Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Kaba

Afera Karlovačka banka: Podignuta optužnica protiv 9 osumnjičenih

šola
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
08.12.2014.
u 11:53

Riječ je o Mariji Šoli, njezinim sinovima Petru, Sandiju i Tomislavu te još petero osumnjičenih

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana M. Š. (1952.), S. Š. (1973.), P. Š. (1985.), T. Š. (1976.), D. B. (1959.), M. T. R. (1953.), J. K. (1972.), L. M. (1946.), J. P. (1950.) i tri trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zloporabi položaja i ovlasti.

Riječ je o Mariji Šoli, njezinim sinovima Petru, Sandiju i Tomislavu te još petero osumnjičenih.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

Optužnicom se I. okrivljenici stavlja na teret da je, od svibnja 2007. do ožujka 2013. godine, u zajedničko djelovanje povezala II., III. i IV. okrivljenika u namjeri da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit. U cilju realizacije plana grupe, okrivljenici su osnovali X. okrivljeno trgovačko društvo, preuzeli jedno društvo te vodili njihovo, ali i poslovanje XI. i XII. okrivljenih trgovačkih društava na način da su njihovo poslovanje financirali imovinom jedne banke, zaključivanjem ugovora o kreditu na ime navedenih i drugih društava protivno Zakonu o bankama i Zakonu o kreditnim institucijama te bez poštivanja internih procedura banke, s namjerom da se odobreni krediti ne otplaćuju iz sredstava predmetnih društava, već da se zatvaraju drugim kreditima tih društava i uključivanjem drugih društava kao primatelja kredita, a sve iz imovine banke.

U cilju realizacije plana grupe I. okrivljenica je upravljala i koordinirala poslovanje svih društava u opisanom korištenju imovine banke te je, koristeći funkciju prokuristice i savjetnice Uprave banke, usmjeravala kreditne procese i pronalazila druga društva, klijente banke, radi njihovog uključivanja u zatvaranju kreditnih plasmana prema navedenim društvima. II. okrivljenik je, koristeći položaj predsjednika Uprave banke, donosio odluke o odobravanju, prolongiranju i izmjenama uvjeta visokorizičnih kreditnih plasmana prema navedenim i drugim društvima te prijenosu imovine banke na svoje ime i u svoje vlasništvo, koristeći pritom imovinu banke za podmirenje vrijednosti prenesene imovine. III. i IV. okrivljenici su, kao odgovorne osobe i osobe koju su zajedno s I. i II. okrivljenicima vodile poslovanje X., XI. i XII. okrivljenih trgovačkih društava, dogovarali kupnju zemljišta i potpisivali dokumentaciju kojom se pravdao odljev sredstava banke za potrebe navedenih društava. Tako su na ime X. okrivljenog trgovačkog društva sredstvima banke kupovali zemljišta na lokaciji Savska opatovina, a na ime XI. okrivljenog trgovačkog društva zemljište na lokaciji Poduzetničke zone Mlaka – Rakovec, sve s ciljem daljnjeg raspolaganja i ostvarenja velike dobiti, dok su na ime XII. okrivljenog trgovačkog društva kupili nekretninu u Splitu s namjerom da teret financiranja stjecanja prebace na banku. U realizaciji navedenog V. i IX. okrivljenici su, kao odgovorne osobe i osobe koju su vodile poslovanje X. i XI. okrivljenih trgovačkih društava, zajedno sa I. do IV. okrivljenicima, sudjelovali u dogovorima o kupnji zemljišta, daljnjem raspolaganju istim te potpisivali potrebnu zemljišno-knjižnu i bankarsku dokumentaciju. Pritom je VIII. okrivljenik, predsjednik Uprave jednog društva, na štetu tog društva zaključio pravni posao kojim su osigurana znatna sredstva za financiranje XI. okrivljenog trgovačkog društva, dok su im u pronalaženju drugih društava kao prividnih nositelja kredita korištenih za opisanu namjeru pomagali VI. okrivljenica, članica Uprave banke i VII. okrivljenik, direktor Sektora kreditno-garantnih poslova banke.

Na opisani način ostvarili su plasman novčanih sredstava i imovine banke prema sebi, navedenim i drugim društvima u iznosu od najmanje 283,500.000,00 kuna i time banku izložili velikom kreditnom riziku te joj pričinili štetu od najmanje 33,269.000,00 kuna, jednom društvu štetu od 29,889.583,00 kuna, HBOR-u štetu od 4,829.189,96 kuna, proračunu Republike Hrvatske štetu od 4,270.625,32 kune, a sebi i svojim društvima pribavili ukupnu nepripadnu imovinsku korist od najmanje 99,000.000,00 kuna.

>> Marija Šola puštena iz Remetinca: Sretna sam što sam vani!

Komentara 23

DU
Deleted user
12:10 08.12.2014.

Zbog čega su navedeni samo inicijali, a ne puna imena i prezimena, jer su u pitanju odrasle punoljetne osobe? Koga sada štiti sud i/ili novinari?

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
12:04 08.12.2014.

Pa kaj su oni svi jos na slobodi ?

Avatar MK
MK
12:13 08.12.2014.

...čemu M. Š. (1952.), S. Š. (1973.), P. Š. (1985.), T. Š. (1976.), D. B. (1959.), M. T. R. (1953.), J. K. (1972.), L. M. (1946.), J. P. (1950.) - kada gore vec pise Riječ je o Mariji Šoli, njezinim sinovima Petru, Sandiju i Tomislavu...?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije