Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tribina u splitu

Zmajlović: Računi za energiju tri puta su manji u energetski učinkovitim kućama

Mihael Zmajlović
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/3
15.07.2014.
u 10:07

Ministar Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na tribini su, priopćava Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, iznijeli podatke o Programu energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine

Obnovom obiteljske kuće po načelima energetske učinkovitosti ostvaruju se višestruke koristi. Živjeti u takvim kućama je ugodnije. Računi za energiju su manji za barem trećinu, a mogu biti i do 60% ako se kombinira više mjera. Korist ima gospodarstvo jer uz 160 milijuna kuna poticaja iz Fonda otvaramo projekte vrijedne 400 milijuna i čuvamo radna mjesta primarno domaćim obrtnicima i malim tvrtkama. I naravno, čuvamo okoliš. Zato me raduje veliki interes građana za ovaj projekt. Već sljedeće godine sredstava će biti još i veća – istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Splitu pred gotovo dvije stotine građana na tribini o obnovi obiteljskih kuća po načelima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Ministar Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na tribini su, priopćava Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, iznijeli podatke o Programu energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Vlada RH Program je donijela u ožujku ove godine. Programom je bila predviđena energetska obnova 2000 obiteljskih kuća godišnje, a prema sadašnjim pokazateljima, samo u ovoj godini projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije bit će obuhvaćeno preko 6000 kućanstava.

Radi se o 3550 projekata energetske učinkovitosti i nešto više od 2600 projekata obnovljivih izvora energije. Ukupna vrijednost projekata je oko 400 milijuna kuna. Za njihovo sufinanciranje u 2014. godini Fond za zaštitu okoliša osigurao je čak 160 milijuna kuna, tri puta više sredstava nego što je prvotno planirano. Program je usmjeren upravo na energetsku obnovu obiteljskih kuća jer one čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj. Najviše ih je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju.

- Samo ove godine projektima energetske učinkovitosti će se obuhvatiti tri puta više kućanstava negoli svih deset godina postojanja Fonda i to sa gotovo pet puta većim iznosom sredstava – rekao je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Program energetske obnove obiteljskih kuća provodi se kroz Fond u suradnji sa županijama, gradovima i općinama. Građanima se omogućuje da ostvare subvencije od 40% pa do čak 80% iznosa za, primjerice, područja od posebne državne skrbi ili prvu skupinu otoka. Uz značajan udio bespovratnih sredstava koje građani mogu dobiti, pojednostavljena je i procedura za prijave. Kako bi građane informirali o Programu i načinu na koji mogu dobiti bespovratna sredstva od države i unaprijediti si kvalitetu života, u svim većim gradovima u Hrvatskoj organiziraju se tribine koje su već održane u Zadru, Puli, Rijeci, sada u Splitu, a sljedeća se planira u Osijeku.

Komentara 2

ZO
zoom
10:17 15.07.2014.

vratite nam stambene olakšice kod porezne prijave pa ćemo ulagati u kuće i stanove ! dosta te isprazne demagogije!!!

Avatar antonija17
antonija17
17:43 07.08.2014.

Nisam citao sve samo naslov. Ovako pametan moze bit svatko, tip misli da su hrvati svicarci puni para pa cemo ma ponudit obnovu kuca. Proracun prazan pa treba gledat na svaku crkavicu jer neznaju tipovi obnovit privredu. Neznam zasto hrvati samo biraju takve zgubidane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije