navigacija dm svijet ljepote i zdravog života 2
Naslovnica specijala Specijal: dm svijet ljepote i zdravog života
Bez kemikalija

Muči vas pitanje kako se riješiti plijesni u domu? Evo odgovora!

Osim što narušava izgled vašeg kućanstva, plijesan kod mnogih osoba prouzročuje i alergijske reakcije. Donosimo vam 3 načina uz pomoć kojih se možete riješiti ovih napasnih gljivica!

Foto: Thinkstock

Plijesan je jedan od glavnih neprijatelja mnogih kućanstava. Često se pojavljuje u tamnim, toplim i vlažnim mjestima u kući ili izvan nje. Osim što narušava izgled vašeg kućanstva, plijesan kod mnogih osoba uzrokuje i alergijske reakcije.

Kako biste tome stali na kraj, donosimo vam nekoliko savjeta uz koje se na prirodan način i bez štetnih kemikalija možete riješiti sitnih napasnih gljivica.

Kombinacija deterdženta za suđe i natrijeva borata

1. Pomiješajte  žličicu prirodnog deterdženta za pranje suđa sa žličicom boraksa (natrijeva borata). U mješavinu dodajte 2,5 dcl tople vode.Tekućinu ulijte u bočicu s raspršivačem i poprskajte po području zahvaćenom plijesni. Ostavite neko vrijeme da odstoji nakon čega mješavinu isperite običnom vodom. 

Učinkovita su i eterična ulja

2. Plijesni se možete riješiti i uz pomoć eteričnih ulja. Jednu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa žličicom metilnog alkohola i dvije šalice vode, poprskajte i ostaviti da se osuši. Plijesan će nestati u trenu. Jednako učinkovita je i mješavina 1 žličice eteričnog ulja čajevca i dvije šalice vode. Mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem, poprskajte zahvaćeno područje i ostavite. Ovu smjesu nije potrebno ispirati.

Potpuno prirodna opcija

3. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4. Poprskajte područje zahvaćeno plijesni i ostavite da se osuši. 

Iako je većina ovih sredstava sigurna za upotrebu na podovima i pločicama, ako namjeravate čistiti druge površine, savjetujemo vam da prije čišćenja velikih površina svakako napravite test na manjoj površini kako ne bi došlo do neželjenih reakcija. 

*Izvor: Biosvijest

>>Smijemo li pojesti ostatak namirnice nakon što uklonimo pljesnivi dio?

>>Plijesni ipak nisu glavni “krivci” za dječje alergije?

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (17 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

48
Registracija
 • LEX-LUTOR LEX-LUTOR

  19.01.2016 u 09:38h

  Nista od navedenog ne daje dobre rezultate. SAMO cista Varikina u spricalicu i nekoliko puta naspricati dok sve ne bude cisto. Cak i to je samo privremena mjera ukoliko se na ta mjesta ne nanese novi sloj boje sa dodatkom fungicida...
  22 100% 0
 • Artoo Detoo

  19.01.2016 u 09:23h

  A da nam objasnite što je "prirodni deterdžent za suđe"?
  22 96% 1
 • -HLEBINAC-

  19.01.2016 u 09:24h

  Pod stavkom 1. spominjete "prirodan deterdžent" ? E sada pojasnite gdje pronaći taj "prirodan" deterdžent i što je to uopće ???
  16 94% 1
 • baya.flok baya.flok

  21.01.2016 u 13:20h

  Na slici se vide znakovi i vlage uzrokovane kapilaritetom zida i znakovi kondezacijske vlage..NEMOGUĆE ih je kvalitetno sanirati bez stručnih građevinskih zahvata i ventiliranja prostorije....kad je to sve riješeno može se pristupiti tretmanu površine.....ovako samo produžujete agoniju i POGORŠAVATE situaciju dodatnim dovođenjem vlage špricanjem...KV soboslikar
  0 0% 0
 • komentatorx

  19.01.2016 u 20:19h

  Čiste laži. Nema ništa do sredstava na bazi klora. Prije godinu dana sam u Bauhausu kupio " Schirmelentferner" ( odstranjivač gljivica ). Za minutu zid bijel kao da je sad okrečen. Samo nije praktično zimi špricati jer poslije treba dobro izračiti prostoriju.
  1 100% 0
 • emiljano emiljano

  19.01.2016 u 19:55h

  Poprskaj s varikinom i problem riješen !
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare