Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Zagreb

Djelatnici HNK apelom traže novi natječaj za intendanta

Ministrica kulture
Goran Kovačić/PIXSELL
16.04.2014.
u 16:20

Dio djelatnika HNK-a u Zagrebu uputio apel javnosti

        Tražimo od Vlade RH, Ministarstva kulture i Grada Zagreba da ponište natječaj za intendanta i raspišu novi u kojemu će biti poštovana procedura te da struka i zainteresirana javnost budu aktivno uključeni u proces, piše u apelu koji su djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta poslali kulturnim institucijama, predsjedniku Josipoviću, premijeru Milanoviću, ministrici kulture Andrei Zlatar Violić, gradonačelniku Milanu Bandiću i publici i građanima. Na apel se nisu potpisivali, ali tvrde da iza njega stoji 70 posto zaposlenih.

A oni su ljuti jer su u postupku odlučivanja predstavnici zaposlenika HNK-a izabrani u Kazališno vijeće posve zanemareni. Tvrde da je zanemareno i mišljenje dvaju vijeća pri Ministarstvu kulture u kojima nema ni jednog predstavnika glazbenog ili klasičnog baletnog obrazovanja, pa je mišljenje struke u potpunosti ignorirano. Smeta ih i što je izostalo obrazloženje Ministarstva o razlozima davanja prednosti Dubravki Vrgoč, a tvrde da je njezina natječajna dokumentacija nedostatna jer ne sadržava popis i razradu narednih kazališnih sezona niti njihovu financijsku projekciju.

“Predloženi plan rada ne zadovoljava ni formalne uvjete kako su navedeni u propozicijama natječaja”, piše u apelu. Tvrde da budući smjer djelovanja HNK-a kao jedinu izvjesnost nudi destrukciju nacionalnog kazališta, negiranje njegovih dosadašnjih postignuća unutar sto pedeset godina postojanja, rastakanje nacionalne kulture i u konačnici uništenje njezinih institucijskih temelja. "Preseljenje povijesno prvog ansambla – Dramskog u prostore napuštenih tvorničkih hala neće riješiti problem kroničnog nedostatka prostora, kao što niti izostankom domaćih i talijanskih opernih naslova, najveća hrvatska Opera neće ući u europski kulturni krug, niti će najveći hrvatski Balet bez baštinjenog tradicionalnog repertoara biti adekvatan predstavnik plesne scene 21. Stoljeća _ ističe se u apelu.     

Ključne riječi
HNK

Komentara 2

CR
crniohhelo
12:57 20.04.2014.

Da sam u toj velikoj kuci HNK moj umijetnicki put poceo, to je bilo vrijeme prije teskoga rata, i sve zahvaljujem toj velikoj kuci, moj zivotni put, moje svakodnevne misli, moj pogled prema ostalome svijetu sve to je HNK, danas i godine koje su prosle nakon rata nisu bile jednostavne, za drzavu jednu novu mladu Hrvatsku i Hrvatski narod, i zato je jos vaznije kulturu Hrvatske ocuvati i cijelome svijetu pokazati,i to svakim danom i nesmijemo zaboraviti dane koji su to kazaliste HNK u cijelome svijetu sa otvorenim rukama primili, i nase Hrvatske operne pijevace glumce i ne zaboravite baletne plesace / ja sam bio jedan od tih / ali to nije vazno tu se ne radi o meni, oni svi su bili na cijelome svijetu na svim pozornicama sa pljeskom i odusevljenjem pozdravljeni i prihvaceni, i danas sta radite danas sa tim velikim HNK-tem, sa stednjom novcanom svakim danom bude jedan dio te velike Hrvatske kulture nestao, stedite negdje drugdje, ne na kulturnoj dusi Hrvatskoga naroda, ne na kulturi Hrvatske, sto mi svi zelimo, sto ja zelim je jedan veliki tradicionalni svijetski reportoar sa OPEROM, BALETOM i DRAMOM kao sto se od jednoga velikoga HRVATSKOGA NARODNOGA KAZALISTA ocekuje, ali ne zaboravite i druge nesto malo manje kazalisne kuce Hrvatske sve su one velika vrijednost Hrvatskoj kulturi, i ako jedna POLITIKA sa svojima POLITICARIMA zaboravi svoju kulturnu i njene kulturne vrijednosti ta POLITIKA je na putu da zaboravi isto tako svoj narod, NAROD HRVATSKI.

DJ
djimna
16:18 21.04.2014.

Ministrica kaže da želi moderni europski teatar a moje je pitanje što to znači?Sve velike kuće imaju čvrsti klasični repertoar.Moje dijete je srednjoškolac i želi vidjeti klasičnu operu jer mu se ove moderne verzije ne sviđaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije