Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinuta presuda

Vrhovni sud: Otkud metalcu bez posla milijuni na računu?

Milan Štifanić
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/3
24.07.2014.
u 15:30

Pranje novca – 
Na prvom suđenju Prnjat je bio oslobođen zbog nedostatka dokaza

Vrhovni sud zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja ukinuo je oslobađajuću presudu Stjepanu Prnjatu.

Prnjata, identificiranog kao glavnog narkobosa jedne od najvećih mreža međunarodnog lanca trgovine kokainom i heroinom koja se granala od Hondurasa i Kolumbije preko Europe do Hrvatske, USKOK tereti da je s članovima obitelji milijune eura zarađenih od trgovanja drogom uložio u legalne poslove.

Optužena i obitelj

Rješenje je, potvrdio je Veljko Miškulin, predsjednik Županijskog suda u Rijeci, zaprimljeno, a viši sud odredio je da se nova rasprava provede pred izmijenjenim vijećem. Osim Prnjatu, koji zbog droge služi kaznu od 10 godina i osam mjeseci zatvora u Italiji, njegovoj majci, dvjema sestrama i ženi, ponovno će se suditi i Milanu Štifaniću, Prnjatovoj desnoj ruci u Hrvatskoj te D. Š.. Njih su dvojica u riječkom postupku, okončanom u travnju 2012., osuđena na pet i pol, odnosno četiri godine zatvora.

Njihove žalbe na visinu kazne Vrhovni sud nije ni razmatrao jer je presuda ukinuta po žalbi tužiteljice Sajonare Čuline. Žalila se na oslobađajući dio presude u vezi s pranjem novca, a u obrazloženju prvostupanjske presude sutkinja Ika Šarić navela je da su optuženici za to djelo oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Na novom suđenju, upućuje viši sud, potrebno je pomnije, kritičnije i analitičnije ocijeniti sve izvedene dokaze i voditi računa o nerazmjeru prihoda i imovine Prnjata i njegovih koji su djelovali kao grupa.

Nezaposleni milijunaš

Samo glava obitelji Prnjat, nezaposleni metalski radnik, koji je, prema poreznicima, od 1990. do 2007. bio bez prihoda, na jednom slovenskom računu ima 4,7 milijuna eura zarađenih od prodaje vile u Ičićima. Na još deset računa u bankama uštedio je vrtoglavih 1,5 milijuna eura, nakon uhićenja u Frankfurtu 2007. pronađeno je kod njega 800.000 eura. Kada se sve zbroji, riječ o 3,6 milijuna kuna, 7,37 milijuna eura, 14.500 dolara, stanu u središtu Lovrana i porscheu. Imovina mu je blokirana.

Da je Prnjat trgovao velikim količinama kokaina i heroina, nesporno je. Talijanska presuda, u kojoj se navodi da je riječ o “golemim količinama narkotika koji nisu zaplijenjeni”, bila je temelj optužbe za pranje novca te glavni dokaz koji je, smatra Vrhovni sud, pogrešno ocijenjen. Stoga u novom postupku treba posebno pomno “pretresti” njen sadržaj. To više što je za pranje novca tužiteljima dovoljno dokazati da novac potječe od kaznenog djela. Usto, i iskazi ugroženih svjedoka zajedno s podupirućim dokazima po uputi višeg suda moraju na novu procjenu jer nisu pravilno vrednovani.

>>Šef Prnjat i Štifanić na drogi su zaradili 14 milijuna eura

>>Prnjat i obitelj novac od droge štedjeli u banci i ulagali u aute

Komentara 27

PI
PiciginJoe
17:01 24.07.2014.

Narko dealer i mafijaš. I da takvoga hrvatski kvazi-sudovi oslobadjaju???? Sramota.nije ni cudno da smo propali. Korumpirani nesposobni politicari,korumpurani sudci i policajci

Avatar bosanac1951
bosanac1951
16:00 24.07.2014.

Glupog li pitanja u naslovnici....Dovoljno je samo pročitati podnaslov NEZAPOSLENI MILIJUNAŠ pa da se smrzneš.....Po meni u dilu je se nekima iz vrha.....Drugo sve pada u vodu.....

UF
ufrm
16:02 24.07.2014.

Lustracija HR 'kontroverznih poduzetnika' od 91-2014 ! No to bi na zalost rezultiralo gradanskim ratom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije