Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smile design

Evo što će pušenje učiniti vašim zubima

pušenje
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
01.04.2014.
u 09:15

Pušenje povećava rizik od pojave srčanog udara i istodobno je najveći faktor rizika za nastanak raka pluća.

Mnoge studije dokazale su štetnost pušenja za vaše opće zdravlje.

Pušenje povećava rizik od pojave srčanog udara i istodobno je najveći faktor rizika za nastanak raka pluća. Međutim, jeste li znali na koji način i u kojoj mjeri pušenje utječe na zube, desni, čeljusnu kost i ostala meka tkiva?

Posljedice su pušenja:

Pigmentacije na zubima – Pušenje prouzročuje nastanak pigmentacija na zubima, a u nekim slučajevima dolazi do potpune promjene boje zuba. Izbjeljivanjem zuba ili izradom protetskih nadomjestaka možemo utjecati na to.

Loš zadah – Jedan od glavnih uzroka halitoze je pušenje. Ne samo da pacijenti imaju suha usta, već se katran i nikotin skupljaju u usnoj šupljini što dovodi do „pušačkog zadaha“. Oboljenja desni kao posljedica pušenja također uzrokuju loš zadah.

Oštećenje zuba – Pušenje uzrokuje veću akumulaciju dentalnog plaka u ustima, što za posljedicu ima brže nakupljanje zubnog kamenca i brži nastanak karijesa.

Oboljenja desni – Određeni sastojci duhanskog dima sprečavaju normalnu funkciju stanica zubnog mesa zbog čega dolazi do oboljenja desni, a tako se otvara put za daljnji prodor infekcije ka koštanom tkivu. Dokazano je da su pušači podložniji nastanku parodontoze i da je njihovo liječenje znatno teže od liječenja nepušača.

Gubitak zuba – U pušača do gubitka zuba dolazi upravo zbog razvoja parodontoze. U ovom stadiju kost koja je držala zube na svom mjestu se „povlači“ i time ostavlja zube bez oslonca. Na ovaj način pacijenti mogu izgubiti velik broj zuba i  umanjiti mogućnost za kvalitetnim protetskim zbrinjavanjem.

>>Poskupljenje cigareta: Evo koliko ćete uskoro trošiti na pušenje

>>Žene se teško ostavljaju cigareta zbog ovog skrivenog razloga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije