Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljeto nade Došen

Unikatni komadi oko kojih svaki istinski zaljubljenik u modu može izgraditi svoj stil

Nada Došen
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/4
31.07.2014.
u 17:00

Minimalizam i avangarda sinonimi su za kolekcije koje osvajaju i preciznom izvedbom, ali i unikatnošću. Stil ove kreatorice poseban je po njenim likovnim intervencijama na materijalu. Ono što izgleda kao print zapravo je ručni rad!

Mnogi tvrde da je ljeto godišnje doba rođeno za modu, onu u kojoj je teško pogriješiti.

No postoje i oni drugačijeg senzibiliteta koji kažu da je u obilju uvijek istih ljetnih majica, haljinica i hlača teško izgraditi upečatljiv i prepoznatljiv stil. Baš za te druge – koji vole drugačije – radi hrvatska kreatorica Nada Došen, čiji jedinstveni autorski rukopis plijeni doslovno u svakom modnom komadu koji izlazi iz njene radionice.

Glavne su odrednice njena stila minimalizam i gotovo skulpturalno oblikovanje svake odjevne kombinacije. Tako nastaju kolekcije koje su istinski bezvremene i zato na samom početku ove modne priče pitamo Nadu je li pobornica stare i dobro znane modne istine koja tvrdi da moda prolazi, a da je samo stil vječan?

– Prije svega treba definirati razliku i sličnost između mode i stila. I moda i stil su način izražavanja odjećom, ali dok moda izražava (diktira) estetiku određenog vremena, stil prepoznajemo kao estetiku osobnog izraza. Dok je moda u stalnoj mijeni, prevrtljiva, brza, samoreciklirajuća, nagovorljiva... stil je definiran, prepoznatljiv, nepokolebljiv i utemeljen rafiniranom estetikom pojedinca te je kao takav neponovljiv. Rekla bih, stoga, da svaka ljetna modna kolekcija piše svoju povijest kao što svaki pojedinac piše povijest svoga stila, a i u jednom i u drugom slučaju smatram da je najvažnije biti autentičan.

A upravo je Nada autentična već godinama, što potvrđuje i njena najnovija ljetna kolekcija čije smo dijelove snimili, a o kojoj Nada kaže:

– Već dulje svaka moja modna priča nastavak je na onu prethodnu. Inspiracija dolazi spontano i u trenutku, ponekad vezana uz promišljanje o novom kroju, a uvijek u službi izabrane tkanine. Kako sam pobornik minimalizma i avangarde, prvenstveno težim čistim linijama i plohama. Moja je modna misija postići jednostavnost, udobnost, sklad i ženstvenost u svakom pojedinom komadu, ali i kao rezultat cjelokupnog izgleda. Zadovoljna sam tek kada uspijem u tome.

Osim toga, trudim se pomiriti potrebe tržišta s vlastitim umjetničkim izričajem što je i najteži zadatak u procesu stvaranja – kaže nam Nada.

Taj minimalizam, ali i savršenstvo izvedbe Nada Došen stvara koristeći neboje te je i po tome njena ljetna kolekcija posebna i – drugačija. I iza tog izbora krije se promišljena umjetnička i kreatorska odluka.– Kada svoju modnu estetiku temeljite na principima minimalizma, korištenje crnim, bijelim i sivim tonovima logičan je izbor kojim se dodatno podcrtava čistoća i geometrizam linija unutar konstrukcijski ili dekonstrukcijski riješenog kroja. Balans između svijetlih i tamnih ploha cjelokupnom izgledu daje dinamiku i određenu dozu dramatičnosti, a sve su to obavezni dijelovi mog “modnog mozaika“.

Za potrebe ovog snimanja odabrala sam crnu, bijelu i sivu koje me ujedno najbolje predstavljaju iako se u radu često koristim i bojama, objašnjava Nada, koja je kao dodatke svojim modelima za ovo snimanje izabrala i nakit Ivana Midžića, inače akademskog kipara.

Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

Ono po čemu su brojni Nadini modeli, baš kao i ovi na slikama, posebni jesu tkanine. Ono što oku promatrača izgleda kao print zapravo je precizan ručni rad, likovne intervencije na samoj tkanini.

Pitamo stoga Nadu Došen kako one nastaju?

– Moja je velika životna dvojba bila studirati slikarstvo ili dizajn odjeće. U ono vrijeme apsolutno je prevagnula ljubav prema modi. Mislim da danas neostvarenu težnju za slikarstvom kompenziram oslikavajući tkaninu prije procesa proizvodnje ili intervenirajući na gotovom komadu odjeće. Koristim se bojama za tekstil, često i onima koje daju trodimenzionalne efekte, čime postižem reljefnu strukturu materijala. Boje se nakon oslikavanja suše i fiksiraju na visokim temperaturama tako da se odjeća napravljena od tog materijala održava vrlo jednostavno – pranjem na 30°C.

Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

Zbog toga ono što se promatraču gledajući iz daljine može učiniti kao print na tkanini, kada se pogleda iz blizine, jasno je vidljivo da se radi o potezima rukom. Tako oslikavanjem svakom komadu dajem sebi svojstven i prepoznatljiv autorski pečat – kaže Nada Došen.

Riječ je, dakle, o unikatnim komadima odjeće oko kojih svaki istinski zaljubljenik u modu može izgraditi svoj stil, onaj koji ne može biti nezamijećen.

>>Novosti iz H&M-a: Pogledajte što ćemo nositi ove jeseni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije