Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele srušiti optužnicu

Kako Željko Horvat, Davor Jelavić i Vidoje Bulum kupuju vrijeme do početka suđenja

Davor Jelavić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
09.10.2015.
u 08:30

USKOK ih tereti da su prenamjenom nekoliko zemljišta u dvije godine Grad Zagreb oštetili za 68 milijuna kn

Građevinsko vještačenje, koje je u aferi GUP napravila stalna sudska vještakinja Melita Bestvina i koje je sastavni dio USKOK-ove optužnice ljetos podignute protiv Željka Horvata, Davora Jelavića, Jadranke Veselić Bruvo, Ivice Fanjeka, Vidoja Buluma, Grete Augustinović Pavičić te Petra Milasa i Andreje Gazdek, optuženih da su Zagreb oštetili za oko 68 milijuna kuna, nije nezakonit dokaz.

Mijenjali podatke

Stav je to optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, koje je odbilo prijedlog obrane da se vještačenje izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz. Obrana je tvrdila da je vještačenje nezakonit dokaz jer ga nije radio vještak urbanističke, već građevinske struke. No sud argumentaciju obrane nije prihvatio, a obrana na odluku ima pravo žalbe. O žalbi će odlučivati Vrhovni sud, a potezom obrane, ne može se ne primijetiti, kupljeno je vrijeme. Jer žalba odgađa odluku o pravomoćnosti optužnice, a time i početak suđenja za postizborno vrijeme, što nedvojbeno odgovara gradonačelniku Milanu Bandiću, s obzirom na to da su optužnicom obuhvaćeni neki od njegovih najbližih suradnika. Jelavić mu je godinama bio desna ruka, a Horvat i Bulum s njim su bili uhićeni u aferi Agram.

Što se tiče spomenute optužnice, USKOK tereti Horvata i ostale da su od 22. veljače 2007. do 26. veljače 2009. u Zagrebu i Sesvetama pogodovali određenim investitorima jer su neovlaštenim izmjenama prostorno planske dokumentacije povećavali vrijednost zemljišta. Konkretnije Horvata i ostale tereti se da su pogodovali tvrtkama Petra Milasa i Andreje Gazdek, a zemljišta na kojima je neovlašteno mijenjan GUP su bila u Sesvetama, na Vrbiku, Savskoj Opatovini, Ferenščici, Rudešu... Kako se to radilo, svjedoči primjer vezan za izmjene GUP-a u Rudešu. Prema optužnici, Horvat, Bulum i Augustinović Pavičić terete se da su pogodovali tvrtki Simplum, i to nakon što je to od njih tražila neutvrđena osoba. Horvat je, kako ga se tereti, sačinio službenu zabilješku, iz koje proizlazi da su pregledom dokumentacije uočene pogreške koje je potrebno ispraviti. No pogreške, ako ih je i bilo, nisu ispravljane, već su neovlašteno izmijenjeni podaci vezani za parcelu u vlasništvu Simpluma, pa su tako ukinute prometnice, mijenjan je broj garažnih mjesta, prostor između zgrada.... Na taj je način povećana izgrađenost zemljišta u korist Simpluma, koji je na taj način, prema optužnici "zaradio" 43,6 milijuna kuna.

Propisan cijeli postupak

Po istom su principu mijenjani i drugi GUP-ovi, a da Horvat nije imao ovlasti za to što je radio, svjedočili su brojni svjedoci, među njima i Anka Mrak Taritaš, sadašnja ministrica graditeljstva, a u to vrijeme pročelnica Gradskog zavoda za prostorno planiranje.

– U prostornom planiranju mogućnost ispravka greške postoji u tri slučaja, kod klasične greške u pisanju, kod neusklađenosti kartograma i kada tijekom javne rasprave stranka stavi primjedbu i kada tu primjedbu usvoji Gradska skupština Grada Zagreba. Promjene koje se odnose na promjenu katnosti, prenamjenu zemljišta i slično mogu se napraviti jedino i isključivo kroz zakonom propisani postupak izmjena i dopuna prostornih planova, što u ovim konkretnim slučajevima nije napravljeno – kazala je Mrak Taritaš.

>> Župnik priznao: Željki Markić prodali smo zemljište ispod cijene

>> Zamjenu zemljišta zbog koje je uhićen Bandić odobrio DORH

Komentara 11

DA
darwil
09:02 09.10.2015.

A onaj Bandić godinama lupeta o nultoj toleranciji na kriminal , valjda misli o nultoj aktivnosti onog izmišljenog ureda "kontrolnog ureda" na čijem je čelu njegov komunistički prijatelj, i pazi bogati njega nitko ne zove.Ali taj pazi ako ste Gradu dužni koju kunu i odmah šalje Hanžekoviću na ovrhu.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:51 09.10.2015.

Hm, kakav je to grad, kojeg vode ljudi od kojih su većina kriminalci? U skupim odijelima naravno, ne sa oružjem. Još malo će biti lakše skupiti kvorum Gradskog poglavarstva u Remetincu nego na trgu Stjepana Radića. A sve te cirkusee purgeri vulgaris populitis, debelo plaćaju.

DU
Deleted user
09:10 09.10.2015.

klasicna prica...ne mozes pobiti dokaze da se na glavu postavis...jasno je svima tko je to sto radio i da je steta ucinjena a optuzeni se uvijek hvataju za rupe u zakonu kako bi proveslali pravosudje a ne dokazali svoju nevinost...na zalost to im uvijek uspijeva a nasa garnitura politicara takve stvari dopusta ne mijenjajuci pravila jer ce i sami jednoga dana zavrsiti na optuzenickoj klupi...sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije