Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tom Dixon

Od rokera koji je napustio školu do jednog od najcjenjenijih kreativaca današnjice

Tom Dixon
Foto: Tom Dixon
1/11
18.04.2014.
u 12:28

Na pariškom sajmu namještaja Maison &Objet proglašen je dizajnerom godine, a upravo ‘rastura’ i na Milanskom tjednu dizajna.

Tom Dixon, direktor istoimene tvrtke, svoje je ime pretvorio u jedan od najistaknutijih brendova u produkt-dizajnu.

Njegovi radovi u stalnim su postavima slavnih svjetskih muzeja među kojima su Victoria and Albert; Muzej moderne umjetnosti MoMA u New Yorku; pariški Centre Georges Pompidou...

Engleska kraljica odlikovala ga je 2001. za doprinos dizajnu; prestižne londonske umjetničke škole rado mu daju počasne doktorate. A riječ je o samoukom dizajneru koji je samo kraće vrijeme pohađao školu za umjetnost i dizajn, a potom ju je napustio nakon što ga je motociklistička nesreća prikovala za krevet nekoliko mjeseci.

Foto: Tom Dixon

Doduše, nije to bio jedini razlog. Mladića englesko-francusko-latvijskih korijena, koji je rođen u Tunisu a ubrzo je s obitelji preselio u Englesku, u ludim sedamdesetima više su zanimali tulumi i glazba nego obrazovanje. Maštao je o glazbenoj karijeri, svirajući bas gitaru u grupi Funkapolitan koja je nakratko stigla do 39. mjesta engleske top-liste.

Potom je radio u noćnim klubovima kao promotor i organizator zabava, i tada se dogodio “klik” sa zavarivanjem. Da, zavarivanjem u doslovnom smislu. Naime, počeo je učiti zavarivanje i razumijevati prirodu metala popravljajući svoj motor, a u noćnom klubu održavao je “performanse” na sceni, zavarujući stare metalne dijelove u neobičan namještaj.

U to vrijeme London je, kaže, bio pun dvorišta s metalnim otpadom, pa je lako nalazio materijal za svoju radionicu. Postajao je sve poznatiji kao samouki avangardni dizajner, no još nije razmišljao da bi mu to mogao biti životni poziv nego je namještaj izrađivao prije svega iz zadovoljstva.

“Sinulo” mu je kad su ljudi počeli kupovati njegove kreacije.

- Shvatio sam da sam pogodio pravu alkemiju... Mogao sam pretvoriti običan komad metala u zlato - izjavio je kasnije.

Prekretnica se dogodila osamdesetih godina kad je zapeo za oko poznatom talijanskom proizvođaču namještaja Cappellini. Počeli su proizvoditi njegove kreacije, a Tom Dixon postao je veliko dizajnersko ime, proslavivši se stolcem S-Chair koji se danas smatra ikonom modernog dizajna. Potom je osnovao tvrtku Eurolounge i već s prvim proizvodom, plastičnom lampom Jack, postigao golem uspjeh.

Foto: Tom Dixon

Kasnije je bio kreativni direktor u britanskom namještajnom lancu Habitat te u finskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Artek, a 2002. godine osnovao je vlastiti brend Tom Dixon koji se prodaje u 65 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Dizajner fasciniran metalima, svjetlošću, novim tehnologijama i modernističkim oživljavanjem britanskog naslijeđa, izbacio je na tržište obilje “ludih” kreacija, od lampi do namještaja i kućnog “accessoirea”. Na pariškom sajmu interijera Maison&Objet u siječnju je proglašen dizajnerom godine, a upravo izlaže na Milanskim tjednu dizajna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije