Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najstarija Hrvatica

Baka Ljubica u Šibeniku proslavila 106. rođendan

najstarija hrvatica
Hrvoje Jelavić/Pixsell
07.03.2011.
u 14:52

Ljubica je već 70 godina udovica, majka je triju kćeri i sina, ima sedmero unučadi, desetero praunučadi i jednu šukununuku

Ljubica Lončar proslavila je danas u Šibeniku svoj 106. rođendan. Baka Ljubica najvjerojatnije je najstarija stanovnica Hrvatske. Prije dvadesetak dana u Varaždinu je, naime, s navršenih 106 godina života umrla njezina vršnjakinja Štefanija Benotić.

Na poziv rodbine u mali stan njezina 60-godišnjeg unuka Milorada Lončara Miće u šibenskoj Ulici Put gimnazije pristigli su predstavnici lokalne vlasti koji su joj donijeli tortu. Vremešna Ljubica, u karakterističnoj crnoj odjeći i s crnom maramom na glavi, udovica je već 70 godina, pokretna je, a tek se ponekad za šetnju između spavaće i dnevne sobe posluži kuhinjskim stolcem. Premda nešto slabije čuje, to joj ne smeta da se "na preskoke" prisjeti nekih događaja iz svojega dugoga života. A od njezina rođenja u ožujku 1905. godine, u selu Kanjanima nedaleko od Drniša, dogodilo se uistinu mnogo toga. Udala se u Siveriću, na svijet donijela tri kćeri i sina, a već je 1941. godine ostala bez muža. Plela je, šila, radila u polju i još mnogo toga kroz turbulentna desetljeća 20. stoljeća. Posljednjih godina živi kod unuka Miće, spominje osam godina mlađu sestru Milenu koja živi u Bačkoj te zbraja sedam unučadi, deset praunučadi i jednu šukununučicu Lauru, kojoj želi isplesti čarapice.

Njezin unuk Mićo ističe da je on "jedini djed koji ima baku", otkriva kako bi tajna njezine vitalnosti mogla biti u skromnim obrocima i po kojoj kapljici rakije i vina. Kako je rečeno, ujutro tek popije "tursku" kavu s malom žličicom rakije, a potom doručkuje nešto keksa i mlijeka. Ruča najčešće blitvu i kakvu juhu, a za večeru komad kruha s maslinovim uljem i čašom vina.
– Hvala svima što ste mi došli. Bog vam dao zdravlja i sriće i došli mi vi svi opet na rođendan – zaželjela je baka Ljubica.

Ključne riječi

Komentara 4

VI
vidimškoj
16:22 07.03.2011.

čestitke bako.

OB
-obrisani-
17:45 07.03.2011.

najstarija Hrvatica...chivsa none....ako ona Hrvatica, onda ja siptar

OB
-obrisani-
18:47 07.03.2011.

A ja Petar Svacic.Zar je to bitno da li je Hrvatica?Ona je gradjanin R Hrvatske i mislim da je trebalo tako formulirati.Ali posto poznamo kvalitetu naseg novinarstva nista nas nije za cuditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije