Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićen Amerikanac koji je planirao u rat u Siriju

Korčulanin u putovnicu ubacio papirić: 'Mislim da ovog čovjeka traži policija u SAD-u, provjerite'

07.09.2010., Zagreb - Antiteroristicka jedinica Lucko slavi 20. obljetnicu. Tom su prigodom okupljenim uzvanicima demonstrirali desant helikopterom, zauzimanje zgrade i rjesavanje talacke krize u ZET-ovu autobusu. Da je rijec o najelitnijoj postrojbu MUP-
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
03.03.2016.
u 22:57

Bivši zaposlenik američke vlade pobjegao je na hrvatski otok nakon što je u Alabami silovao pokćerku koja je rodila dijete

– Ova je priča toliko nevjerojatna i prepuna različitih zapleta i obrata da zvuči kao da je ispala iz nekog špijunskog romana – riječi su kojima se šerif okruga Calhoun u američkoj saveznoj državi Alabami Larry Amerson obratio tamošnjim novinarima koji su se isprva u čudu međusobno pogledavali jer nisu znali o čemu Amerson govori.

Crvena tjeralica Interpola

– Zbog zvjerskog zločina koji je dugo bio zataškavan, u kolovozu prošle godine, nakon što smo prikupili određene dokaze, odlučili smo pokrenuti istragu protiv Davida Pirritana, danas bivšeg zaposlenika američke vlade. Sumnjamo da je taj 55-godišnjak prije nekoliko godina više puta silovao svoju tada 12-godišnju pokćerku. U tom periodu djevojčica je zatrudnjela i rodila dijete koje je začela sa svojim silovateljem. Pirritano je sada uhićen i to velikim dijelom zahvaljujući hrvatskoj policiji i jednom tamošnjem lokalcu – objasnio je novinarima šerif Amerson.

A upravo u Hrvatskoj uhićen je taj nekadašnji zatvorski čuvar, koji je tu karijeru prije više od 15 godina zamijenio političkom funkcijom te postao voditelj programa za zaštitu okoliša. Nakon što je u bijegu proveo gotovo pola godine, lisičine na ruke stavili su mu hrvatski policajci, i to kada je na graničnom prijelazu Karasovići 11. siječnja ove godine oko 10 sati pokušao ući u Crnu Goru. Provjeravajući njegove dokumente, granični policajci vidjeli su kako se nalazi na crvenoj tjeralici Interpola koju je za njim raspisala američka savezna država Alabama. Odmah nakon operativne obrade u policiji priveden je sucu istrage koji mu je poslije saslušanja odredio ekstradicijski pritvor. Nakon što je u pritvoru proveo četrdeset dana, prošlog petka naše su ga vlasti izručile SAD-u, čime je Pirritano napravio puni krug nakon što je u kolovozu pobjegao iz Alabame. Na bijeg se odlučio nakon što je zahvaljujući svojim političkim vezama doznao da tamošnja policija protiv njega planira otvoriti istragu, a pobjegao je samo dva dana prije nego što je istraga službeno pokrenuta.

Prijeti mu doživotni zatvor

Nakon prekooceanskog leta sletio je u Frankfurt odakle se zaputio u Hrvatsku, točnije na Korčulu, na kojoj je boravio sve dok nije uhićen, s povremenim kratkim izletima u Italiju. Prema navodima američke policije, upravo je s hrvatskog otoka planirao svoj idući korak – pridružiti se sirijskim pobunjenicima s kojima je planirao kao snajperist sudjelovati u borbama protiv ISIL-a. Dok je odsjedao na Korčuli, Pirritanu je financijski pomagala njegova supruga, ujedno i majka djevojčice koju je silovao. Cijelo klupko rasplelo se kada je Amerikanca odlučio prijaviti vlasnik apartmana kod kojega je odsjedao. Pirritano je početkom ove godine zamolio vlasnika apartmana da ga preveze u Crnu Goru, na što je on i pristao. Ipak, kada su stigli na granicu, Korčulanin je u svoju putovnicu ubacio papirić na kojem je napisao: “Mislim da ovog čovjeka traži policija u SAD-u, provjerite”, nakon čega policajcima nije trebalo dugo da uhite Amerikanca. Nije poznato zašto je Pirritano izabrao upravo Korčulu kao svoju “bazu” na kojoj se odlučio skrivati nekoliko mjeseci, međutim sasvim je sigurno da mu nakon izručenja SAD-u tamo slijedi sudski postupak zbog kaznenog djela za koje je u Alabami predviđena doživotna kazna zatvora.

>> Policija uhvatila muškarca koji se nije odazvao na odsluženje kazne

>> Doveli ga na sud, on pokušao pobjeći pa mu pozlilo

Komentara 33

HO
horton
23:14 03.03.2016.

Ocjena našoj i Američkoj policiji -2, gora ocjena bi bila samo da su ovoga pustili. Dakle, naš čovjek diskretno ubaci papirić da Amerikanac ne skuži da ga je on prijavio, a naša policija (koja vjerojatno ne bi ni skužila da je ovaj tražen da nije dobila papirić) uredno to prenese Amerikancima koji to objave medijima i sad čovjek ne može bit miran ostatak života jer ne zna hoće li mu se ovaj direktno ili preko nekoga osvetiti. Da je Korčulanin htio da ovaj zna da ga je prijavio, policajcima je mogao sve to reći na hrvatskom ispred njega.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
23:31 03.03.2016.

Elvise, vidi ovo - prvo: "Provjeravajući njegove dokumente, granični policajci vidjeli su kako se nalazi na crvenoj tjeralici Interpola koju je za njim raspisala američka savezna država Alabama" - dakle jeli to policija prokljuvila ili je papirić - "Ipak, kadada su stigli na granicu, Korčulanin je u svoju putovnicu ubacio papirić na kojem je napisao .." jeli u svoju ili u njegovu putovnicu ubacio papirić ?

DU
Deleted user
23:08 03.03.2016.

brisete ..vec tri puta..pa cu ..zadnji put..tip je hlup ka matun..ako se nije vidia na tjeralici..a drugo..bilo bi cudno da ga nisu uhvatili..a vidili su ga na interpolovoj tiralici..i sta je tu spektakularno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije