Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doktor house in da house!

Kad je zbog bolesti morao odustati od sporta, zabava je profitirala

Hugh Laurie
Foto: GETTY/REX/GULIVER
1/11
11.07.2014.
u 14:42

Na zagrebačku Šalatu 15. srpnja stiže jedna od najzanimljivijih osoba showbiza: glumca Hugha Laurieja upoznali smo u TV komedijama, na vrhuncu popularnosti bio je sociopatski dr. House, a sada ovaj bivši antropolog i veslačka nada sa svojim blues bandom putuje svijetom. Treba li dodati da pjeva, svira gitaru, klavir, saksofon, bubnjeve i harmoniku, a voli i nazdraviti?

Na Olimpijadi u Londonu 1948. godine jednu od zlatnih medalja domaćinima je donio i veslački dvojac bez kormilara u kojem je sjedio i William George Ranald Mundell Laurie.

Tridesetak godina poslije u veslanju – različitim kategorijama dvojca – blistao je i Williamov sin Hugh. Počevši od srednje škole pa preko koledža, mladi je Laurie, najmlađe od četvero djece koje je William dobio s Patricijom, književnicom čiji su eseji povremeno objavljivani u The London Timesu, gradio blistavu veslačku karijeru i bio na najboljem putu da postane još jedan britanski osvajač olimpijskog zlata.

Mononukleoza se pobrinula da to nikad ne postigne. Dok je sport izgubio veliki talent, cijeli je svijet zabave dobio fenomenalnog komičara. Hugh nije dopustio da ga bolest i propast veslačke karijere dotuku, već se na prestižnom koledžu, na kojem je studirao arheologiju i antropologiju te specijalizirao društvenu antropologiju, priključio slavnoj skupini Cambridge Footlights, klubu u kojem su se među ostalima “rodili” i dečki iz Montyja Pythona. U klub je Hugha dovela njegova tadašnja djevojka Emma Thompson, koja ga je upoznala sa Stephenom Fryom, Lauriejevim budućim najboljim prijateljem, komičarskim partnerom s kojim je proizveo nebrojene skečeve, emisije pa i kultnu seriju “Jeeves i Wooster”, i koji je kum sve troje Hughove djece.

Foto: GETTY/REX/GULIVER

Društvo iz mladosti, Robbie Coltrane, stephen Fry, Emma Thompson u "Alfrescu"

Fry će o Laurieju reći: “On je posve briljantan, ali i bolno samokritičan. Sklon je sportu, svira nekoliko instrumenata, može se nevjerojatno fokusirati na logiku i detalje. Mislim da nikad nisam čuo da je zadovoljan nečim što je učinio, osim u stvarima koje su mu doista važne, poput prijateljstva, roditeljstva, ljubavi. On je izuzetan prijatelj, najmudriji čovjek kojeg poznajem”.Sve upućuje na to da je Hugh sklon dugotrajnim i kvalitetnim vezama kakvu ima s Fryom. Emma Thompson, recimo, ostala mu je prijateljica cijeli život, iako su romansu okončali brzo po njegovu dolasku u Footlightse.

Hugh za Emmu kaže da je već u studentsko doba bila “poput sunca i vjetra, elementarne sile, iznimno talentirana”, dok se Emma Hugha sjeća kao “golemog momka koji je stalno veslao i jeo odreske, ostatak vremena spavao i bio jako zabavan”.

Foto: GETTY/REX/GULIVER

Emma Thompson, djevojka u mladosti, danas prijateljica

Sa svojom je suprugom Jo Green, kazališnom administratoricom, Hugh u braku još od 1989., u glumačkom je svijetu to zacijelo među najdugovječnijim brakovima. Ne znači to da Jo i Laurie nisu imali problema: najgore razdoblje u braku izazvalo je najuspješnije u Hughovoj karijeri.

Zbog snimanja “Dr. Housea” Laurie je u Los Angelesu, daleko od obitelji, provodio i po devet mjeseci. Ionako sklon depresiji i zbog najmanjeg neuspjeha, glumac je osjećao da više nije dobar suprug i otac. Pokušaj da se cijela obitelj preseli u Kaliforniju nije uspio, a Hugh se predao u ruke psihoterapeutu. Kombinacija antidepresiva i analize pomogla mu je da “sredi stvari u glavi” i da održi brak .Laurie je cijeli život bio s ocem u odličnim odnosima. Smatra ga “najmilijom osobom na svijetu” i kaže da je i privatno, a i profesionalno kao liječnik uvijek bio dobar i pristojan prema svima.

Ostali su vrlo bliski sve do smrti starijeg Laurieja, a od oca je Hugh pokupio i sklonost znanstvenim dokazima i nepobitnoj logici koju spominje Fry. To je i jedino što je zajedničkom doktoru Laurieju i doktoru Houseu, kojeg je Hugh više utemeljio na sebi i svojim psihozama, nego na svom blagom ocu.S majkom Patricijom nije bilo takve bliskosti: ona je bila hladna i distancirana, a Hugh smatra da joj se “većinu vremena uopće nije sviđao”. Očekivala je mnogo, možda i previše od njega, i Hugh je konstantno imao osjećaj da ništa ne radi dovoljno dobro. Ipak, priznaje da je majčinoj frustraciji vjerojatno i sam doprinio jer je bio “jako lijen učenik, stalno je varao na testovima te postao jadan i opsjednut sobom”.

Foto: GETTY/REX/GULIVER

Veslanje je zavolio zbog oca Wiliama ( desni), osvajača Olimpijskog zlata 1948.

Međutim, Patriciji nije bilo dovoljno ni kad joj je najmlađi sin postao zvijezda zahvaljujući ulozi blesavog princa u “Crnoj guji” pa je Hugh dočekao majčinu smrt ne uspjevši se s njom sporazumjeti.Vjerojatno zato ulaže poseban trud da što bolje razumije vlastitu djecu: “Ona te čine manje sebičnima. Još mi uspijeva da na sebe mislim 98 posto vremena, ali se barem sad otvorio mali prozor kroz koji se drugi uspijevaju ugurati”.

Čovjek koji tvrdi da nikad nijednu curu nije pozvao na ples, a ni na spoj, malo bolje razumije svoja dva sina nego što mu to polazi za rukom kad su u pitanju njegove vlastite kćeri: “Djevojčice su komplicirane. Upute za odgoj djevojčica imaju 800 stranica, poglavlja 14, 19, 26 i 32 nedostaju i loše su prevedene, teške za razumijevanje”.

Za pretpostaviti je da Hugh i ovdje iskazuje skromnost i samozatajnost začuđujuću za nekog tko život provodi na pozornici i pred kamerama. Fry je godinama očajavao jer je znao da Laurie majstorski svira klavir i gitaru te da ima prekrasan pjevački glas, no ništa njegova prijatelja nije moglo natjerati na glazbenu pozornicu jer je smatrao da bi drugi na to gledali kao na razmetanje. Glazbeni talent svima znanog glumca, koji uključuje i sviranje bubnjeva, harmonike i saksofona, postao je vidljiviji kad se 2006. pridružio humanitarnom projektu Band From TV, u kojem su uz Laurieja njegov kolega iz “Housea” Jesse Spencer, potom Greg Grunberg (“Heroji”), Teri Hatcher (“Kućanice”), Adrian Pasdar (“Heroji”), James Denton (“Kućanice”)...Čini se da su nastupi s Band From TV ohrabrili Laurieja jer je pet godina poslije izdao svoj album prvijenac, blues kolekciju “Let Them Talk”, na kojoj je među ostalima gostovao i Tom Jones. Na hvaljeni debi nastavlja se album “Didn’t It Rain”, koji Laurie promovira po svijetu s bandom The Copper Bottom Band.

Foto: GETTY/REX/GULIVER

S filmskom administratoricom Jo Green u braku je od 1989. godine i imaju troje djece, Charlesa 826), Williama ( 23) i Rebeccu ( 21)

Ako je suditi prema izvještajima s drugih koncerata, našu publiku na Šalati očekuje – bluesu unatoč – vesela večer u kojoj Hugh pjeva, svira, čak i pleše, a voli i nazdraviti. Što je u čaši, ne zna se, iako je malo vjerojatno da je u pitanju ruska votka. Nju, naime, glumac bojkotira nakon što mu se zbog zakona protiv homoseksualaca zamjerio ruski režim. Iako se naziva “starim prdonjom”, Hugh je vješto iskoristio kanal suvremenog Twittera da Putinu i njegovim posilnima kaže što misli o njihovim odlukama: “Bojkotirao bih ruske proizvode da se mogu sjetiti ičeg što rade osim što nas bacaju u depresiju.

Ruska votka dobra je za čišćenje pećnice. Za piće to odsad mora biti poljska”. Digla se u Rusiji velika buka, mnogi su htjeli bojkotirati njega, no Hugh se odbio ispričati. “U životu ne žališ za stvarima koje si učinio nego za onima koje nisi”, kaže Laurie

Foto: GETTY/REX/GULIVER

Osam sezona kao uvrnuti dr. House zaslužno je što je to Laurijeva najpoznatija uloga. Nastupe u sjajnim britanskim serijama poput Crne guje potpuno je zasjenio sociopat House.

>>."Dr. House" u Zagrebu: Da sam u publici, volio bih gledati svoj koncert

>>Hugh Laurie poslao poruku obožavateljima u Hrvatskoj!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije