Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'tvornice nafte'

Uložili 11 milijuna 
kuna da proizvode 
lažni eurodizel

'tvornica nafte'
Foto: PUZ
1/4
02.07.2015.
u 18:12

Među sumnjivcima koji su proračun oštetili za 5 milijuna kuna našao se i Ivan G., kojemu se sudilo u slučaju tzv. male mafije

U posao su uložili gotovo 11 milijuna kuna, što je obuhvaćalo nabavku postrojenja, filtera, dva milijuna litara lož-ulja...

Prodali dva mil. litara ulja

Devetorici muškaraca s područja koprivničko-križevačke, varaždinske i zagrebačke županije, ulaganje se itekako isplatilo – u samo osam mjeseci zaradili su najmanje šest i pol milijuna kuna. Sve to ne bi bilo diskutabilno da nije riječ o devetorici prevaranata u dobi od 33 do 57 godina koji su u "kućnoj radinosti" prerađivali lož-ulje, miješajući ga sa zemljom za izbjeljivanje i sumpornom kiselinom kako bi uklonili boju i lažno ga prodavali kao eurodizel. Policija im je stala na kraj u srijedu, kada su svi do reda uhićeni zbog zločinačkog udruženja i niza drugih nedjela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

U dobro uhodanoj skupini svatko je imao svoju ulogu. Na čelu je bio 57-godišnjak koji je ostalima davao zapovijedi i upute. Lažni eurodizel kupcima su prodavali preko niza tvrtki koje su osnivali. Lukavi prevaranti na mjesto direktora u društvima su postavljali sasvim desete osobe, koje su šefovale samo na papiru. Pravi šef tvrtki bio je šef zločinačke organizacije koja je kupcima isporučivala lažne fakture. Kupci su uglavnom bili razni građevinari i prijevoznici s velikim brojem radnih strojeva. Lož-ulje su prerađivali u dvama improviziranim postrojenjima u zagrebačkoj županiji. Jedno se takvo postrojenje nalazilo u Donjoj Bistri.

– Kada uđete u ta postrojenja, ona zaista izgledaju kao prave rafinerije ili, kako ih mi u žargonu volimo nazivati – praonice nafte – kazao je 
Želimir Opačak, voditelj Službe gospodarskog kriminaliteta. Kako nam je objasnio profesor Emir Cerić, stručnjak za rafinerije, radnim strojevima koji su koristili prerađeno lož-ulje neće biti ništa.

Improvizirana postrojenja

– U toj mješavini očigledno je bilo puno sumpora. To bi moglo naštetiti novim vozilima dizajniranim tako da moraju imati gorivo bez sumpora. U protivnom s vremenom dolazi do kvara motora. Međutim, vjerujem da za strojeve koji su koristili tu mješavinu neće biti velike štete – objasnio je profesor Cerić.

Ilegalnim biznisom oštećen je i državni proračun na ime trošarina u iznosu većem od pet milijuna kuna. Kako neslužbeno doznajemo, među uhićenima su stari znanci policije. Jedan od njih je Ivan G. (57), koji se prije desetak godina našao na optuženičkoj klupi prilikom suđenja tzv. maloj mafiji. Sudilo mu se za prijevare, iznude i utjerivanja dugova, ali na koncu je oslobođen. U ilegalnom biznisu uz njega se našao i Igor G. (44) koji je svojevremeno zbog dilanja amfetamina u zatvoru odležao nekoliko godina.

>> Prerađeno plinsko ulje prodavali kao eurodiesel, USKOK pokrenuo istragu

Komentara 4

AR
aris2
09:39 03.07.2015.

ako strojevi rade na ovo gorivo, onda nije lažno, nego samo ilegalno. sastav možda ne odgovara normama, ali to se zna dešavati i na legalnim pumpama.

SA
Samoborac74
08:34 03.07.2015.

I onda netko kaže da nema ulaganja u industriju.

I0
ivica_01
07:12 03.07.2015.

haha,mi smo strava narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije