Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smile design

Neugodan zadah spašavaju celer i mrkva

osmijeh
Foto: Thinkstock
28.03.2014.
u 10:07

Prehrana je vrlo bitan faktor, jer je pored loše higijene jedan od glavnih uzroka.

Loš zadah (foetor ex ore ili halitoza) može se pojavljivati s vremena na vrijeme, a može biti i dugotrajan ovisno o uzročniku.

Uzročnika neugodnog zadaha je puno. Kod mnogih ljudi glavni krivci su bakterije nastanjene u usnoj šupljini, koje se u odgovarajućim uvjetima raspadaju i dovode do lošeg daha. Loša oralna higijena je jedan od vodećih faktora uzročnika zadaha.

Obilne naslage na zubima, zaostali komadići hrane, upaljene desni, naslage na jeziku u velikoj mjeri utječu na kvalitetu vašeg daha. Prehrana je vrlo bitan faktor, jer je pored loše higijene jedan od glavnih uzroka. Konzumiranje nekih namirnica kao što su luk, češnjak, alkohol dovodi do vrlo neugodnog mirisa, jer se te tvari razlažu u crijevima i putem krvi dospijevaju u pluća, tako da pranje zuba nakon konzumacije luka neće puno pomoći.

Nakon jedne cigarete neugodan zadah se osjeća od 10 do 15 sati.

Proizvodi koji će biti od pomoći da održite svjež dah su žvakaće gume, bomboni bez šećera, kao i celer i mrkva.

Suha usta (kserostomija) su također stanje koje prati neugodan zadah. Smanjeno lučenje sline dovodi do nedovoljnog fiziološkog ispiranja usta a to dovodi do zadaha. Kserostomija je najčešće posljedica uzimanja određenih lijekova.

Stanje se može popraviti konzumiranjem veće količine vode, bombona ili žvakaćih guma, a kod težih stanja upotrebom umjetne sline. Ukoliko su Vam zubi zdravi, oralna higijena zadovoljavajuća, nemate suha usta, onda je vjerojatno uzročnik neka sistemska bolest.

Neke od njih su: kronična upala sinusa, kronični bronhitis, infekcija dišnih puteva, dijabetes, neka oboljenja jetre i bubrega...

U tom slučaju potrebno je obaviti pretrage kako bi se ustanovio uzrok, jer je tad zadah samo pokazatelj i sekundarni problem. Sistemske bolesti treba adekvatno liječiti i tako će uz njih nestati i neugodan zadah.

>>'Uvijek imam neugodan zadah iz usta. Kako se toga riješiti?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije