Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Federico Salpietro

'Vještak je potpuno okrenuo pravila plovidbe u korist Tome Horvatinčića'

06.05.2013., Sibenik - Federico Salpietro u pauzi sudjenja ispred zgrade suda razgovara s odvjetnicima. Naime, Federicovi roditelji Marielda Salpietro Patell i Francesco Salpietro poginuli su uprimostenskom akvatoriju u nesreci s gliserom Tomislava Horvat
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
16.11.2015.
u 08:30

Hrvatski tajkun ne pokazuje kajanje za nesreću u kojoj su poginuli talijanski nautičari i traži naknadu za štetu na svom gliseru, ogorčen je Federico Salpietro

Federico Salpietro, sin bračnog para Salpietro na čiju je jedrilicu pokraj otočića Maslinovik u primoštenskom akvatoriju 16. kolovoza 2011. udario gliser Tomislava Horvatinčića te ih na mjestu ubio, u razgovoru za Večernji list iznosi svu gorčinu zbog dosadašnjeg ponašanja hrvatskog tajkuna i tijeka sudskog postupka u Šibeniku.

Na posljednjem ročištu iznesena je analiza vještaka Ante Zaninovića. Iduće je zakazano za danas.

Nije poduzeo manevar

Kako ocjenjujete Zaninovićevo vještačenje i što je pokazalo vještačenje koje ste vi predali sudu u Šibeniku?

Novo vještačenje povjereno vještaku dr. Zaninoviću nastavak je onog prijašnjeg koje je u istom procesu bilo povjereno dvojici vrlo kvalificiranih vještaka koji su zaključili da je za nesreću isključivo odgovoran Horvatinčić.

Zaninović je iznio svoje osobno mišljenje iznoseći iste podatke koje su prethodno iznijeli njegovi kolege, ali nije ih modificirao, nego izokrenuo pravila plovidbe. Taj rezultat nema nikakvu valjanost. Zaninović, zapravo, smatra da moj otac nije trebao skrenuti udesno, dakle da je trebao upravljati suprotno propisima o pristupima na moru. Istodobno se suzdržao kazati što je trebao učiniti, a nije učinio, Horvatinčić koji je plovio brzinom većom od 26 čvorova i nije uopće poduzeo nijedan manevar za udaljavanje od plovila mojega oca i izbjegavanje sudara. Zaninović ima hrabrosti kazati da je moj otac, nakon što je vidio da prema njemu dolazi plovilo brzinom većom od 26 čvorova, trebao ostati miran u nadi da će to plovilo proći pokraj njega na šest metara, što je minimalna udaljenost i velika opasnost na moru u onim uvjetima, te da nije trebao primijeniti jedan jedini ispravan manevar – onaj skretanja udesno. Na isti taj korektni manevar bio je obvezan i Horvatinčić.

Ne pokazuje kajanje

Što mislite kako će postupiti sud?

Ne vjerujem da sudac može uzeti u razmatranje argumente koji nemaju ni minimalne zakonske i tehničke temelje. Horvatinčić je najprije iznio da su mu se brodski instrumenti potpuno blokirali, a drugi je put rekao da je izgubio svijest prije sudara.

Kada bi se te njegove tvrdnje i pokazale kao istinite, ipak bi se a priori trebalo isključiti bilo koju pogrešku mojega oca koji je učinio ono što je bila njegova obveza, pa i u svjetlu činjenice da bi u tom slučaju bio na milost i nemilost onoga koji plovi naslijepo!

Što pokazuje vještačenje koje ste vi predali sudu?

Vještačenje kapetana Peše, koje je uknjižio naš odvjetnik Frangeš, pobija Zaninovićevo i dokazuje da je ono neodrživo na tehničkoj, pravnoj i činjeničnoj crti te rekonstruira mehaniku incidenta na temelju objektivnih i nepobitnih podataka. Sud nije prihvatio da na javno ročište dođe kapetan Pešo ni da ga se imenuje kao službenog savjetnika, što smo tražili i tužiteljstvo i mi. Možda je sud to učinio jer je već smatrao nepouzdanim "mišljenje" dr. Zaninovića i ne vidi potrebu za našim vještačenjem jer mu je već jasna prava dinamika incidenta.

Hoćete li zatražiti međunarodni proces ako Horvatinčić ne bude osuđen u Šibeniku?

Ne razmatramo poduzimanje međunarodnih koraka jer ne vjerujem da svjedočenje osobe koja smatra da za nju ne postoje nikakve građanske i moralne obveze, usto se podruguje i nama i sudu te se ne ustručava iznositi besramne laži, može biti uzeto u obzir. Kazao sam više puta da vjerujem u Hrvatsku i njezin narod. U Hrvatskoj sam ljetovao više od 27 godina, a moji roditelji i više od 35 godina. Voljeli smo sva ta hrvatska mjesta. Moja su sjećanja o zemlji i ljudima koje sam upoznao tu sjajna. I dalje želim dolaziti s vedrinom i osjećati se prijateljski u zemlji u kojoj je onaj koji počini tako teško kazneno djelo protiv života ljudi strogo kažnjen, posebice kada ne pokazuje nikakve znakove pravog kajanja i suosjećanja s onima koji osjećaju bol i nenadoknadiv gubitak zbog onog što je počinio. To nisu osobe koje predstavljaju Hrvatsku. Sud će preuzeti veliku odgovornost koju mu je povjerila država u naše ime i uime svih poštenih hrvatskih građana.

>> DORH i zastupnici oštećenih Talijana: Tražimo izuzeće sutkinje, pristrana je! 

>> Horvatinčićeva tvrtka tužila obitelj poginulih za 240.000 € odštete 

>> Sin poginulih: Ovo sve predugo traje. Razočaran sam jer još nema presude

Komentara 64

DU
Deleted user
08:44 16.11.2015.

Jedrilica pod punim jedrima naglo skrenula i zabila se u gliser koji je jurio preko 25 čv. vođen mudrom rukom autopilota jer je bankaruša dolje u potpalublju držala "timun" kapetanu Horvatinčiću. Inače, skor Horvatinčića je 4 - toliko je većć mrtvih ostavio iza sebe, što u prom. nesrećama na kopnu što na moru. I pravosudno uvijek prošao "lišo" - što ne samo da je divljenja vrijedno nego bi trebalo te njegove sudske afere, onako kumulativno, predočiti studentima I god. PF kad se naučava ono znamenito da su svi jednaki pred zakonom. A šankeri bi pridodali - ali zakon nije jednak prema svima.

GR
grodar
08:46 16.11.2015.

Gad potkupio sud

Avatar E.N.O.P.
E.N.O.P.
09:22 16.11.2015.

Mislim da talijan gubi vrijeme i vec moze odma podignuti optuznicu pred evropskim sudom. Godine prolaze a ovo nase smece uziva u zivotu. 20 miljuna eura odstete i 15godina zatvora pa nece vise nikom nanjet zla go...no jedno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije