Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.08.2015. u 11:14

Izetbegović je prije 20 godina, poput Milanovića danas, govorio “nije to naš rat”. Nakon toga je u BiH poginulo 100 tisuća ljudi

Nalazimo se u ratu, a nitko nam to službeno nije rekao. Amerikanci su još prije nekoliko mjeseci objavili da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina zajedno sa još pedesetak država dio velike globalne koalicije koja se bori protiv ISIL-a. To znači, mi smo jedna od dvije zaraćene strane u sukobu koji je do sada odnio tisuće života. I Hrvatska ima prvu žrtvu. Tomislava Salopeka ćemo u globalnom ratu protiv terorizma pamtiti poput Josipa Jovića u Domovinskom ratu ili Suadu Dilberović u ratu u BiH. Za razliku od Hrvatske, BiH u ratu između koalicije i Islamske države ima dosta žrtava. Ali na drugoj, terorističkoj strani. Od tristotinjak ISIL-ovaca iz BiH koji ratuju na stranim ratištima, njih više desetaka je poginulo. Ubijeni su u tuđim zemljama, čak možda od oružja koje je poslala njihova država. Naime, BiH je kao dio globalne koalicije donirala velike količine streljiva za iračke snage u borbi protiv ISIL-a.

Do talačke krize sa Salopekom ovaj rat doživljavali smo kao surovi sukob koji se događa nekomu drugom, daleko od nas. Svjesni strašnih posljedica, možda bismo se iz njega htjeli izvući. Zato, vjerojatno, i premijer RH Zoran Milanović pokušava relativizirati sudjelovanje u njemu, iako je još prošle godine ministrica Vesna Pusić izvijestila kako RH sudjeluje u naoružavanju i obuci snaga koje se bore protiv ISIL-a. Milanovićeva izjava kako ne ratuje s Islamskom državom podsjeća na onu Alije Izetbegovića koji je dok je napadano hercegovačko selo Ravno, a pola Hrvatske zahvaćene agresijom gorjelo, tvrdio "nije to naš rat". Posljedica dvojbi u BiH čiji je rat je 100 tisuća stradalih vojnika i civila, od čega više od 60 tisuća Bošnjaka, te oko dva milijuna protjeranih i izbjeglih. Svakako, ovo je upozorenje kako ratove ponajviše na njihovim počecima trebamo shvaćati ozbiljno. Osobito, ako su naši.

Zato bi Hrvatska, BiH, Srbija i drugi morali napraviti temeljitu strategiju koje su posljedice sudjelovanja u globalnoj koaliciji protiv Islamske države. Otmica Salopeka upozorava da su svi državljani zemalja koalicije postali ISIL-ovi neprijatelji i kao takvi mete. Njihov način ratovanja nisu samo otmice i surova, ritualna ubojstva na pustinjskom pijesku. Moramo biti spremni i za terorističke napade na našem teritoriju, osobito što svi obavještajni podaci govore da i ovdje imamo brojne "spavače" koji čekaju zapovijed ili prigodu za napad. Razlog za zabrinutost je i veliki broj državljana BiH koji se bore pod zastavom globalne terorističke organizacije. Prema nedavnom američkom izvješću, BiH, Albanija, Kosovo i druge balkanske zemlje su među onima iz kojih ratnici odlaze u Siriju i Irak. Regija je, ma kako to grubo zvučalo, rasadnik radikalnih islamskih boraca. I Srbija se bori s tim problemom. Premijer Vučić u vrlo oštroj poruci pozvao je sve državljane Srbije koji se nalaze na stranim bojišnicama da se vrate u zemlju, ili će protiv njih država poduzeti zakonske represivne mjere. I BiH je donijela Zakon o zabrani odlaska na strana ratišta. To podrazumijeva da će nakon povratka u zemlju biti odmah uhićeni.

Rat protiv Islamske države bitno je drugačiji od onoga koji pamtimo prije 20 godina. Tad su se znale crte bojišnice, granice, ciljevi... Sada se ne zna ništa. Osim, eto, što želimo biti dio velike obitelji. Da ipak ne živimo u savršenom miru, upozorio je i papa Franjo pri posjetu Sarajevu. "Težnja za mirom sukobljava se s činjenicom da se u svijetu trenutačno vode brojni oružani sukobi. To je jedna vrsta trećega svjetskog rata koji se vodi 'u dijelovima' te se u kontekstu globalne komunikacije doživljava prava ratna klima".

Ako se Hrvatska, BiH, Srbija..., zaista nalaze u ratu, a vidimo da je tako, onda bi trebala vrijediti i neka ratna pravila. Države bi se trebale ozbiljnije uvježbavati za obranu. Što ako se "spavači" probude u nekom od naših gradova? Na koncu, i građani bi morali biti informirani kako se trebaju ponašati u slučaju opasnosti. Naravno, bez panike, histerije i lova na vještice. Trebamo biti spremni i svjesni stanja kako tek sa zavijanjem sirena za uzbunu ne bismo prihvaćali činjenicu da je "njihov rat" stigao u naša dvorišta.

>> Bilal Bosnić kupuje zemlju i kuće za gradnju novog vehabijskog gnijezda

>> Uhićen vođa vehabija Bilal Bosnić i još 15 mudžahedina

Komentara 4

AN
anticenzura
15:22 18.08.2015.

Amerikanci nas trpaju u svoje ratove, a oni ratuju sa citavim svijetom, tko nije s njima protiv njih je, i on to jasno kazu. Nista zivo nisu izumili osim chewing guma i coca cole, samo od ratova zive, imaju 18 triliona drzavnog deficita, citava planeta 40 oni sami pola. 5 posto globalnog stanovnistva trosi kao ostalih 95 posto. Pa to je van svake pameti. Ovaj se narod mora dozvati pameti, i uzeti citanku u sake, i krenuti zaradjivati za svoj kruh kao i sav ostali svijet, a ne otimati sirotinji okolo po svijetu kruh iz usta bombama i ratovima. Zapalili su citavu planetu, sve gori na sve strane, imamo preko 30 ratova u svijetu i u sve su oni upetljani, i jos sada kada krenu na Rusiju i ostale, a vec su nakrcali Balticke zabokrecine ratnom masinerijom, i zele nam dopeljati atomsku artiljeriju na Europsko tlo, vidite vi ljudi moji sta je to? Kada se covjecanstvo misli osloboditi ovoga ZLA?

AN
anticenzura
16:42 18.08.2015.

Special-one - Pa sta ne navlacis cizme i pravac Iraq, Sirija, Libija sta cekas? Moja braca se nece boriti u prljavim Americkim ratovima, mi cuvamo samo svoju zemlju i ne pacamo se u nicije ratove. Prvi tko mi dodje kucati na vrata zvati moju familiju u bilo ciji rat, dobiti ce takvu kamencinu u glavu, da nece dugo doci sebi. I ovako misli 99 posto Hrvata samo da znas.

ZA
zagabria1
10:03 19.08.2015.

Jozo, možda su tvoji u Hercegovini u ratu sa svim muslimanima svijeta, ratu za koji ni sami ne razumijete zašto ga vodite. Ali to nema veze sa nama u Hrvatskoj, vi vodite svoje ratove a nas to ne zanima. Ne Ne zanima nas niti sa kime je Amerika u ratu jer ona ionako mijenja strane kao čarape

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije