Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Republika Srpska

Djeci hrvatskih povratnika ponovno uskraćeno pravo na obrazovanje na hrvatskom jeziku, pozvana i policija

tramošnica
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
26.09.2016.
u 18:05

Prošloga tjedna na sastanku s ministrom obrazovanja Danom Maleševićem dogovoreno je da od ponedjeljka učenici hrvatske nacionalnosti nastave pohađati nastavu na hrvatskome jeziku kao i posljednjih sedamnaest godina.

Djeci hrvatskih povratnika u mjestu Gornjoj Tramošnici u općini Pelagićevo u Republici Srpskoj ni u ponedjeljak nije omogućen nastavak obrazovanja na hrvatskome jeziku u tamošnjoj područnoj školi nego je zatraženo da nastavu slušaju na srpskom jeziku i po srpskom programu iako je drukčiji dogovor postignut prošlog tjedna.

 Kada su u ponedjeljak učenici s roditeljima došli u školu, zatekla ih je učiteljica koja predaje po srpskom nastavnom planu i programu te je djeci dodijelila udžbenike na ćirilici, zahtijevajući da se nastava izvodi na srpskom jeziku i po nastavnom planu i programu Republike Srpske. Roditelji i djeca su to odbili prihvatiti. Nakon toga je učiteljica tražila da učenici napuste školu kako bi je zaključala, čemu su se usprotivili roditelji koji su zahtijevali da djeca ostanu u školi.

Dvoje učenika ostalo je u učionicama, a roditelji su napustili prostor škole dok je učiteljica pozvala policiju. Jedan od hrvatskih povratnika u mjestu Gornja Tramošnica Anto Kamenjašević, čije dijete pohađa nastavu u područnoj školi izrazio je razočaranje ponašanjem ravnateljice Osnovne škole u Pelagićevu Olgom Lazić.

‘’Umjesto da ispoštuje postignut dogovor i naputke ministra Maleševića, ravnateljica iz Pelagićeva radi po svom. Već drugi put u posljednjih tjedan dana među našu djecu u školu, umjesto nove učiteljice, šalje uniformiranu policiju’’, rekao je Kamenjašević.

Prošloga tjedna na sastanku s ministrom obrazovanja Danom Maleševićem dogovoreno je da od ponedjeljka učenici hrvatske nacionalnosti nastave pohađati nastavu na hrvatskome jeziku kao i posljednjih sedamnaest godina.

>> Poslali su nam policajce kad smo tražili da vrate hrvatski

Komentara 3

Avatar sizif
sizif
19:29 26.09.2016.

Nasim ni pravo na jezik... a mi Zeljku Jovanovicu da bude ministar! Otkud se njega sjetih pitace se neki!? E pa zato sto je taj gospodin porijeklom upravo iz tog mjesta Pelagicevo

Avatar comparator
comparator
18:23 26.09.2016.

Pa što su se nadali ?

AP
apoxiomen007
21:21 26.09.2016.

Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina već konstitutivan narod. Međutim, njihova prava iz dana u dan sve manja i prijeti im nestanak. Nadam se da će im nova vlada pomoći, pet do dvanaest je, ako ne i manje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije