Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODNIJELI PRIJAVU

Uoči zločina u stanu se dogodila tučnjava

ubojstvo, Špansko (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/7
09.07.2012.
u 12:10

Privedeni mladić bio smiren i nije paničario kada je prijavio da je brata našao u lokvi krvi

Protiv Tomislava Turibaka (22) policija je podnijela kaznenu prijavu zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu zbog teškog ubojstva njegovog brata Hrvoja (24) čije je tijelo s jasnim ubodnim ranama pronađeno u subotu u njihovom stanu u Španskom. Da će se osumnjičenog mladića kazneno prijaviti odlučeno je sinoć na sastanku policije i tužitelja nakon što je završilo kriminalističko istraživanje te mu tužiteljstvo odredilo pritvor u trajanju 48 sati.

Danas opet na ispitivanje

Osumnjičenog će se, kako doznajemo, iz pritvorske jedinice na Senjaku danas dovesti na ispitivanje u tužiteljstvo nakon čega bi se trebalo znati hoće li se za njega tražiti i određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora. Pravi motiv ubojstva uzornog studenta građevine i dalje je enigma. Njegov brat je bio priveden na ispitivanje još u nedjelju, a kriminalističko istraživanje bilo je nastavljeno još i jučer. Iako je osumnjičeni, neslužbeno doznajemo, negirao ubojstvo brata, policija i tužitelji sumnjaju da je ovaj učinio ono najgore u afektu.

Postoje ozbiljne sumnje, naime, da je između braće izbio fizički sukob iz za sada nepoznatog razloga, a slučaj je, neslužbeno doznajemo, prilično osjetljiv zbog toga što osumnjičeni, inače student Kineziološkog fakulteta i trener fitnessa, ima određenih psihičkih problema. Policiji je, neslužbeno doznajemo, zbog ovih tegoba već i bio poznat jer je 2004. godine prijavio otmicu za koju se kasnije ustanovilo da je bila čista izmišljotina i zapravo posljedica njegovih zdravstvenih tegoba. Čime je 24-godišnjak zapravo ubijen, prema neslužbenim informacijama, još se pouzdano ne zna.

Vjeruje se da je to bio nož s obzirom na vrstu smrtonosnih ozljeda koje su mu bile nanesene, a što je osumnjičeni sa spomenutim hladnim oružjem napravio nakon stravičnog događaja, također je nepoznato. Na mjestu događaja ono nije pronađeno što čitavoj priči dodatno daje još goru dimenziju. Brat ubijenog mladića bio je prilično sumnjiv od početka zbog alibija, a upravo je on u subotu oko 16 sati, sat vremena nakon što se ubojstvo dogodilo, obavijestio službu 112 da je pronašao mrtvog brata.

Neslužbeno doznajemo da je mladić bio prilično smiren i nije paničario dok je prijavljivao kako je tijelo brata našao u lokvi krvi. Inače, pomaknute stvari u sobi u kojoj je nađeno Hrvojevo tijelo, na kojem su odmah uočene ubodne rane - jedna na vratu i jedna na prsima, obje nanesene najvjerojatnije istim hladnim oružjem - upućuju na činjenicu da se ondje najvjerojatnije odvijao fizički sukob, a sve se događalo kada je mladić, prema interpretacijama članova obitelji, ostao sam u stanu tek na jedan sat. Posebno je čudno to što je na sobi bio otvoren prozor kroz koji je ubojica navodno bio pobjegao.

Valja reći da na vratima stana nije bilo tragova provale pa je sve od početka upućivalo na to da je nesretnog studenta ubio netko iz kruga ljudi koje jako dobro poznaje te da priča o provalniku, za kojeg se također raspredalo je li možda pobjegao kroz prozor, jednostavno ne drži vodu. Tim više što u stanu obitelji, koliko je poznato, nije nedostajalo ništa od vrijednijih predmeta.

I drugu večer za redom, Ulica Drage Gervaisa ostaje mjestom, takoreći, hodočašća desetaka mladih ljudi, Hrvojevih prijatelja koji šutke, satima stoje ispred kućnog broja 12. Većinom odjeveni u crnu odjeću, najprije zastanu kod upaljenih svijeća i tiho mole, potom sjedaju po ulici i po okolnim klupama. Jedan od susjeda iz parkiranog automobila u blizini donosi im jastuke za sjedenje i opskrbljuje ih vodom. Jedno od parkirnih mjesta zauzeo je svojim biciklom, za slučaj da navrati netko od obitelji i zatreba mjesto što bliže ulazu.

Susjedi, koji posljednje dvije noći uopće ne spavaju, iznimno su brižni i na usluzi obitelji, kako doznajemo, nitko se ne žali na gužvu. Buke ionako nema, sve se odvija u tišini. Čuje se tek povremeni jecaj Hrvojeve tete, koja povremeno silazi, blijeda i odjevena u crninu, pa u boli zagrli nekog od mladih. Nije sposobna razgovarati s novinarima, pa od susjeda saznajemo da roditelji preko dana povremeno borave u stanu, ali da navečer odlaze kod susjeda. Na mjestu stravičnog zločina i ne pomišljaju usnuti, a stan će prodati što je prije moguće.

Inače, jučer poslijepodne, dok se još nije znalo što će biti s bratom ubijenog mladića, njihova teta koju smo tada zatekli ispred ulaza u njihovu zgradu kroz suze je jedva mogla govoriti.

Krive provalnika za smrt

- Izgubili smo dijete, a ako je istina što se sada priča, možda će netko i biti sretan zbog toga. Mi i dalje vjerujemo da je za ubojstvo kriv provalnik, ali ako se utvrdi da je brat kriv, bit će to križ naše obitelji s kojim ćemo se morati sami nositi - kazala je. O braći i njihovu međusobnom odnosu govorila je samo najbolje, kao da ni sama nije mogla vjerovati koja ih je zla sudbina snašla. - Obojica su bili odlični studenti, a Hrvoje čak i najbolji u svojoj generaciji na zadnjoj godini studija Građevinskog fakulteta. Svom mlađem bratu je uvijek bio uzor - dodala je teta dvojice braće. O tome što se događa u policiji s privedenim 22-godišnjim nećakom, nije znala reći.

- Sve silne informacije ne stignemo niti možemo pratiti. Molim medije da budu barem toliko razumni da nam dopuste da se sami nosimo s ovom strašnom tragedijom i da nas puste da u miru i s dostojanstvom pokopamo našeg Hrvoja - rekla je na kraju razgovora. Pred ulazom u zgradu na asfaltu su i dalje gorjeli crveni lampioni poredani u oblik velikog srca, u čijoj sredini je bijelim lučicama ispisano slovo "H", početno slovo imena nesretne žrtve. Ispred tog improviziranog spomenika mnogi su susjedi i prijatelji i tijekom popodneva dolazili šutke i u molitvama odati počast nesretnom 24-godišnjaku. Na njegovu posljednjem ispraćaju okupit će se u četvrtak u 15 sati na groblju Miroševac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije