Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićen u Zagrebu

Vlasnika restorana povezuju s prijevarom teškom čak milijardu eura

Fabrizio Affuso
Foto: RTL Screenshot
1/2
17.10.2016.
u 22:56

U Zagrebu je, na zahtjev Italije, uhićen Talijan Fabrizio Affuso

Fabrizio Affuso, Talijan koji u Hrvatskoj ima prijavljeno boravište te je direktor tvrtke Mogul d.o.o., tijekom vikenda uhićen je u Zagrebu i pritvoren temeljem europskog uhidbenog naloga koji je za njim 5. listopada raspisala Italija.

Sofisticirana utaja

Talijani ga traže zbog udruživanja u zločinačku organizaciju, utaje poreze i prijevara teških milijardu eura. Prije no što je predan sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda koji mu je odredio istražni zatvor do izručenja Italiji, Affuso je po talijanskom zahtjevu ispitan na tužiteljstvu. Složio se s izručenjem Italiji, pa bi cijela procedura trebala ići brzo, a istražiteljima je kazao da dulje vrijeme boravi u Hrvatskoj, da mu tu žive žena i kći, te da je direktor tvrtke koja ima dva restorana u Zagrebu.

A upravo zbog te tvrtke našao se na meti talijanskih istražitelja, koji smatraju da je preko tvrtke Mogul d.o.o. izvlačio novac, i to temeljem fiktivnih faktura za neobavljene poslove. Priča je to koja je već mnogo puta viđena na ovim prostorima i šire, a Talijani su akciju nazvanu “Kružno putovanje”, koja je dovela do uhićenja Affusa u Hrvatskoj, provodili tri godine. U tom vremenu istraživali su lanac međunarodnih prijevara preko lažnih faktura, a šteta počinjena takvim poslom penje se na nevjerojatnih milijardu eura. Uhićenja su u Italiji počela prošli tjedan, kada je uhićeno 29 osoba, a prema pisanju talijanskih medija, među uhićenima je i Fabio Castaldi, koji je označen kao mozak cijele operacije.

Prema pisanju talijanskih medija i izvješćima tamošnje policije, u ovoj istrazi, koja je u jednom trenutku obuhvaćala 218 osoba, sudjelovale su policije pet zemalja, a korišten je i poseban računalni program koji je analizirao 75.000 tajno snimljenih razgovora, nabava, prodaja i raznih dokumenata.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka

Foto: VLm

Komentara 13

M3
Miške 3
06:31 18.10.2016.

I onda mi neki naivci stalno lupetaju da ne prisluškuju sve naše razgovore, mailove ( ili kako kaže sudac ustavnog suda Arlović " emajle").

Avatar Darko zg
Darko zg
00:23 18.10.2016.

Svaka čast majstore,kad nije postojao PDV dali je bilo tih vrste kriminalaca.Kad su uveli taj Pdv što je sirotinja dobila od toga osim otimačine i blokada ????

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
23:41 17.10.2016.

ma zna lik kam se sklonit imal bu sutra najmanje deset ponuda od nasih moralnih odvjetnika kaj brane takve bsdava a kladim se da se vanbracni par vec ponudil da ga brani naravno badava ko i bivse uglednike ajmo vl zabranite komentar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije