Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud odlučio o aferi Agram

Bandićevi tajni razgovori su zakonit dokaz

bandić uhićenje
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/4
09.12.2016.
u 18:13

Vrhovni sud, za razliku od optužnog vijeća, smatra da su nalozi bili valjano obrazloženi

Tajno snimljeni razgovori između Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, i njegovih suoptuženika u aferi Agram zakonit su dokaz i kao takav ostaju u spisu. Zakonit dokaz su i iskazi svjedoka koji su tijekom istrage ispitani u USKOK-u bez nazočnosti odvjetnika, pa i oni ostaju u spisu, koji se vraća zagrebačkom Županijskom sudu, odnosno optužnom vijeću koje treba odlučiti o osnovanosti optužnice protiv Bandića i ostalih.

Sukus je to jučer objavljene odluke Vrhovnog suda koji je odlučio o žalbama obrane i USKOK-a u aferi Agram. Vrhovni sud preinačio je odluku optužnog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Tanja Pavelin-Borzić.

Njezino je vijeće u ožujku prihvatilo zahtjev obrana te je iz spisa kao nezakonit dokaz izdvojilo snimke tajno snimljenih razgovora, uz obrazloženje da su takve snimke nezakonit dokaz jer nalog suca istrage na temelju kojih su nastale nije valjano i dostatno obrazložen.

Istodobno, optužno je vijeće odbilo zahtjev obrana optuženika da se iz spisa izdvoje iskazi svjedoka, koji su sukladno postojećem Zakonu o kaznenom postupku (ZKP) ispitani u istrazi bez nazočnosti branitelja optuženika.

Očekivano, na obje odluke optužnog vijeća stranke u postupku uložile su žalbu – USKOK se žalio zbog odluke o izdvajanju snimki tajno snimljenih razgovora, a obrane zbog odluke o neizdvajanju iskaza svjedoka. A Vrhovni sud je, sukladno praksi koju je do sada uspostavio, odlučio kako već mjesecima odlučuje o sličnim zahtjevima, smatrajući da se u oba navrata radi o zakonitim dokazima.

Pojašnjavajući odluku o neizdvajanju iskaza svjedoka, Vrhovni sud kaže da su ti iskazi zakoniti jer se u ZKP-u nigdje ne navodi da je državni odvjetnik obvezan obavijestiti obranu o ispitivanju svjedoka.

S obzirom na to da su obrane u žalbi isticale da je time narušeno načelo jednakosti oružja, Vrhovni sud im je replicirao da se “pravo na pravično suđenje ostvaruje pred sudom jer je cilj prethodnog postupka prikupljanje dokaza kojima se potkrepljuje osnova sumnje...”.

Što se pak tiče snimki tajno snimljenih razgovora, za razliku od optužnog vijeća koje je smatralo da je riječ o nezakonitim dokazima jer nalozi suca istrage nisu dostatno obrazloženi, Vrhovni sud zauzeo je suprotan stav.

U njegovoj odluci navodi se da je u konkretnom slučaju nalog suca istrage utemeljen “na odredbi zakona koja je dovoljno jasna u svom izričaju, kako bi se ukazalo u kojim okolnostima i pod kojim uvjetima tijela javne vlasti imaju pravo posegnuti za takvim mjerama.”      

>> Afera Agram: Dragutin Kosić priznao krivnju i osuđen po nagodbi na 10 mjeseci uvjetno

Komentara 15

Avatar liquidsky
liquidsky
17:45 09.12.2016.

Dame i gospodo Bandićevi zastupatelji, bez panike. Ne trudite se, vaš će patron ipak na sud. Na svoju i vašu sramotu. I veselje preostalog dijela zagrebačke i hrvatske građanske populacije koja drži do demokratskih načela i zakona na kojima svaka normalna država mora počivati. Uživajte.

DU
dubravkai16
08:44 11.12.2016.

Naše sudstvo je ruglo i sramota i ministar Orepić je u pravu, sviđalo se to nekome ili ne. Najveći lopovi kod našeg sudstva postaju pošteni i moralni građani, a bakice što prodaju sir kažnjavaju zatvorom. Pravna država.

K4
kiki_4
16:03 09.12.2016.

A što je s eklatantnim Bandićevim pokušajem utjecajem na svjedoke koje je prijavila prof. Vida Demarin, a na koje je opet sud zažmirio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije