Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prirodni načini

Muči vas visoki krvni tlak? Evo što možete učiniti...

Mjerenje tlaka
Foto: Shutterstock
1/2
03.05.2016.
u 09:19

Visoki krvni tlak šteti srcu, krvnim žilama i bubrezima, često bez očitih simptoma. 

Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina da sami sebi pomognete u snižavanju krvnog tlaka jest da poboljšate svoju prehranu i počnete vježbati.

Kako bi trebala izgledati vaša prehrana i što biste trebali znati? Evo odgovora...

Izbjegavajte stresne situacije

American Heart Association (AHA) navodi da stres nije izravan uzrok bolesti srca, ali uzrokuje visoki krvni tlak i negativno djeluje na cjelokupno zdravlje. 

Izbjegavajte stresne situacije i izbacite iz svojih svakodnevnih aktivnosti ono što vam je previše, a nije prioritet. Također možete pokušati vježbe dubokog disanja, meditacije i joge kako biste reducirali razine stresa.

Hranite se zdravo

Zdrava prehrana vrlo je bitna u prevenciji nastajanja visokog tlaka te je dobro svoju prehranu obogatiti s dosta svježeg povrća, voća, nemasnim mliječnim proizvodima, cjelovitim žitaricama, ribom, peradi, i grahom. Ograničite unos soli, slatkiša, zaslađenih napitaka i crvenog mesa. 

Redovito vježbajte

Ako već niste, počnite vježbati. Preporuka je vježbati u prosjeku 30 do 60 minuta nekoliko dana u tjednu. Vježbanje  će pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Ako niste u mogućnosti vježbati, nemojte potpuno odbaciti ideju rekreacije. I svakodnevna hodanje će biti od pomoći. 

Riješite se neželjenih kilograma

Preporuka liječnika iz klinike Mayo jest da se riješite neželjenih kilograma ako imate problema s visokim krvnim tlakom. Gubitak od već nekoliko kilograma snizit će krvni tlak. 

Jedite češnjak

Istraživanja pokazuju da konzumacija češnjaka djeluje na snižavanje krvnog tlaka. Uzimajte ga kao dodatak prehrani ili ga konzumirajte svježeg jer kuhanje uništava alicin iz češnjaka koji ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje.

>>Znamo da je češnjak odličan za zdravlje, ali jeste li znali ovo?

Komentara 5

DU
Deleted user
13:16 03.05.2016.

I odselite se iz Hrvatske, ako možete

DU
Deleted user
08:07 04.05.2016.

Sve ove preporuke su točne, ali budući su danas zrak voda i zemlja previše zatrovani treba jesti i piti što manje i raznolikije (najviše 100 grama po namirnici, litra i pol vode)) kako bi se što manje otrova (pesticidi i drugo) unosilo u organizam.

Avatar ivica48
ivica48
07:30 04.05.2016.

I sto vise jedite GMO i zdraviko celik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije