Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sklapao fiktivne ugovore

Uhićen zbog računalne prijevare i krađe identiteta

laptop
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL
29.10.2014.
u 17:45

Ugovore je zaključivao birajući određene tarifne modele uz kupnju mobilnih uređaja koje je potom prodavao preko oglasnika po povoljnijim cijenama.

Zbog računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka riječka je policija uhitila 42-godišnjeg muškarca, neslužbeno se doznaje da je riječ o B.M. iz Viškova kraj Rijeke, koji je od prosinca lani do polovice ove godine zloupotrebljavajući osobne podatke 28 Riječana, Delničana i osoba iz drugih dijelova Hrvatske, putem interneta u njihove ime sklapao fiktivne ugovore s više teleoperatera i naručivao mobilne uređaje koji su isporučivani na adresu koju je naznačio - njemu u ruke.

Ugovore je zaključivao birajući određene tarifne modele uz kupnju mobilnih uređaja koje je potom prodavao preko oglasnika po povoljnijim cijenama. Prema dosadašnjim saznanjima policije 42-godišnjak je na ovaj način zaradio 60-ak tisuća kuna, a građani na čije su adrese temeljem  fiktivnih ugovora telefonski operateri ispostavljali račune oštećeni su za najmanje 45 tisuća kuna.

Do osobnih podataka izabranih žrtava dolazio je iz javno dostupnih podataka  na stranicama interneta. Prevarantu je policija oduzela računalo i mobilne uređaje koje još nije bio prodao, a istražitelji sumnjaju da je na ovaj način krađom identiteta i sklapanjem ugovora s teleoperaterima oštećen veći broj građana pa ih pozivaju da se jave. Muškarac osumnjičen za 28 kaznenih djela računalne prijevare i isto toliko (ne)djela krađe identiteta priveden je danas na prvo ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo. 

>> Američki istraživači hakirali Gmail i druge aplikacije

>> Lažirali papire i ženi ukrali 500.000 kuna

Komentara 3

TH
than
18:01 29.10.2014.

"Do osobnih podataka izabranih žrtava dolazio je iz javno dostupnih podataka na stranicama interneta...". Onda su nam podaci jako zasticeni, a jos su zanimljiviji teleoperateri kojima su za sklapanje ugovora na daljinu dovoljni podaci koji su javno dostupni.

PE
petra1212
15:35 30.10.2014.

tako je neki govnar na moje ime napravio 5 ugovora, za to sam saznala tako da su mi samo na kućnu adresu počeli stizati računi u iznosima od 1.500,00 kn. a ovi još veći govnari iz T-com su me optuživali da sam si to sama otvorila. kada sam ih tražila da moje podatke zaštite i ne dozvole nova otvaranja rekli su mi da je njihov limit 10 ugovora koje jedna fizička osoba može imati i da oni do tada to ne mogu zabraniti. glavno da bez moje suglasnosti i potpisa otvore, a kada dođem tamo osobno da zatvore ugovore i sve blokiraju tada je to nemoguća misija. banda lopovska. da mi je saznat tko je to meni napravio stvarno bi ga tužila s guštom.

OB
Objektivno...
18:24 29.10.2014.

To je pravi "gospodin"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije