Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ime obitelji

'USKOK želi financiranje društvenokorisnih događanja prezentirati kao kazneno djelo'

Željka Markić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
03.06.2015.
u 17:01

Držimo da kad građani podržavaju određene društvene promjene, kao što je promjena izbornog sustava, financiranje edukativnih letaka i štandova ne može se ni na koji način tumačiti kao kazneno djelo, poručuju iz udruge

Nakon što je USKOK danas objavio kako je podignuo optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojem se na teret stavlja da je pogodovao inicijativi "U ime obitelji", iz inicijative su se oglasili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

 – Županijsko vijeće je USKOK-u srušilo optužnicu povezanu s financiranjem edukativnih letaka i štandova u svrhu prikupljanja potpisa za referendum o izbornom sustavu. USKOK je tu optužnicu ponovno podigao i time pokazao kako i dalje pokušava  ono što je sasvim uobičajeno u gradu Zagrebu – financiranje društvenokorisnih događanja – prezentirati kao kazneno djelo. Građanska inicijativa „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ odlukom Grada Zagreba od 11. rujna prošle godine dobila je na korištenje 51 štand na kojem su se kroz 2 tjedna, od 21.9. do 5.10.2014. potpisivali građani koji su zatražili promjenu izbornog sustava, odnosno uvođenje preferencijalnog glasovanja bez cenzusa, ujednačavanje broja birača u izbornim jedinicama, zabranu zajedničkih izbornih lista kojima velike stranke u Sabor uvode stranke koje nemaju gotovo nikakvu potporu birača, uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja itd.

Isto tako Grad Zagreb je osigurao edukativne letke koji tumače zašto je postojeći izborni sustav nepravedan i zašto je doveo do toga da su glasovi više od 600.000 Hrvata koji su glasovali na prošlim parlamentarnim izborima, 2011. godine, pridruženi SDP-u ili HDZ-u, odnosno strankama za koje ti birači uopće nisu glasovali. Ti su letci podijeljeni građanima.

Građanska inicijativa uputila je početkom 9. mjeseca prošle godine zamolbu svim hrvatskim gradonačelnicima da pomognu na isti način – dodjelom besplatnih štandova, tiskanjem edukativnih letaka i plakata, besplatnom dodjelom promidžbenog prostora u vlasništvu hrvatskih gradova. I ovom prilikom izražavamo zahvalnost svim gradonačelnicima koji su se odazvali pozivu inicijative – osobito gradonačelniku glavnog grada Hrvatske.

Držimo da kad građani podržavaju određene društvene promjene, kao što je promjena izbornog sustava, financiranje edukativnih letaka i štandova ne može se ni na koji način tumačiti kao kazneno djelo, osim ako želimo doći u situaciju da se za svaku donaciju grada Zagreba saziva skupština grada ili lokalni referendum.

U ime obitelji smatra da će se pritisci, koji su bili na svjedoke i njihovo okruženje nastaviti, budući da je iz ponovljenog podizanja iste, već jednom srušene optužnice, vidljivo da takve optužnice ne mogu opstati. Pritisci koji su bili nastavit će se jer USKOK pokušava dokazati kazneno djelo kojega nema.

Državno odvjetništvo i USKOK  izdvojili su U ime obitelji  između 400 udruga čije je aktivnosti Grad Zagreb prema istoj proceduri financirao u prošloj godini. Stječe se dojam da se državne institucije koriste za vršenje političkog pritiska na udrugu s kojom se aktualna vlast ne slaže  umjesto da se Državno odvjetništvo pozabave stvarnom korupcijom i zloupotrebom položaja ministara u aktualnoj vladi koji su, kako tvrde stručnjaci, a sada i Državna revizija, Croatia osiguranje prodali Adris grupi za 3,5 milijarde kuna nižu cijenu od realne.

>> USKOK ponovno podnio optužnicu protiv Bandića. Gradonačelnik: 'Što se tiče toga ja mirno spavam'

Komentara 16

BA
bakulušić
18:29 03.06.2015.

Sve se može tumačiti i okarakterizirati kao kazneno djelo ako niste Documenta ili Occupy Croatia.

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
19:02 03.06.2015.

uskok se ponaša kao udruga sdp-a

DU
Deleted user
23:37 03.06.2015.

Neki sam dan čuo na tv postaji da samo u Zgb ima oko - pazi sad- 12000 udruga... neka se izdašnije financiraju samo 10%..... pa homići imaju svoj klub negdje u Savskoj, kod MUP-a..... zatvoren za javnost, patrole imaju zadatak redovito ih obilaziti... koliko to košta? čuo sam da sama 2-3 dnevna parada pedeja , pripreme, dnevnice i osiguranje tog cirkusa koštaju u konačnici desetak milijuna kuna... tko je dozvolio državi da u naše ime financira tu paradu bolesti?... pa na kilometar se vidi da ti crveni žele pritisnuti zdravu jezgru hrvatskog društva... tko vama djecu pravi, vi sami ili ..... ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije