Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH ZA BUDUĆNOST

Ukida se noćni vlak Split-Zagreb, željezničari prosvjeduju

prosvjed
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/7
23.09.2014.
u 13:00

Podršku prosvjednicima dali su splitski gradonačelnik Baldasar i župan Ževrnja

Protiv ukidanja dva noćna vlaka za na relaciji Split-Zagreb-Split prosvjedovalo je u utorak na splitskom željezničkom kolodvoru stotinjak željezničara koji strahuju za budućnost svoje tvrtke i radnih mjesta.

Naime, uprava HŽ-a putničkog prijevoza donijela je odluku da od 1.10. 2014. godine prestaju voziti vlakovi na linijama 824 i 825 zbog čega je Sindikat strojovođa i Sindikat prometnih vlakova Hrvatske organizirao prosvjed.

Prosvjednici su dobili podršku Zlatka Ževrnje, župana splitsko-dalmatinskog, i Ive Baldasara, gradonačelnika Splita, a svoje su zahtjeve, da se odustane od ukidanja linija, predali su i HŽ-u Putničkom prijevozu.

Foto: Tino Jurić/Pixsell

Foto: Tino Jurić/PIXSELL

- To su vitalni vlakovi, jedini ostvaruju vezu Splita s Europom jer nakon što dođu u Zagreb postoje veze za München, Berlin, Ljubljanu... U našoj županiji bilo je više od milijun noćenja, mladi ljudi iz Europe dolaze željeznicom i koriste upravo te vlakove koji jedini imaju spavaća kola, kao i prijevoz automobila – rekao je Ante Kunčić, regionalni koordinator Sindikata prometnika Hrvatske. Napominje kako će se zbog ukidanje tih vlakova 30 posto zaposlenika izgubiti posao.

- Iako je odluka donesena, pozivamo Upravu da ove linije vrati u vozni red. Ovo je pet do 12. ako ima volje i želje da se ti vlakovi ostave, dovoljna je deklarativna odluka – poručio je Kunčić.

Prosvjednici su, nakon što su zahtjeve predali u Upravu svoje tvrtke otišli do Županije, a potom do Grada. Tamo su im riječi podrške uputili župan, odnosno gradonačelnik koji su obećali da će pokušati utjecati na ministra Sinišu Hajdaša Dončića.

- Odluku o ukidanju je donijela uprava, a prosvjed je legitimno sredstvo izlaganja nezadovoljstva sindikata. S jedne strane smo javni servis, a s druge strane se očekuju da se racionaliziramo – rekao nam je Branko Radačić, šef podregije HŽ Putničkog prijevoza. Napominje kako je dalmatinsko-lička pruga u lošem stanji, putovanje dugo traje, a troškovi lokomotiva su iznimno veliki.

Komentara 8

NA
Napalm
14:10 23.09.2014.

A da ukinu neradnike i rođake po državnim, gradskim, županijskim i inim upravama?

Avatar oneworld
oneworld
15:02 23.09.2014.

upravu hž-a na goli otok

Avatar hrvoje+compa
hrvoje+compa
14:56 23.09.2014.

Bezobrazluk !!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije