Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život na visokoj nozi

Ubojite potpetice – moć, seksepil i art

Izložba cipela u Brooklyn Museum
Foto: Brooklyn museum
1/11
19.09.2014.
u 20:00

Nesvakidašnja izložba cipela na visoku petu zaposjela je Brooklyn Museum gdje će se pod istim krovom naći zanimljiva kolekcija povijesnih i modernih modela te pripadajuće fotografije i film inspiriran najboljim od najboljih visokih potpetica

Kad pomisle na cipele, ljudi uglavnom pomisle na umijeće njihova nošenja, bogatu povijest i luksuzni dizajn, pa čak i na artistički karakter koji posjeduju, a sve je počelo jako davno.

Bilo da je riječ o staklenoj cipelici koju je Pepeljuga izgubila odlazeći sa zabave, čarobnim cipelama koje je nosila Dorothy iz Čarobnjaka iz Oza ili pak o nekim od najpoželjnijih modela cipela s visokom petom koje je proslavila televizijska junakinja Carrie Bradshaw hodajući ulicama New Yorka, cipele su oduvijek bile predmet čežnje mnogih žena kojima hodanje u visokim petama daje osjećaj snage, moći te naglog naleta seksepila i osjećaja poželjnosti.

I u prošlosti su imale veliki značaj, a kako su godine tekle te razvojem stila i dizajna, zaluđenost cipelama bivala je sve veća, pri čemu su pripadnice ljepšeg spola zanemarivale sva upozorenja ortopeda i specijaliziranih liječnika na opasnosti hodanja na prstima zbog neprirodnog istezanja stopala.

Tijekom svih ovih godina ništa nije moglo pokolebati cipele s vrtoglavim potpeticama ni poljuljati žene koje ih nose, pa netipična izložba ove obuće dolazi kao logičan nastavak njihove svevremenske priče. Gotovo najznačajnija i najprovokativnija kolekcija obuće dosad predstavljena tako je izložena na velikoj izložbi koja nosi naziv “Killer Heels: The Art of the High-Heeled Shoe”.

Foto: Brooklyn museum

NORITAKA TATEHANA Cipele Atom iz 2012. godine načinjene su od lažne kože

Mjesto je radnje slavni Brooklyn Museum u kojemu stoji izloženo više od 160 vješto izrađenih, povijesnih i suvremenih potpetica iz sedamnaestog stoljeća i kultnih modela cipela novijeg datuma. Sve se odvija od početka rujna, a trajat će do 15. veljače 2015. godine s neizravnim ciljem da se razotkrije te istraži mistična i transformativna snaga koja leži u povišenoj cipeli koja se oduvijek smatrala neraskidivom sponom između žene, fantazije, moći i identiteta.

Sama izložba famoznih ubojitih cipela podijeljena je na šest tematskih cjelina; preporod i reinterpretaciju, svitanje na istoku, glamur i fetiš, arhitekturu, metamorfozu te svemirski hod. Na taj se način obuhvaćaju najraniji oblici i primjerci povišenih cipela poput platformki inspiriranih arhitekturom, štikli s potpeticom oštrom poput noža te pojedini modeli koji zapravo prkose bilo kakvom obliku kategorizacije sa svojim pomaknutim dizajnom, tehnikom izrade ili vanjskim izgledom koji podsjeća na skupocjene umjetnine apstraktne vanjštine.

Osim najzanimljivijih primjera visokih peta, izložba će ugostiti i šest kratkih filmova inspiriranih cipelama, a koji su naručeni posebno kako bi slikom u pokretu oplemenili doživljaj izloženih cipela. Tom prilikom angažirani su umjetnici Ghada Amer i Reza Farkhondeh, Zach Gold, Steven Klein, Nick Knight, Marilyn Minter te Rashaad Newsome. Šest filmova koje je režirao dvojac Gold i Minter daju posebnu notu prikazima košćatog, tetoviranog gležnja obavijenog dijamantnim trakama koje se presijavaju dok noge gaze po plitkoj vodi te kaleidoskopskim prizorima srebrnih mjehurića i golih nogu na kojima se nalaze samo crne štikle s crvenim potplatom.

Što se tiče samih izložaka u muzeju, riječ je o modelima tradicionalne izrade i onima koji su po prirodi konceptualni te koji se besramno igraju istražujući mogućnosti cipele kao strukture, arhitekture i njezine umjetničke sposobnosti. Najranije cipele koje su se našle na izložbi potječu iz Italije i datiraju iz sredine 17. stoljeća kada su osnovni materijali izrade bili svila, koža i drvo. Odlike razdoblja 18. stoljeća bili su kožnati materijali te metalni detalji na cipelama, a 19. stoljeće obilježili su mekani pamuk i svila iz Kine.

Foto: Brooklyn museum

CHRISTIAN LOUBOUTIN model čizama Metropolis dizajner je predstavio za jesen/zimu 2010.

Neki od najznačajnijih modela koji su privukli najviše pozornosti i interesa javnosti su Salvatore Ferragamo štikle iz 1959. godine koje je nosila slavna američka glumica Marilyn Monroe; štikle načinjene od svile, metala i stakla koje je kreirao slavni dizajner Roger Vivier za modnu kuću Dior 1960. godine, vunene štikle koje je dizajnirala dizajnerica Elsa Schiaparelli u suradnji sa španjolskim umjetnikom Salvadorom Dalijem 1937. godine; suvremene štikle Printz iz proljetno-ljetne kolekcije za 2014. godinu s potpisom slavnog dizajnera obuće Christiana Louboutina; Céline krznene cipele iz 2013. godine; cipele na platformu presvučene crnom kožom čiji dizajn 2012. godine potpisuje brend United Nude za kontroverznu američku pjevačicu Lady Gagu te nekoliko drugih modela cipela na visoku petu napravljenih u suradnji s brendom United Nude, kao što su cipele Nova poznate britanske arhitektice Zahe Hadid iz 2013. godine te cipela nizozemske dizajnerice Iris van Harpen naziva Beyond Wilderness sa 3D printom.

Foto: Brooklyn museum

WINDE RIENSTRA dizajnerica je 2012. godine predstavila Bamboo Heel

Izložbu “Killer Heels: The Art of the High-Heeled Shoe” organizirala je Lisa Small, kustosica te izložbe u Muzeju Brookyn u New Yorku. Kako ističe, ona sama teži tome da kvalitetno predstavi posuđene radove od etabliranih dizajnerskih imena i modnih kuća, uključujući legendarnog dizajnera Manola Blahnika, njegova kolegu Toma Forda, modnu kuću Chanel te druga imena, među kojima su United Nude, Pierre Hardy, Iris van Herpen, Nicholas Kirkwood, Christian Louboutin, Alexander McQueen, Prada, Winde Rienstra, Elsa Schiaparelli, Noritaka Tatehana i Vivienne Westwood, ali i da također predstavi umjetničku viziju koju posjeduju i neka druga velika imena iz ostalih muzeja, kao što su dizajnerica Andre Perugia, Pietro Yantorny te Beth Levine. Ova izložba uistinu potvrđuje da su kultne cipele više od običnog komada u ormaru te da se preko njih prenosi osobna poruka.

Foto: Brooklyn museum

WALTER STEIGER Chic cipele Unicorn Tayss obilježile su proljeće 2013. godine

>>Jeste li princeza ili kreativka? Doznajte što vaše cipele govore o vama

>>Pogledajte cipele koje je dizajnirala Victoria Beckham. Haljine joj bolje idu.

Komentara 1

EV
evropljanin
13:33 20.09.2014.

jadne noge koje to nose

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije