Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdani na dvoru

Čokoladno jaje za kraljicu Elizabetu II

hot cross buns
Foto: Getty/Guliver
1/2
20.04.2014.
u 10:34

Od poganskih vremena do utjelovljenja u kršćanskoj tradiciji, jaje, simbol novog života, bilo je i ostalo omiljen uskrsni dar - obojeno, raskošno ukrašeno ili načinjeno od čokolade. Tragom ovog običaja, londonska čokolatijerska kuća 'Prestat' svake godine izrađuje posebno 'Kraljevsko jaje' koje za Uskrs daruje britanskoj kraljici Elizabeti II...

Od poganskih vremena do utjelovljenja u kršćanskoj tradiciji, jaje, simbol novog života, bilo je i ostalo omiljen uskrsni dar - obojeno, raskošno ukrašeno ili načinjeno od čokolade. Tragom ovog običaja, londonska čokolatijerska kuća 'Prestat' svake godine izrađuje posebno 'Kraljevsko jaje' koje za Uskrs daruje britanskoj kraljici Elizabeti II.

Poveznica jaja i Uskrsa znana je svima. Kao simbol plodnosti i ponovnog rođenja još su se u poganskim vremenima prije darivanja bojala žarkim bojama u čast svjetlosti sunca koja dolazi s proljećem i budi prirodu.

Postavši dijelom kršćanske tradicije, običaj se prakticirao i u srednjem vijeku, a u 19. stoljeću glasoviti Fabergé mu je svojim draguljarskim remek-djelima koja je izrađivao za rusku carsku obitelj, dao i dimenziju glamura. Početkom 19. stoljeća stoljeća jaje je dobilo i čokoladnu inačicu, a do kraja 19. stoljeća bilo je omiljen uskrsni dar čija se popularnost zadržala do danas. U duhu te tradicije londonska manufaktura čokolade 'Prestat' svakoga Uskrsa za kraljicu Elizabetu II kreira jedinstveno, veliko čokoladno jaje koje krije mnoštvo jestivih darova iz blagdanskog asortimana kuće. Nick Crean, jedan od suvlasnika 'Prestata', redovito pošalje pismo u Buckinghamsku palaču u kojemu izražava želju da kraljici preda poseban uskrsni dar kojeg Njezino Veličanstvo uvijek ljubazno prihvati. Iako je izgled, recept i točan sadržaj 'Kraljevskoj jajeta' tajna, iz manufakture utemeljene davne 1902. godine, ipak otkrivaju nekoliko detalja. Kako kraljica preferira tamnu čokoladu, veliko se jaje radi od čokolade sa 71 posto kakaa od mješavine triju različitih vrsta koju je zajedno s Nickom Creanom osmislila glavna čokolatijerka kuće Gabi Kohler. Najkvalitetniji kakaovac za izradu ovog jajeta 'plave krvi' dolazi iz tri afričke države: Gane, Tanzanije i Sao Tome, malenog vulkanskog otoka nedaleko od zapadne afričke obale.

Kako bi se načinilo veliko jaje od 1,8 kg potrebna su četiri sata, a za izradu se koristi antikni porculanski vrč oslikan cvjetnim motivom koji je pripadao prabaki gospodina Creana. Nekoć se stoljetni vrč koristio samo za posebne prilike poput rođendana i ostalih proslava, ali danas se u manufakturi čuva i koristi isključivo za izradu 'Kraljevskog jajeta'. Rastopljena čokolada lijeva se u vrč iz kojega se potom lijeva u dva kalupa pazeći da se pritom uz njihove rubove ravnomjerno rasporedi. Kad se čokolada stvrdne, dobivene polutke vade se iz kalupa te omataju zlatnom folijom. Prije nego se jaje spoji, puni se različitim delicijama iz uskrsnog asortimana, a nađu se tu i čokoladne krune punjene ganacheom, šareni bomboni te čokoladne pločice. Kako se kraljica ponekad zna osladiti i bijelom čokoladom, u veliko jaje uvijek se stavlja maleni zec imena Tilly, načinjen od bijele čokolade, koji drži malu mrkvu od marcipana. Kad se jaje napuni darovima, polutke se spajaju, a jaje veže vrpcom i omota u prepoznatljiv ružičasti šuškavi papir te zatim pakira u veliku kutiju koju je dizajnirala umjetnica i floristica visokog društva Kitty Arden. Kad je 'Prestat' kraljici poslao svoje prvo jaje, iz palače je stiglo pismo zahvale i podatak da je jaje 'nestalo u trenu'.

Novo će 'Kraljevsko jaje' i ove godine biti dostavljeno u dvorac Windsor gdje kraljica tradicionalno provodi Uskrs, a u iznenađenjima skrivenim u posebnom čokoladnom daru, uz kraljicu će i svatko od njene obitelji nesumnjivo naći nešto za sebe.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

>>Fabergeove pisanice od dragulja legendaran su poklon među elitom, a daruje se i danas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije