Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana policajca

Vrbić: Javnost je za to imala pravo znati

Josip Vrbić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
16.09.2014.
u 17:44

Vrbić kaže da je godinama istraživao kako se nabavljaju slike na crno

Na trenutke pomalo konfuzno zvučao je danas Josip Vrbić dok je pred vijećem suca Ivana Turudića na zagrebačkom Županijskom sudu iznosio svoju obranu. Vrbić, policajac, koji je široj javnosti postao poznat nakon što je optužen da je medijima dostavio fotografije s pretrage kuće Nadana Vidoševića, sucu Turudiću i svima u sudnici pokušao je objasniti što ga je nagnalo na taj čin, koji ga je u konačnici stajao i karijere i sudskog postupka.

Imao 600-tinjak umjetnina

– Mislio sam da javnost ima pravo znati. A i taj dan, kada sam došao u kuću Nadana Vidoševića kako bih pomogao u kategorizaciji tih 600-tinjak umjetnina, nisam bio zadovoljan onim što sam vidio. Naime, u jednom kaminu bilo je tragova izgorenog papira, a taj kamin nije bio označen policijskom vrpcom. Imao sam dojam da se sve to hoće zataškati – objašnjavao je Vrbić svoje motive.

Kazao je da se s Vanjom Nezirović, novinarkom Jutarnjeg lista, našao kako bi razgovarao o nekim drugim stvarima jer je V. Nezirović i prije pisala o temama iz umjetnosti.

– Neki njezini tekstovi pomogli su u potrazi za nestalim umjetninama, a kada smo se našli, ona me pitala što je bilo na pretrazi kod Vidoševića. Pokazao sam joj i dao te fotografije, no tada nisam bio svjestan da činim kazneno djelo. Jednostavno sam smatrao da javnost za sve to treba znati, a sada mi je žao ako sam tim svojim činom naštetio ugledu MUP-a – kazao je Vrbić.

Prethodno je vrlo opširno objašnjavao da je godinama tragao za ukradenom Bogorodicom s djetetom te kako je sumnjao da je tu sliku netko ukrao upravo za Vidoševića.

– Ta je slika ukradena 1993., a tragajući za njom, nekoliko sam puta gotovo došao do počinitelja. Stalno sam imao dojam da se ta istraga opstruira, a 1999. zaključio sam istragu i spis proslijedio PU splitsko-dalmatinskoj. No oni su napravili sve da zaštite počinitelja, što mi je poslije i priznao jedan od kolega koji je na tome radio. Stvari su se počele s mrtve točke pomicati nakon što sam 2012. dao neke intervjue, u kojima sam kazao kako vjerujem da je ta slika kod jednog hrvatskog tajkuna. Malo nakon toga splitskoj policiji sliku je predao Željko Lovrić, a zanimljivo je da je on kao počinitelj amnestiran – kazao je Vrbić.

Slike za HGK

Objasnio je i da je godinama istraživao one, koje on zove art mafijom, a posebno ga je zanimala kupnja slika za HGK.

– Lažne slike država je plaćala i po 50.000 eura, a one su onda završavale u HGK. Jednog takvog lažnog Medulića iznio sam iz HGK jer sam znao da je ta slika jedini materijalni trag koji može povezati Vidoševića s takvom nabavom slika – kazao je Vrbić.

Komentara 9

GO
golub
19:02 16.09.2014.

Javnost je za to imala pravo znati. Pa to je strašno da cijeli vrh RH u lopovluku i zataškavanju lopovluka a policajac koji je savijesno obaljao svoju dužnost i prodrmao to gnijezdo zaslužio je nagradu a ne da mu se sudi.

SP
spirajzlin
18:50 16.09.2014.

bravo za policajca...narod ima pravo znati sve o lopovima koji narodu kradu iza leđa...sve policijske i državne tajne i imuniteti su izmišljeni da bi nekolicina doživotno uživala na teret naroda..

OS
osica
20:14 16.09.2014.

Bože dragi, u našoj državi ne možeš pošteno obavljati posao , a da te netko viši ne nadgleda,pstruira, stopira....... " Ako se profesionalno pobuniš protiv toga, jer to je jedina šansa da narod sazna istinu, na koju ima pravo," ako," ako si profesionalac, u tebi se sve pobuni - a oni ti sude". Zar se netko čudi da smo tu gdje jesmo. Pokradeni uzduš i poprijeko a oni štite pljaškaše . E moj narode....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije