Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris žalac

Uzeo zajam od 20.000 eura pa orobio banku

boris žalac
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
02.03.2015.
u 17:15

Dragica J. davala je kredite do 150.000 kuna na temelju lažnih podataka

Zbog odobravanja kredita osobama koje nisu kreditno sposobne, čime je banka oštećena za oko 1,2 milijuna kuna, bivša zaposlenica poslovnice Zagrebačke banke u Resselovoj ulici Dragica J. (43) na zagrebačkom je Županijskom sudu nepravomoćno osuđena na jednu godinu zatvora, s time da joj je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro.

Kreditno nesposobni

Bankarska službenica, naime, bila je ovlaštena odobravati gotovinske, nenamjenske kredite do 150.000 kuna, a prije plasiranja kredita trebala je utvrditi jesu li osobe sposobne i spremne vratiti ga. Iako je znala da su podaci tražitelja kredita o poslodavcima i primanjima tražitelja kredita lažni, Dragica J. od ožujka 2004. do rujna 2005. za devet osoba potpisala je odobrenje za isplatu. Zanimljivo je da je među osobama, koje su tako nezakonito dobile kredit, i Boris Žalac (na fotografiji), jedan od optuženika za pljačku Zagrebačke banke na Drvinju u listopadu 2005. kada je smrtno ranjen Dragutin Golik Zmija.

Iako je za njegovo ubojstvo pravomoćno na 30 godina zatvora osuđen Ognjen Grubić, on je nedavno iskazujući kao svjedok na zagrebačkom Županijskom sudu na ponovljenom suđenju Žalcu, Grgi Crnkoviću, Igoru Mustaču te Mariju Drpiću (koji se ne tereti za Drvinje, već za jedno drugo razbojstvo, op. ur.) upravo Žalca označio kao osobu koja je zapravo pucala u hrabrog građanina Golika. Žalcu je, prema presudi, Dragica J. na temelju lažnih podataka odobrila kredit od 20.000 eura, odnosno 127.964 kuna, a taj iznos Žalac sada mora vratiti banci.

Minimalna kazna

Naime, banka je tijekom postupka tražila da im bivša zaposlenica nadoknadi štetu koju su pretrpjeli, no sudac Zdravko Majerović zaključio je kako bivša bankarica sebi nije pribavila nikakvu korist pa je presudio da novac moraju vratiti osobe koje su dobile kredit. Dragica J. je sucu Majeroviću, koji inače vodi i predmet protiv Žalca i ostalih za pljačku banke na Drvinju, odmah sve priznala rekavši kako je sve učinila zbog nepažnje i teških životnih problema jer je zajedno sa sestrom dugo uzdržavala oca invalida. Osim što je djelo priznala, sudac Majerović je kao olakotnu okolnost cijenio i to što bivša bankarica nije osuđivana osoba pa se očito radilo o ekscesu u njezinu inače mirnom životu. Stoga joj je i izrekao minimalnu kaznu.     

>> Ognjenu Grubiću potvrđeno 30 godina zatvora

Komentara 4

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:35 02.03.2015.

Gdje je sada Zivi zid, kako bi zastitio ove pacenike?

PK
puši kurac
18:09 02.03.2015.

malo mi je prozirna dragičin priča. zašto bi odobravala te kredite ako sebi nije pribavila nikakvu korist, znači riskirala je posao i zatvorsku kaznu onak iz zafrkancije?!?!

OB
Objektivno...
22:16 02.03.2015.

I tata bi sine takav kredit... (Pavle Vujsić dok je Slavko Štimac servisirao Nedu Arnerić u Ko to tamo peva)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije