Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prirodno i učinkovito

Evo zašto biste trebali imati kod kuće sodu bikarbonu, jabučni ocat i limun

soda bikarbona
Foto: Thinkstock
1/3
04.05.2016.
u 07:00

Soda bikarbona ima široku primjenu, a jedna je od najučinkovitijih tvari u borbi protiv raznorazne prljavštine

Kako bi izbjegle kemijska sredstva za čišćenje, mnoge domaćice čiste alkoholnim octom, koji u trgovinama stoji do pet kuna. Ocat je odlično sredstvo za dezinfekciju i skidanje kamenca. Problem čišćenja octom je njegov miris pa smo pronašli recept za to univerzalno sredstvo za čišćenje, ali ugodnijeg mirisa.

Stavite dvije šake cvjetića lavande u pet litara octa. Ako nemate lavandu, može poslužiti i kadulja, čajevac i slično. Uza sve to, koristite i koricu limuna – koliko god je imate. Što je više stavite, miris će biti bolji. A i sam limun odlično je sredstvo za čišćenje. Tako može stajati neograničeno, a kada je potrebno, tekućinu procijedite u manje posude.

Bijele kolutove od čaša uklonite mješavinom sode bikarbone i paste za zube, staklene površine perite vodom, octom i alkoholom

Čistiti octom, sodom bikarbonom i limunskom kiselinom nije nikakva novost našim bakama.

Dok su se u prošlosti za održavanje kuće koristili isključivo ovakvi prirodni sastojci, danas se gomila novca baca na razne kupovne pripravke, pune kemijskih sredstava, na koje su mnogi dosad razvili i alergije.

No prirodno je, kažu domaćice, i puno učinkovitije. Nema blistavijeg sudopera ili umivaonika od onoga koji se napuni vodom pomiješanom s octom. A mogu se čistiti i slavine, potrebno ih je samo omotati krpom i natopiti octom. Za uklanjanje tvrdokorne masnoće iz pećnice ili sa štednjaka pokušajte s ovim receptom: pripremite pola šalice soli, pola šalice sode bikarbone, šalicu vode i trećinu šalice octa.

Masnu površinu prvo pospite solju, a nakon toga i sodom bikarbonom. Pomiješajte ocat i vodu te poprskajte po sloju soli i sode bikarbone pa ostavite da djeluje pola sata. Nakon toga izribajte spužvicom i vidjet ćete kako se lako masna pećnica može očistiti. Ružne bijele kolutove od čaša na svim površinama uklonit ćete ako pomiješate pastu za zube (ne gel-pastu) i sodu bikarbonu.

Dobivenu smjesu nanesite na čistu krpu i time istrljajte površinu koju trebate očistiti. Zatim prebrišite suhom čistom krpom. Imajte na umu da ovu pastu ne koristite na neobrađenim drvenim i lakiranim površinama. Za čišćenje staklenih površina potrebno je dvije čaše vode, pola čaše bijelog ili jabučnog octa i 1/4 čaše alkohola (70-postotnog). Pomiješajte sastojke i ulijte u bočicu s raspršivačem.

Soda bikarbona ima široku primjenu, a jedna je od najučinkovitijih tvari u borbi protiv raznorazne prljavštine. Koje sve prljave probleme može riješiti:

Masne i ljepljive plastične posude za hranu – Za tvrdokornije mrlje i uklanjanje neugodnih mirisa hrane ostavite posude da se namaču u otopini četiri žlice sode bikarbone i pola litre tople vode

Neugodni mirisi iz hladnjaka – Ostavite u otvorenoj posudi sodu bikarbonu u hladnjaku. Soda će upiti neugodne mirise, a neće utjecati na kvalitetu hrane u hladnjaku.

Kamenac u kupaonici – Pločice u kupaonici, umivaonik, tuš-kabinu i slavine očistite jednostavno i brzo tako da na vlažnu spužvu stavite sodu bikarbonu i vratit ćete izgubljeni sjaj tim površinama.

Umjesto praška za rublje – Pola količine praška u svojoj perilici zamijenite sodom bikarbonom. Osim što ćete uštedjeti, soda odlično djeluje na bijelu odjeću i uklanjanje mrlja. Za tvrdokorne mrlje na odjeći prije pranja nanesite pastu na mrlju i ostavite da djeluje neko vrijeme. Zatim je ubacite u perilicu i operite kao i inače.

>>Ovaj bijeli prah može vam spasiti život

Komentara 1

LA
LANA555
20:38 04.05.2016.

Za poliranje zubica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije