Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Movember"

Muškarci, pripazite na svoje zdravlje: Rak prostate možete prevenirati

Movember
Foto: Shutterstock
1/2
29.11.2016.
u 10:30

Prije svega preporučeno je da muškarci u svojim četrdestima počnu s redovitom provjerom vrijednosti PSA - tumorskog biljega za prostatu

Studeni je mjesec kada "Movember" (eng. november) poprima svoju punu formu, a posebno se naglašava važnost muškog zdravlja. Rak prostate najzloćudniji je oblik bolesti koja pogađa mušku populaciju. Zato vam donosimo savjete kako prepoznati prve simptome i uspješno preduhitriti razvoj bolesti. 

Simptomi: češće mokrenje ili zadržavanje urina, bol pri uriniranju, poteškoće pri postizanju erekcije, smanjena količina ejakulata, bolno ejakuliranje, prisutnost krvi u urinu ili sjemenu.

Prije svega preporučeno je da muškarci u svojim četrdestima počnu s redovitom provjerom vrijednosti PSA - tumorskog biljega za prostatu. Naime, ovu bjelančevina stvaraju stanice prostate pa njezine povišene vrijednosti ukazuju na moguće patološke promjene. Ponekad se ne radi o raku prostate već problem može biti povećanje prostate, upala ili adenom prostate. 

Rak prostate uspješno se liječi detektira li se u početnoj fazi. Najčešće se otkrije da je rak lokaliziran, odnosno ograničen na prostatu ili blago proširen. Iz toga razloga, ranom dijagnostkom moguće je prevenirati pogoršanje bolesti. Stopa preživljavanja muškaraca kojima je rak prostate otkriven u ranoj fazi iznosi 99 posto kroz petogodišnji period. 

>> Njega muške kože – sve u samo deset minuta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije