Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenuta istraga

Mamiće sumnjiče da su Dinamo oštetili za najmanje 117,8 mil. kuna, a sebi pribavili 90,1 mil. kuna

Zdravko i Zoran Mamić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
03.07.2015.
u 22:51

USKOK je pokrenuo istragu protiv Zdravka i Zorana Mamića, Danira Vrbanovića i Milana Pernara

Braća Zdravko i Zoran Mamić u Sloveniji, Damir Vrbanović u policijskom pritvoru na Oranicama, a poreznik Milan Pernar u Remetincu. Sukus je to današnjih događanja najnovije afere koja potresa Hrvatsku, a koja bi po svemu sudeći mogla označiti početak kraja ili barem početak silaska s  nogometne scene čovjeka koji se smatra neprikosnovenim bossom hrvatskog nogometa i apsolutnim gazdom Dinama. A taj Dinamo, kojega su Mamiću puna usta i u kojeg se stalno kune, prema sumnjama USKOK-a, Mamić je  oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna. 

Istovremeno, USKOK ga sumnjiči i da je državni proračun na ime neplaćenog poreza i prireza - iako se Mamić samo večer prije kleo da prezire ljude koji porez ne plaćaju - oštetio za oko 12,2 milijuna kuna.

Uz to Mamić se sumnjiči da je sebi i članovima svoje obitelji pribavio nepripadajuću imovinsku korist od najmanje 52 milijuna kuna, dok se njegov brat Zoran sumnjiči da je sebi pribavio imovinsku korist od najmanje 38,1 milijun kuna.

A cijela ta za braću Mamić vrlo neugodna priča započela je nakon što je Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija protiv njih USKOK-u podnio kaznenu prijavu. Temeljem te prijave USKOK je danas protiv braće Mamić, Pernara i Damira Vrbanovića otvorio istragu, a sumnjiči ih se za zloporabu položaja i ovlasti, davanje i primanje mita, zloporabu u gospodarskom poslovanju, utaju poreza, poticanje na zloporabu položaja i pomaganje u utaji poreza. Ključna figura u cijeloj priči ispao je Pernar, koji je kao porezni inspektor Porezne uprave, zaposlen u sesvetskoj ispostavi  od svibnja do prosinca 2012. radio porezni nadzor nad Zoranom Mamićem, odnosno nad njegovim dohocima za 2009., 2010. i 2011., i to kako bi utvrdio može li mlađi Mamić dokazati izvore prihoda za cjelokupnu imovinu  i sve izdatke koje je imao od 1. siječnja 2009. do 31. prosinca 2011.  Pernar je pri tome otkrio da je mlađi Mamić 7. ožujka 2011. na račun NK Dinama uplatio tri milijuna kuna, a dan kasnije dodatnih 21 milijun kuna, a takvu uplatu pravdao je povratom pozajmica.

No umjesto da utvrdi nesrazmjer između prihoda i rashoda, i na to obračuna porez, Pernar se sumnjiči da je na traženje Zorana Mamića 16. srpnja 2012. sastavio zapisnik o obavljenom poreznom nadzoru sa zaključkom da se obustavlja porezni nadzor, omogućivši tako da mlađi Mamić stekne 12,2 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi. Mlađeg Mamića sumnjiči se i da je od Pernara u veljači 2015., nakon što je utvrđeno da mora platiti oko milijun kuna poreza i pripadajućih kamata, zatražio da mu taj iznos umanji. Za to mu je obećao novčanu naknadu, a Pernar je iako to nije bio njegov predmet, uzeo spis u rad, te mu je obveze umanjio za 919.297 kuna!? Mamić se sumnjiči da mu je za to isplatio neutvrđeni novčani iznos, a na koncu ta priča nije prošla jer 
je voditeljica porezne ispostave Sesvete, kontrolom spisa ustanovila da je porez obračunat protivno odlukama nadležnih institucija, pa je 6. ožujka 2015. poništila Pernarovo rješenje.   

Nadalje, nakon što je tijekom poreznog nadzora ustanovljeno da je NK Dinamo, od 1. siječnja 2008. do 31. srpnja 2010. raznim pravnim i fizičkim osobama davao pozajmice, zajmove i kredite, ustanovljeno je i da je NK Dinamo Zoranu Mamiću na takav način dao 24 milijuna kuna. Uz to je ustanovljeno da se te nevraćene pozajmice trebaju tretirati kao prividni pravni posao te da
se Zoranu Mamiću kao primatelju tih pozajmica treba obračunati predujam poreza na drugi dohodak. Zdravko Mamić se u toj priči sumnjiči da je kao izvršni dopredsjednik i član uprave NK Dinama zajedno s  Vrbanovićem, koji je bio glavni direktor i član uprave NK Dinamo tijekom veljače i ožujka 2011. dogovorio da se Zoranu Mamiću na teret Dinama osigura novac za povrat pozajmica, a sve kako bi mlađi Mamić stekao nepripadajuću imovinsku korist.

Kako bi se to ostvarilo, Zdravko Mamić se sumnjiči da je u ime i za račun Dinama u jednoj banci podnio zahtjev za kreditom u iznosu od 4,4 milijuna eura, a taj je iznos 7. ožujka 2011. doznačen na račun Dinama. Nakon toga je kako bi se prikrila stvarna namjena kredita, sačinjen Aneks  ugovora o profesionalnom igranju koji je potpisao Vrbanović čime je kako se sumnja neosnovano utvrđeno pravo jednog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera. Vrbanović i Mamić se sumnjiče da su to učinili iako su znali da spomenuti nogometaš nije potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema NK Dinamo. Sukladno ugovoru, 7. ožujka 2011.  naloženo je da se s računa Dinama spomenutom nogometašu isplati 25, 8 milijuna kuna,  a on je taj novac istog dana po uputi Zdravka Mamića proslijedio na račun Zorana Mamića, koji je pak odmah na račun Dinama uplatio 24 milijuna kuna, dok je ostatak zadržao za sebe. U toj transakciji Dinamo je morao neosnovano  platiti oko 5,4 milijuna kuna davanja, a Zoran  Mamić je neosnovano prikazao da je vratio pozajmicu  zbog čega u daljnjem tijeku provođenja poreznog nadzora nije utvrđeno da se radi o prividnom pravnom poslu, te da  Dinamo nije uplatio predujam poreza za drugi dohodak Zorana Mamića za 2007., 2008. i 2009. Zoran Mamić nije te prihode prijavio u imovinskoj kartici, čime je izbjegao platiti 12,6 milijuna kuna poreza, te je stekao korist od 25, 8 milijuna kuna dok je Dinamo oštećen za 36, 6 milijuna kuna. 

Pernar se sumnjiči i da je od 1. rujna do listopada 2011.,  nalagao da se s računa NK Dinama na račune jednog nogometaša isplati ukupno 81,1 milijun kuna, pri čemu je Dinamo neosnovano morao platiti 14,2 milijuna kuna preže. Zdravko Mamić se pak sumnjiči da je tom nogometašu dao upute da podigne 52 milijuna kuna, koje je potom predavao Mamiću i članovima njegove obitelji. I ovaj se 
posao pokušao prikriti Aneksom ugovora o profesionalnom igranju kojim se neosnovano utvrđuje pravo navedenog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera. Aneks ugovora potpisao je Zdravko Mamić, iako je znao da je nogometaš potpisao raskid ugovora iz kojeg proizlazi da nema potraživanja prema Dinamu. U tom "poslu" Dinamo je oštećen za 81,1 milijun kuna, dok je Zdravko Mamić "zaradio" sebi i  svojoj obitelji. Pernar se sumnjiči da je spomenute naloge izdavao za novčanu nagradu.

>> Mamići ostaju u Sloveniji! USKOK objavio detalje istrage, evo za što ih se sve tereti 

>> Zdravko Mamić: Od prodavača stiropornih sjedalica do faraona hrvatskog nogometa! 

>> Kao svaki bogataš, Mamić se natrpao vilama, jahtama, stanovima... 

>> Damir Vrbanović ispitan u USKOK-u. Porekao djela za koja se sumnjiči

Komentara 227

DU
Deleted user
23:32 03.07.2015.

kako novinari dobijaju od policije podatke......? he he he a Ranko nas nista nezna gospe mi ama bas nista...?!?

RU
rudvanvart
00:01 04.07.2015.

Hrpetinu nebuloza su nalupali ovi uskoci, ni oni sami nemaju pojma zašto terete Mamiće od hrpetine nebuloza. Zapravo se svo vrijeme govori o plaćenom porezu iz kredita i pozajmici i povratu. Nigdje ne vidim utaju, nego samo konstrukciju nekoga tko sumnja da je netko preko nekoga zaradio novac koji je dio uplatio u proračun kako bi sebi priskrbio protupravnu korist.. Pozajmice su legalne i da ih nema pola poduzeća bi propalo, pretporez i porez se prebijaju, krediti su legalni i nigdje ne piše da li njima plaćaš porez ili robu, jednom riječju optužnica ne drži vodu. Može taj partijski uskok tvrditi što hoće. Mogu se razbacivati sa ciframa i sumnjama, ali vidjet ćemo što će biti kada to dođe na sud i kada budu sve te svoje nebuloze trebali dokazivati. Dajem ruku u vatru da će Mamićevi odvjetnici sve te uskokove nebuloze dokazima poništiti. Nemate vi partijski uskoci nikakve dokaze protiv Mamića, sve je to šuplja manipulatorska priča partijskog uskoka. To će pokazati i vrijeme, a do istine će se doći prema onome što vidimo kako funkcionira dorh, uskok i sudovi tek 2020. U međuvremenu će se uništiti Dinamo i to je glavni cilj cijele ove akcije uz naravno skretanje pozornosti s kriminalnih transkripata ministra Vrdoljaka, imunološkog zavoda kojeg uništava sdp, kriminalne privatizacije croatia osiguranja, udbaške svastike na Poljudu, itd.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
23:19 03.07.2015.

Lako za Mamiće što SDP ne privede one koji su pljačkali milijarde, za koje zna i Mesić, hvalio se on time..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije