Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštitili interes rh

Zbog bivše misice Slovenci tražili blokadu dijela Predsjedničkih dvora

vlatka matić pivac
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/3
26.08.2014.
u 19:24

Zahtjev za blokadu odbijen dok se ne okonča parnični spor

Zbog zaštite interesa Republike Hrvatske, Županijski sud u Zagrebu do daljnjega je odgodio blokadu nad dijelom zemljišta koje pripada Predsjedničkim dvorima, a koju je putem međunarodne pravne pomoći zatražio Okružni sud u Mariboru u sklopu istrage o aferi u kojoj je, kako se sumnja, Nova kreditna banka Maribor (NKBM) oštećena za oko 30 milijuna eura.

Tri milijuna eura

Istragu oko jedne od većih korupcijskih afera u Deželi vodi slovensko Specijalizirano državno odvjetništvo, a na meti slovenskih istražitelja našla se i Vlatka Matić Pivac, bivša hrvatska Miss sporta. Njoj je na zahtjev Slovenaca Županijski sud u Zagrebu blokirao brojne nekretnine, čija se vrijednost procjenjuje na oko tri milijuna eura, a zabranjeno joj je i raspolaganje novcem na njezinim bankovnim računima u Hrvatskoj. Među nekretninama, čiju su blokadu Slovenci zahtijevali, našlo se i zemljište od 1720 metara četvornih, koje se u zemljišnim knjigama vodi kao kuća, dvorište i park na Pantovčaku, dok je to u naravi sada park u sklopu kompleksa Predsjednički dvori. U tom su kompleksu, kako je poznato, smješteni rezidencija i Ured predsjednika RH.

To više, nije baš najjasnije kako je V. Matić Pivac, odnosno trgovačko društvo Kavoteka, kojem je ona vlasnica, od bivših vlasnika uspjela otkupiti taj dio zemljišta. Zbog tog zemljišta već se godinama vodi parnica radi utvrđivanja vlasništva, u kojoj je Republika Hrvatska tužila trgovačko društvo Kavoteku te Jasminu i Mariju Pečar, koje su naslijedile prvobitnu vlasnicu zemljišta te ga očito nakon toga prodale tvrtki bivše misice. Vodeći računa o svemu tome, Županijski sud u Zagrebu odlučio je da V. Matić Pivac i njezina tvrtka ne mogu raspolagati spornim zemljištem, no isto je tako do okončanja parničnog postupka odlučio odgoditi slovenski zahtjev za blokadu dijela zemljišta koje pripada Predsjedničkim dvorima.

Što se tiče V. Matić Pivac, ona se na meti slovenskih istražitelja našla prije dvije godine, kada su Slovenci, u sklopu već spomenute istrage oko NKBM, zatražili da joj se pretraži kuća. Osim nje, slovenskim istražiteljima bio je zanimljiv i Damir Jurjević, poznati poduzetnik i vinar, te Tomislav Blagus. Kuće su, po zahtjevu Slovenaca, pretražene i njima, a kao i V. Matić Pivac, sada im je po zahtjevu Slovenaca u Hrvatskoj blokirana imovina. Njih troje u Hrvatskoj nisu osumnjičeni, odnosno protiv njih se u Hrvatskoj, koliko je poznato, ne vodi istraga, no s obzirom na zahtjeve slovenskog tužiteljstva za blokade njihove imovine, vrlo je vjerojatno da je sve troje osumnjičeno u Sloveniji u sklopu tamošnje istrage.

A ta priča, barem što se tiče V. Matić Pivac, odvijala se tako da je ona preko svojih tvrtki, osnovanih tijekom 2006. i 2007., kupovala zemljišta koja je zatim prodavala trećim osobama.

Preprodaja zemljišta

Te druge osobe potom su zemljišta preprodavale nekom trećom, a dio kupaca u tom lancu dolazio je iz redova uprave NKBM. Kako su se zemljišta kupovala i preprodavala preko kredita koje je banka davala, Slovenci su posumnjali da tu nešto ne štima, pa je istraga zbog mogućih malverzacija u Sloveniji pokrenuta još 2009. Tada se otkrilo da su zemljišta kupljena po manjoj, a preprodana po znatno većoj cijeni te da je banka takvim malverzacijama oštećena za najmanje 30 milijuna eura.

Komentara 5

Ivan Štorga
20:41 26.08.2014.

Meni ništa nije jasno, valjda sam preglup!

ST
stefj
22:19 26.08.2014.

He, he Mesićeva ekipa...

Avatar tajar
tajar
21:16 26.08.2014.

Inače se cijeli kompleks Predsjedničkih dvora prostire na skromnih 100.000 četvornih metara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije