Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARI GRIJESI

Vinku Martinoviću Šteli i četvrti se put sudi zbog ubojstva iz 1996.

vinko martinović štela
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
07.09.2016.
u 14:55

Na pripremnom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu, obrana i optužba prezentirali su dokaze koje će tijekom suđenja izvesti

Vinko Martinović Štela i po četvrti će put sjesti na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda zbog optužbi da je 1996. u Mostaru ubio Jasminu Đukić. Naime, prethodne tri presude, prvu kojom je 1998. bio osuđen na osam godina zatvora, te druge dvije kojima je bio oslobođen optužbi, Vrhovni je sud ukinuo. Posljednji put Štela je optužbi oslobođen u studenom 2015. jer je sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda smatralo da je dokazni postupak protiv Štele kontaminiran te da izricanje osuđujuće presude nije moguće.

Vijeće je uz to smatralo da nije dokazano da je Štela počinio to za što ga se tereti, a jedini svjedok koji ga je tertio bio je Đino Zekan. Zekan je osoba koja je bila na mjestu događaja, o samom ubojstvu je nešto znala te je tijekom istrage teretio Martinovića. No na raspravi je promijenio iskaz, a Štelina obrana isticala je da je riječ o psihički labilnoj osobi, zbog čega je i vještačen tijekom glavne rasprave.

Svjedoci potvrdili Štelin alibi

Obzirom na sve to, sud je smatrao da je Zekanov iskaz nevjerodostojan, tim više što je niz svjedoka potvrdio Štelin alibi, dok su neki drugi iskazivali i da je oko samog postupka bilo političkih pritisaka. No obrazloženje zagrebačkog Županijskog suda Vrhovnom sudu nije bilo dostatno, pa su ponovo ukinuli oslobađajuću presudu, naloživši da se na ponovljenom suđenju pomnije prouče iskazi Đine Zekana. 

Šteli će tako četvrto suđenje početi u listopadu, a na pripremnom ročištu u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu, obrana i optužba prezentirali su dokaze koje će tijekom suđenja izvesti.
Štela od početka niječe krivnju, a njegova obrana na prethodnim je suđenjima tvrdila da je cijeli taj postupak iskonstruiran, a sve kako bi se Štela 1999. izručio sudu u Haagu koji ga je tražio zbog ratnog zločina nad civilima u BiH.

Zbog tih je zločina Štela bio osuđen na 18 godina zatvora, a iz Haaga je pušten 2012. Malo nakon toga u Zagrebu mu je počelo ponovljeno suđenje zbog ubojstva Jasmine  Đukić. Tijekom suđenja  su preslušavani i transkripti razgovora iz ureda dr. Franje Tuđmana, jer je Štelina obrana isticala da je tadašnjem državnom vrhu odgovaralo da Štela bude osuđen, a o sadržaju transkripata na prošlom suđenju svjedočili su Miroslav Tuđman i Ivan Penić.

> > Vinko Martinović Štela oslobođen optužbi za ubojstvo iz 1996.

Komentara 9

ZI
ziva_istina
13:40 09.09.2016.

Zanimljivo, za ubojstvo samo 8 godina. Pa koliko vrijedi ljudski zivot, pogotovo ako ga unisti kriminalac pun love? Ispod 40 godina ne bi smjelo biti dozvoljeno za ubojstvo. Pa nije on nju ubio u samoobrani.

Avatar pretplatniik
pretplatniik
17:11 08.09.2016.

Ali 4 puta suditi za isto djelo-nedjelo pa toga nema ni u Trindadu&Tobagu..Drugim riječima oslobađajuća presuda ne postoji u RH.Jer za par godina opet možeš biti suđen za isto.Tragikomično ali izvorno Hrvatsko..

GO
gooniegoogoo
17:05 09.09.2016.

i ako su krivi, nisu li po nakon 20 godina suđenja već dovoljno kažnjeni, 20 godina, kolko je Šljivančanin ono dobio 5, pošteno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije