Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavljeno suđenje Pevecima

ŽDO ih sada tereti da su bivšu tvrtku i državu oštetili za 30,7 milijuna kuna

Pevec
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
23.10.2014.
u 17:20

Na početku suđenja spominjala se šteta od 14,3 milijuna kuna, no nakon knjigovodstvenog vještačenja ŽDO je utvrdio dvostruko veći iznos

Ne smatramo se krivim, ponovili su danas Višnja i Zdravko Pevec očitujući se na navode iz optužnice u sudskom postupku koji je protiv njih nakon pet mjeseci stanke danas ponovo nastavljen na Županijskom sudu u Bjelovaru.

Optuženi par morao se ponovo izjasniti o optužnici ne samo zbog dugog proteka vremena od posljednjeg ročišta, nego i zbog toga što je Županijsko državno odvjetništvo nakon dovršenog knjigovodstvenog vještačenja djelomično izmijenilo optužnicu. Naime, na teret im se sada stavlja da su bivšu tvrtku i državni proračun RH ukupno oštetili za 30,7 milijuna kuna, a ne 14,3 milijuna kako se to tvrdilo na početku suđenja. Izmjena u optužnici nije iznenadila Pevece i njihov braniteljski tim te su i dalje jednako uvjereni da će ih sudsko vijeće na kraju postupka osloboditi krivnje. Taj optimizam svojim iskazima nisu umanjili ni danas iznova saslušani svjedoci Nives Jambrešić, tadašnja direktorica financijskog sektora grupacije, i Zlatko Romek, tadašnji direktor tvrtke Pevec-transporti.

Dvoje svjedoka iskaze je dalo i prije četiri godine, no nakon toga u postupku je nastala duga stanka i pritom je došlo do izmjene sudskog vijeća pa je postupak morao krenuti iznova. Naglašavajući da se zbog proteka vremene više ne sjeća svih detalja, Jambrešić je kazala da u cijelosti ostaje kod svog ranije datog iskaza. Između ostalog potvrdila je da su tvrtke iz Pevec grupe ostvarivale dobit a da su vlasnici Višnja i Zdravko imali pravo na njezinu isplatu te da je to i činjeno. Što se tiče računa u Austriji otvorenih zbog naplate povrata poreza za utrošeno gorivo, o njima, tvrdi, nije znala ništa.

Zlatko Romek za razliku od svjedočenja prije četiri godine kada je tvrdio da je organizirao sastanak u Austriji i na njemu sudjelovao sada je kazao da se ne sjeća dobro što je ranije iskazivao te da on ne govori njemački jezik i da ne zna što se dogovaralo na tim sastancima u Austriji. Poznato mu je da su računi postojali, no on s njima, kaže, nije imao doticaja, ali zna da su uvid u njih imale osobe iz financija i računovodstva. Posvjedočio je da su se vozačima isplaćivale u gotovini akontacije za put i stimulacije te da su on i Zdravko Pevec nakon poreznog nadzora prekršajno kažnjeni zbog nezakonitih isplata, dok je Jambrešić oslobođena, što mu je, kaže, bilo smiješno. Suđenje je potom prekinuto i bit će nastavljeno 10. studenog kada će na prijedlog obrane biti saslušani svjedoci Marijana Matijević, tadašnja direktorica kontrolinga u Pevec grupi, Lidija Malčić, direktorica računovodstva, i Milenko Marković, savjetnik Zdravka Peveca i osoba najupućenija u organizaciju i funkcioniranje tvrtke.

>> Višnja i Zdravko Pevec prodaju sve – od mobitela do vikendica

Komentara 3

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:56 23.10.2014.

Ovog peveca su njegovi radnici uništili, krali su ga nemilice, tako da se nisu ni bunili kad je pljusno stečaj....

MX
Mister X
19:36 23.10.2014.

Nije to ništa šta se sve radi . mene se treti " nedvojbeno da sam kod 00 alkohola izazvao saobračajnu nesreču i da sam kriv i 6 mjesci zabrane kazne i 3500 kuna a imaju zaista snimak video nadzora daa to 1000% nije istina i da nema nesreče . živio zakon pravda i optužnice zato neču ni čitatai jel ih po-znam ..

VG
Veseli Gost
05:30 24.10.2014.

kAKOVA svinjarija progoniti ove Pevce. Oni su vodili svoju firmu, nisu placali mito HDZ-u i zato su unisteni.Sanader unistio INU samo da dobije 10mil Euro mita , osuden ali ce ubrzo biti pusten na kucni pritvor ili ce guliti izmisljeni krumpir kao Coba. Tajkuni, Politicari, prestanite stalno kriviti komuniste koji su izgradili Hrvatsku da bi je lopovi unistili. Ako osoba ima i malo mozga kako onda moze kriviti nekoga (komuniste) da su unistili Hr. Ako su je mogli izgraditi sigurno je nisu unistili. Unistili su je lopovi koji propovijedaju demokraciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije