Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Zvonko Vrban?

Zdravko Mamić veselio se što mu neće suditi sudac koji je u zatvor poslao i Željka Sabu

Zdravko Mamić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
01.05.2016.
u 23:00

Vrban je sudac Županijskog suda u Osijeku s najkraćim stažem među raspravnim sucima, no odlučivao je u nizu velikih predmeta

Zdravko Mamić doslovce je pjevao od sreće u četvrtak u sudnici u Zagrebu, a veselio se, otkrio je šturo, zbog “dobre vijesti” vezane uz suđenje u Osijeku. Detalje nije iznio, no u pravosudnim se kuloarima nagađa da je sretan zato što mu sasvim sigurno neće suditi sudac Zvonko Vrban.

Došao iz DORH-a

Taj će sudac, odlučeno je, sjediti u vijeću Županijskog suda u Osijeku koje će odlučivati o optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara, a samim time kasnije ne može biti član sudskog vijeća koje će suditi Mamiću. Zvonko Vrban ima najkraći sudački staž od sva četiri raspravna suca Županijskog suda u Osijeku, a stigao je iz Državnog odvjetništva u siječnju 2010. No, odlučivao je u niz velikih predmeta, u javnosti označavanih i kao “vrući krumpiri”. Poslao je u zatvor bivšeg vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabu. Osudio ga je na osam mjeseci iza rešetaka i još toliko na uvjetnoj slobodi zbog podmićivanja dvojice vijećnika HDZ-a. Bila je to prva takva presuda u Hrvatskoj, i potvrđena je, čime je postavljena nova sudska praksa, a političarima poslana poruka da se slična trgovina skupo plaća.

Pravosudni kuloari bruje da je Mamić sretan što se riješio suca kojeg se pribojava

Prati ga glas strogog suca koji se ne libi nikome reći ono što smatra da mu ide, bez obzira tko stoji pred njim. Zna to izazvati otpor odvjetnika, žustre rasprave pa i verbalne okršaje u kakvima se svojedobno našla i Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković. Zastupala je Damira Kufnera, na suđenju za ratni zločin nad srpskim civilima na lipičkom području. Iznervirana jer nije odobravao neke njezine postupke, odbrusila je kako “takvo što u karijeri nije doživjela”. Njezin je klijent, pak, oslobođen, kasnije i pravomoćno.

Sudio je i Mladenu Kruljcu, bivšem zapovjedniku Kopnene vojske u aferi Sibinj. Kruljac je osuđen na godinu i pol dana zatvora, no tu je presudu Vrhovni sud ukinuo jer je sporan bio izračun štete, a čeka se novo suđenje, ovaj put pred drugim sucem.

Najažurniji sud u zemlji

Mamiću i ostalima tako će suditi jedan od tri preostala prvostupanjska suca. Mamićevo veselje, ako se dobro protumačilo, može se čak shvatiti kao i podcjenjivanje ostalih sudaca osječkog suda.

– Mamić je takav prema svima! I uzalud likuje. Dovoljna nam je pohvala što je USKOK odabrao baš naš sud za taj postupak – kaže jedan od njih.

Vrban se svojedobno našao i u verbalnom okršaju s Mamićevom odvjetnicom J. Sloković

– Kazne za vrijeđanje suda na raspravi iznose do 50.000 kuna, sve se to može zakonski riješiti, bez ikakvih prepucavanja – nadovezuje se drugi. Nikakve panike na sudu nema. Najažurniji su redovni sud u zemlji, predmete rješavaju za prosječno 75 dana.

– Stiglo nam je upravo 500 građanskih predmeta iz Rijeke, a nedavno i 300 iz Zagreba. I to nešto govori – poručuje Anto Rašić, predsjednik suda. Mamić će se s Vrbanom ipak susresti na optužnom vijeću pri odlučivanju o optužnici, što će također biti zahtjevan postupak.

>> Svjedoci promijenili iskaz i više ne žele teretiti Mamića

Komentara 26

ED
europski dinamo
23:33 01.05.2016.

Dinamo danas osvoji naslov prvaka, odmah ide clanak pun nagadjanja.....koja nemoc haha.

HH
helgin@hogar
07:28 02.05.2016.

znaci ovako; osijek je postao gadan grad za kriminal, osjecka pravda ne preza ni pred bakicama koje prelaze na crveno, punoljetnim mladicima koji piju pivu na ulici! strah i trepet je svim biciklistima(najvise ispisanih kazni u hr)! mislim da see osjecko sudstvo nece moci nositi sa sitnim kriminalcem koji je zamracio na stotine milijuna kuna, mislim da ce ga pustiti...

KI
kiklop5
10:27 02.05.2016.

Tko je Zvonko Vrban? Nitko i ništa i još manje od toga,sitna duša koja sudi kako mu tužitelj naredi jer ga drže za ona mala sitna jaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije