Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njezino veličanstvo maslina

Mitsko stablo života, blagostanja i dugovječnosti upravo tako djeluje na zdravlje i ljepotu

maslinovo ulje
Foto: Shutterstock
23.10.2014.
u 15:30

Maslinovo ulje koncentrirani je izvor oleinske kiseline i drugih nezasićenih masnih kiselina koje su prirodno "srodne" masnoćama u ljudskoj koži, pa maslinovo ulje izvrsno održava hidrolipidnu ravnotežu vlage i masnoće tena...

U jesenskom razdoblju masline se najčešće spominju kad je riječ o berbi, proizvodnji ulja i kulinarskim delicijama od ovih superhranjivih plodova. No masline su tradicionalno omiljene i na kozmetičkom "jelovniku". Esencije mitskog stabla života, blagostanja i dugovječnosti upravo tako djeluju na zdravlje i ljepotu.

Maslinovo ulje koncentrirani je izvor oleinske kiseline i drugih nezasićenih masnih kiselina koje su prirodno "srodne" masnoćama u ljudskoj koži, pa maslinovo ulje izvrsno održava hidrolipidnu ravnotežu vlage i masnoće tena. Blagotvorno je maslinovo ulje i zato što obiluje polifenolima, katehinima, vitaminom E... Sve su to moćni antioksidansi koji štite kožu (i cijeli organizam) od štetnih utjecaja i potiču obnavljanje stanica, pa tako održavaju vitalnost i usporavaju starenje. Baš kao u kulinarici, i u proizvodnji kozmetike osobito je cijenjeno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva iz prvog prešanja plodova.

Maslinovo ulje prirodni je melem za dehidriranu i osjetljivu kožu sklonu upalama; smanjuje svrbež i crvenilo, a odlično ublažava bore, strije i ožiljke. Poznato je i kao prirodna zaštita od sunca pa se često dodaje kozmetičkim preparatima za sunčanje.

U njezi su osobito blagotvorni ekstrakti maslinova lišća koje sadrži oleuropein - snažan antioksidans koji jača imunitet i djeluje poput prirodnog antibiotika. Zbog takvih svojstava odlično revitalizira kožu. Odlična je maslina i za piling - koštice se melju u fini prah koji pomaže uklanjanju odumrlih stanica kože i dubinski čisti pore.

Maslinov piling često je kombinacija ulja i usitnjenih koštica za intenzivan, a istodobno blag učinak bez iritacija kože. Kozmetički preparati obogaćuju se i maslinovom vodicom - primjerice, ona se dodaje u gelove za tuširanje kako bi nježno i bez isušivanja čistili kožu. Maslina je, dakako, visokoučinkovita i u njezi kose. Od maslinova ulja lako je pripremiti hranjivi domaći pakung za kosu, a i kozmetička industrija nudi izbor šampona, regeneratora, maski... za njegu vlasišta.

>>Maslinaru ukradena tona maslina

>>Tekuće zlato iz prirode za bezvremensku ljepotu kože lica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije