Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubili spor

Majka ubijenog mladića: Vojnik nam 
je ubio sina, 
a država za 
to nije kriva!?

vojnik
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
28.06.2015.
u 22:00

Željko Novtić (40) osuđen je 2006. na dvije godine zatvora. Obitelj je tražila odštetu, ali sud je utvrdio da vojnik Novtić nije bio na dužnosti

Iako je njihova sina Edina Ibričića (21) u rujnu 1995. u Zagrebu s tri hica usmrtio profesionalni vojnik Željko Novtić (40), majka, otac i sestra ubijenog 21-godišnjaka izgubili su na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu spor protiv države od koje su tražili naknadu nešto višu od 550.000 kuna.

Pucao iz ilegalnog pištolja

Novtić je u vrijeme ubojstva imao nepunih 20 godina i bio je djelatna vojna osoba u vojarni u Novom Zagrebu, a kobne je večeri bio na rođendanskoj proslavi. Oko 23 sata u Ulici Josipa Pupačića kod kućnog broja 6 u Španskom Novtić je Ibričiću iz automatskog pištolja Crvena zastava ispalio jedan hitac u lijevo rame te dva hica u glavu.

Mladića su usmrtili hici koje mu je Novtić ispalio u glavu, a on mu je, kada je pao na tlo, ispalio još jedan pucanj u leđa.

Ubio sam ga. I što ćete sad – okrenuo se i rekao šokiranim mladićima koji su svjedočili ubojstvu. Zločinu je prethodio sukob između Novtića i grupe mladića nakon koje je naišao Ibričić.

Naš je sin radio u obližnjem kafiću i baš ga je zatvorio. Novtić je, čuli smo poslije, već pucao jer se posvađao s nekim mladićima, a Edin mu je prišao i pitao ga “Prijatelju, što se dogodilo?” želeći ga smiriti. On ga je zatim upucao. Nikada se prije nisu vidjeli ni sukobili – pričaju Esma i Jusuf Ibričić.

Zbog ubojstva 21-godišnjaka Novtić je osuđen na zagrebačkom Županijskom sudu na dvije godine zatvora iako je za kazneno djelo ubojstva zakonom zapriječena minimalna kazna od pet godina. No sud je u ovom slučaju Novtiću ublažio kaznu zbog, navodi se u presudi, niza olakotnih okolnosti.

Novtić je u vrijeme ubojstva bio mlađi punoljetnik, bio je smanjeno ubrojiv, od događaja do presude prošlo je 11 godina, otac je dvoje djece, bio je neosuđivan, a sud mu je kao otegotne okolnosti uzeo u obzir to što je otišao s mjesta događaja i nije pridonio bržem razjašnjenju događaja. Novtiću je u prilog išlo i to što se upravo vratio s ratišta, a dan prije ubojstva pokopao je najboljeg prijatelja.

Zbog proteka vremena te zbog toga što poslije nije kršio propise, već je obiteljski čovjek s dvoje djece, postoje posebno izražene olakotne okolnosti te se svrha kažnjavanja može postići blažom kaznom od propisane – stoji u obrazloženju presude zagrebačkog Županijskog suda. Tu je presudu potvrdio i Vrhovni sud.

Budući da je Novtić bio djelatna vojna osoba, obitelj Ibričić tužila je državu. Majka i otac zbog smrti djeteta tražili su naknadu štete svaki po 220.000 kuna, sestra, koja je u vrijeme ubojstva imala 15 godina, tražila je naknadu štete od 75.000 kuna, a obitelj je tražila i naknadu troškova za pogreb. No Općinski građanski sud smatrao je da ne postoji nikakva odgovornost države za ovo ubojstvo.

Naime, tijekom kaznenog postupka utvrđeno je kako je Novtić, iako profesionalni vojnik, ubojstvo počinio kao civil pa u tom slučaju odgovornost države ne postoji.

Osim toga, automatski pištolj Crvena zastava nije bio u vlasništvu vojske, zaključio je sud, odnosno to nije bilo oružje koje je Novtić zadužio u vojarni, već ga je imao ilegalno.

O postrojbi nije govorio

Bio sam na privatnom izlasku kao civil na rođendanu. U događaju sam se koristio pištoljem marke Škorpion (op.a. u kaznenom postupku utvrđeno je da je pucao iz pištolja Crvena zastava), bila je riječ o ratnom plijenu koji sam našao na terenu i imao sam ga nelegalno – svjedočio je Novtić na Općinskom građanskom sudu. Nije htio odgovoriti na to je li se i na terenu koristio pištoljem kojim je ubio 21-godišnjaka, kao ni na jedno pitanje vezano uz njegovu vojnu postrojbu.

Budući da ubojstvo nije počinjeno u vezi s obavljanjem vojne službe, a ni oružje nije bilo u vlasništvu države, sutkinja je odbacila tužbeni zahtjev Ibričićevih roditelja i sestre.

Zbog ubojstva Novtić je bio samo dvije godine u zatvoru. Zar je takva kazna dovoljna za ubojstvo moga djeteta? – pita se očajna majka ubijenog 21-godišnjaka koja je, nakon kazne ispod zakonskog minimuma za ubojstvo sina, odbijanjem tužbe protiv države doživjela još jedan šok.

Novtić nam se nikada nije obratio, niti nam se ispričao. Iako to ne bi ništa promijenilo, bilo bi nam nekako lakše. Ovako mi tonemo i propadamo i već se 20 godina vrtimo u krug – zaključuje razočarana obitelj Ibričić te s odvjetnikom Milenkom Umićevićem najavljuje žalbu protiv nepravomoćne presude Općinskog građanskog suda.

>> Slovenija u šoku: Vojnik hicem u glavu ubio prometnog policajca

Komentara 114

Avatar jwayne
jwayne
22:18 28.06.2015.

Riba smrdi od glave a Hrvatska od vrhovnog suda pa naniže :(

JU
juma
22:35 28.06.2015.

Za ubojstvo 2 godine zatvora? Sudjenje nakon 11 godina? Ovo se od svih EU država može dogoditi samo u Hrvatskoj. Fuj, sramota od pravne države. Nije čudo što nam je pravosudje bila najveća prepreka na putu u EU članstvo. Jadna obitelj. Zaslužili su državno odlikovanje što nakon svega nisu odlučili sami riješiti stvar.

SA
samuraj
22:10 28.06.2015.

Krasnu su poruku poslali presudom njemu a boga mi i nama. Baš me zanima koliko bi olakotnih okolnosti našli da je njima ubio dijete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije