Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐURO GAVRILOVIĆ

Tvornicu kupovao s dva milijuna maraka za obranu i kupnju oružja

Đuro Gavrilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
26.11.2014.
u 19:08

Bivši ministar financija suglasio se s uplatom 2 milijuna DEM Gavriloviću

Georg Đuro Gavrilović (74), vlasnik petrinjske mesne industrije Gavrilović, pod istragom je USKOK-a. Danas mu je uručeno rješenje o istrazi. USKOK je priopćio da je donio rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Austrije zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na ta djela u vezi s odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

Milijuni njemačkih maraka

Gavriloviću se stavlja na teret da je od 11. studenoga 1991. do kraja listopada 1992., kada su državna tijela zbog Domovinskog rata otežano funkcionirala, imao namjeru materijalno se okoristiti na štetu Republike Hrvatske stjecanjem više trgovačkih društava u stečaju, knjigovodstveno vrijednih 67,99 milijuna maraka, iako za to nije imao novca. Ugovorom o prodaji društva bio je obvezan platiti 3,3 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, a iako taj iznos nije uplatio, u studenom 1991. uspio je ishoditi promjenu osnivača, djelatnosti i imena tvrtke upisavši se kao osnivač i direktor novog trgovačkog društva kojem je pripojio i druga trgovačka društva u stečaju.

USKOK navodi da je Gavrilović znao da se na inozemnom računu jedne osobe nalaze sredstva namijenjena obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Od tadašnjeg ministra financija, sada pokojnog Joze Martinovića, zatražio je da odobri da se na njegov račun uplate dva milijuna DEM, što je i učinjeno. Uz dodatni kredit, koji je dobio založivši imovinu tvrtke u stečaju, taj je iznos Georg Gavrilović uplatio na račun jednog inozemnog trgovačkog društva.

Osumnjičenika se također tereti da je s jednom osobom dogovorio prodaju poslovnog prostora u Zagrebu za najmanje 500.000 DEM. Kako bi prikrio da je kupnju dijela trgovačkog društva u stečaju platio državnim novcem predviđenim za nabavu oružja i opreme za obranu zemlje, okrivljenik je, u dogovoru s ministrom financija, kupcu poslovnog prostora naložio da navedeni iznos ne uplaćuje na račun društva, nego na poseban račun, koji je bio otvoren za nabavu oružja za obranu Hrvatske. Na taj je način, stoji u priopćenju USKOK-a, okrivljenik novcem Republike Hrvatske i neosnovanim korištenjem imovine trgovačkog društva stekao nepripadajuću imovinsku korist od najmanje dva milijuna DEM, odnosno 7,84 milijuna kuna.

Tuži Hrvatsku

Georg Đuro Gavrilović, pak, u New Yorku je pokrenuo arbitražni postupak kojim od Hrvatske traži naknadu za navodno neostvarenu dobit od 300 milijuna eura. Istovremeno je podnio i zahtjev za povrat svih nekretnina Gavrilovića – oko 2000 stanova, robne kuće, ranije hotela, petrinjske tržnice i drugih nekretnina, pa čak i nekih gradskih nogostupa. Istina da su te nekretnine nekad bile sastavni dio imovine Gavrilovićeva holdinga, ali bivši radnici tvrde da ih Georg Gavrilović nikad nije kupio. Naime, tvrde kako se kupoprodajni ugovor odnosi na pet cjelina. To su mesna industrija, poljoprivreda, trgovačka mreža, vanjska trgovina i transport. Budući da su gotovo svi stanovi već otkupljeni, bivši radnici strahuju da bi povratom Gavriloviću bio ugrožen njihov status vlasnika. Zato su nedavno prosvjedovali ispred upravne zgrade Gavrilovića te najavili nove prosvjede.

>> Gavrilović: Ovo je nastavak hajke državnih institucija

Komentara 49

Avatar Glina74
Glina74
16:07 26.11.2014.

ali to sve nije on mogao sam nego je imao puno pomočnike u vladi danas grnme i oblače po Hrvatskoj treba njih sve pohapsiti i onda neka oni dokazuju Hrvatskoj državi da je nisu podkradali i otimli od usta poštenih Hrvata

47
4719
16:42 26.11.2014.

strahovito efikasan USKOK, jedva da je rat zavrsio i vec su otkrili jednog ratnog profitera. sva sreca da ih nije bilo vise mogu samo reci skidam kapu

KO
kompjuter
16:49 26.11.2014.

ja sam petrinjac i super sam upoznat u lopovluk ovog gofna koji je nasljedio i uništio veliko ime gavrilović kojeg je cijeli svijet znao i cijenio ali me zanima di je u ovoj priči žarko domljan,njegov šogor jer domljan je sa vrhom hdz-a mešetario u svemu i svačemu nepravilnom,kupio je od bore gavrilović tijekom okupacije petrinje i non-stop je imo relaciju zagreb-petrinja,gazio je po mrtvim stanovništvom skupa sa četnicima i mešetario po petrinji,jel ima pravde u ovoj hrvatskoj da napokon ovakvi poput ovog klošara kraj života odsjedi iza rešetaka,koliko je bio u petrinji nije se udostojio niti jednu zgradu u vlasništvu okrečiti,nema niti jedne mesnice u petrinji a svi petrinjci bježe od njegovog proizvoda ko vrag od tamjana,glavno je kod petrinjaca da se nekupuje njegova konzerva i ostalo jer je jednostavno šrot a petrinjci jako dobro znaju što je dobar i kvalitetan mesni proizvod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije