Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin u lici

Široka Kula: 20 godina od ubojstva 40 Hrvata, za nekima se još traga

široka kula (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
1/3
13.10.2011.
u 20:09

Neki su spaljeni u svojim domovima, a njih 22 bačeno je u jame, masovne grobnice na Ljubovu.

Dvadeset godina prošlo je od strašnog zločina čiji se crni scenarij odigrao u mjestu Široka Kula, samo nekoliko kilometara udaljenom od Gospića. Ubijeno je 40 civila među kojima je najmlađa žrtva imala 13 godina, a najstarija 95. Do prije 20 godina u zajednici su živjeli i Hrvati i Srbi, da bi 13. listopada bili ubijeni mnogi, pa i cjele obitelji Nikšić, Orešković, Čačić...

Za tijelima deset žrtava još uvijek se traga. Neki su spaljeni u svojim domovima, a njih 22 bačeno je u jame, masovne grobnice na Ljubovu.

Danas se na komemoraciji okupio velik broj ljudi koji su htjeli odati počast ubijenim građanima Široke Kule čiji preživjeli članovi obitelji pokušavaju nastaviti sa svojim životima u tom ličkom mjestu.

Svijeće su na spomen obilježju kod Župne crkve sv. Mateja zapalili članovi obitelji ubijenih, a počast im je došao dati i potpredsjednik Vlade Darko Milinović.

- Ovdje je ubijen čovjek od 95 godina koji nije mogao hodati, ubijena je curica od 13 godina koja je tek trebala osjetiti sve čari koraka u život, a time je veća ova bestijalnost koja se ovdje dogodila. Moramo nastojati učiti našu djecu povijest kako se naše tragedije ne bi u budućnosti ponavljale, a isto tako potrebno je učiniti uistinu sve da pronađemo još posmrtne ostatke ovih deset žrtava kako bi i njih mogli dostojno pozdraviti, kazao je ministar.

Ključne riječi

Komentara 6

AK
akil
21:37 14.10.2011.

Ako zločince ne stigne ruka pravde,zasigurno će ih stići kletva onih kojima su ubili najmilije,kao i onih koji znaju strahote na ovim prostorima 1945.i 1992.god. Bili su to isti oni na čijim grobovima i danas neki iz najvišeg vrha lijepe naše odaju počast zajedno s \"prijateljima\"iz srbije.Žalosno.!

PR
promatrac1965
11:03 15.10.2011.

Hoce li istrazna tijela RH podici optuznicu za pocinitelje, ako su u Srbiji? Ili ce nasci neki truli izgovor?

PG
praseca gripa
21:29 15.10.2011.

Ocekujem komentar Milorada Pupovca,Stanimirovica,Uzelca! Za Hrvate se u ovoj zemlji nitko vise ne zauzimlje.Svi se po navadi uvlace Srbima,cak su im se najvisi duznosnici poceli ispricavat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije