Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik javno apelira se što hitnije uspostavi policijska postaja u Vodnjanu

Kukasti križevi osvanuli na kućama i automobilima u Vodnjanu

svastika2
duško marušić/pixell
17.12.2009.
u 11:02

Crne svastike osvanule su na kućama i automobilima na Trgu statuta, u predjelu s većinskim romskim stanovništvom. Prema zadnjem popisu stanovnika u Vodnjanu živi tristotinjak Roma, no pretpostavlja se da ih je i tri puta više.

VODNJAN - Vodnjan je jutros osvanuo išaran nacističkim znakovljem, takozvanim  svastikama. Na Trgu statuta svastika iscrtanih crnom bojom bilo je na vratima desetak kuća, ali i na osobnim vozilima građana Vodnjana.

To je dio starog grada u kojem žive uglavnom Romi. Emira Havić, vlasnica privatnog obrta, bila je ogorčena ali i uplašena.

- Ja nisam Romkinja nego muslimanka pa se čini da su kukasti križevi išarani i ondje gdje su ljudi druge vjere. Nama je na osobnom vozilu nacrtan takav križ crnom bojom. I ranije sam imala problema, ali uglavnom anonimnih poziva kojima su me upozoravali da što ja ovdje radim i zašto samo ovdje došla - kazala je Emira Havić.

Više od 20 stanovnika tog djela gradića, udaljenog desetak kilometara od Pule, jutros je pozvalo i policiju koja je razgovarala s građanima, ali i s osobama u koje građani sumnjaju da su počinitelji tog nedjela.

Gradonačelnik Klaudio Vitasović osudio je vandalizam i sazvao izvanrednu konferenciju za novinare zbog slučaja na Trgu Statuta.

- Ne možemo tolerirati takav govor mržnje, a Vodnjan je oduvijek bio simbol suživota i tolerancije. Mi smo uvijek potencirali integraciju svih nacionalnih manjina, tako i romsku, što nije lako ostvariv cilj. Često nailazimo na prepreke i nedovoljnu želju za integracijom i od predstavnika manjina. Tražimo od nadležnih institucija da što prije pronađu počinitelje čina koji najoštrije osuđujemo - kazao je Vitasović.

Prema zadnjem popisu stanovnika u Vodnjanu živi tristotinjak Roma, no pretpostavlja se da ih je i tri puta više. Vodnjan već osam godina neuspješno traži svoju policijsku postaju, zbog provala u vrtiće, škole, krađa pa i problema kao što je ovaj današnji kojim se potpiruju mržnja i netrpeljivost.

Gradonačelnik Vitasović danas je javno poslao još jedan apel da se što hitnije uspostavi policijska postaja u Vodnjanu kako bi se incidenti brže sprečavali.

Komentara 16

BT
bili-tartuf
18:33 17.12.2009.

Romi imaju \"dobar-trik\",...za Obrt-trgovinu,...prijave da imaju 8-10 dice za Porezne-Olaksíce, a u stvari posude dicu od drugega Roma, i kada dojdu ovi sa Opcíne napraviti popis...prebroje i dicu vrate nazad...

SO
Somelier
11:44 17.12.2009.

\"Kukasti križevi osvanuli po kućama i automobilima u Vodnjanu\" Ajde Kajin javi se. Evo stalno te stižu aveti prošlosti. Vidite da vam ide sve na ruku. Nikada vi \"antifašisti\" nećete ostati bez protivnika

BT
bili-tartuf
18:28 17.12.2009.

boli je slucajeva u centru Pule, da su na 3-stana u staroj zgradi,.bile Registrirane 280 osobne iskaznice -svi Familija Roma...+ 1500 dice....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije