Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smile Design

Ako se ne liječi, bulimija može izazvati trajne posljedice za zube

Osmijeh, bijeli zubi
Foto: Thinkstock
27.03.2014.
u 17:55

Stomatolog ima ključnu ulogu u otkrivanju bulimije, ali u liječenju zuba i zubnog mesa

Može li bulimija utjecati na oralno zdravlje i kako?

(Zvonka, Zabok)

Ovaj poremećaj ne samo da ima utjecaj na pogoršanje općeg zdravstvenog stanja nego uzrokuje i znatna oštećenja zuba i zubnog mesa.

Želučana kiselina koja ulazi u usta dok povraćamo nagriza caklinu zuba, što olakšava nastanak karijesa. Kako je prepoznati? Osobe koje pate od bulimije trude se da ljudi iz njihove okoline ne primijete problem koji imaju.

Znaci koji upućuju na bulimiju su: često povraćanje, krvarenje i oštećenje zubnog mesa, oštećenja zuba, obojenja zuba, opterećenost tjelesnom težinom, neobičan način prehrane, skrivanje hrane, suviše česta upotreba otopine za ispiranje usta, česti bolovi u trbuhu, umor i vrtoglavice.

Stomatolog ima ključnu ulogu u otkrivanju bulimije, ali u liječenju zuba i zubnog mesa. Stomatolog konzervativno ili protetski zbrinjava zube, a zubno meso korigira. Važno je uključiti u terapiju i tretman fluoridima koji će remineralizirati zube i smanjiti njihovu osjetljivost. Ako se ne liječi, bulimija dovodi do stvaranja velikih oštećenja na zubima koja mogu dovesti i do gubitka zuba.

>>Postoji li neka određena dob kada bi moja curica trebala početi nositi aparatić za zube?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije