Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasne ozljede

Ubojici Ive Pukanića sud odobrio prekid kazne

Robert Matanić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
03.09.2015.
u 20:27

Matanić ima tešku ozljedu mozga, a adekvatna skrb ne može mu se pružiti u BOLS-u

Robertu Mataniću (37), osuđenom na 35 godina zatvora zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića 2008., Županijski sud u Varaždinu odobrio je petomjesečni prekid izdržavanja zatvorske kazne.

Takvu odluku sud je donio nakon što je Matanića u ožujku u dvorištu kaznionice u Lepoglavi napao i po život opasno ozlijedio Dario Šišaković (25). Šišaković je pak osuđen na kaznu od 15 godina zatvora jer je listopadu 2011. ubio i orobio Dijanu Ćulibrk.

Nakon Šišakovićeva napada Matanić je prvo bio zbrinut u varaždinskoj bolnici, a sada leži u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu. Ondje će i ostati sve dok ne dobije slobodno mjesto u zdravstvenoj ustanovi izvan zatvorskog sustava, u kojoj bi dobio odgovarajuću skrb. Takve su, navodno, samo tri.

Cjelodnevna njega

– Zbog težine ozljeda potrebna mu je 24-satna njega, a svi kapaciteti u bolnicama su, kako su nam rekli, trenutačno zauzeti – kaže njegov odvjetnik Hrvoje Korša.

Kako doznajemo, Matanić ne može govoriti, oduzeta mu je jedna cijela strana tijela. Očima prati što se oko njega događa. I dok on čeka premještaj, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv Šišakovića jer je pokušao ubiti Matanića. Dogodilo se 19. ožujka 2015. u 11.35 u dvorištu Odjela pojačanog nadzora 1B, ispod nadstrešnice sa spravama za vježbanje.

Prema optužnici, Šišaković je Matanića nekoliko puta snažno udario metalnim utegom po desnoj strani glave. Od tih udaraca Matanić je zadobio višestruke prijelome lubanje i natučenje mozga s krvarenjem ispod moždane ovojnice. Šišakovića su u daljnjem napadu na Matanića spriječili pravosudni policajci, a zbog čega je Šišaković nasrnuo na Matanića, još nije razjašnjeno. Do tog napada nitko unutar kaznionice nije uočio da su bili u lošim odnosima. Štoviše, zajedno su trenirali. Tužiteljstvo zasad nije uspjelo dokučiti motiv pokušaja ubojstva, a motiv je nepoznat i Matanićevu odvjetniku. Zanimljivo je da je odvjetnik Korša bio i Šišakovićev branitelj u vrijeme kada mu je suđeno zbog ubojstva Dijane Ćulibrk.

– Ne znam zašto se sukobio s Matanićem – kaže Korša.

Znali se prije zatvora

Matanić i Šišaković poznavali su se i prije zatvora u Lepoglavi, a nije isključeno da je Matanić Šišakoviću preporučio svog odvjetnika.

Među svjedocima koji su iskazivali o odnosu Matanića i Šišakovića u Lepoglavi bio je i trostruki ubojica Igor Matanović (40), koji je 2004. godine ubio oca, pomajku i kuma, za što je osuđen na 26 godina zatvora. Tužiteljstvo je predložilo i da se tijekom postupka sasluša i sam Matanić, naravno, ako to njegovo zdravstveno stanje dopusti.

Čim je Matanić primljen u varaždinsku bolnicu, bilo je jasno da su njegove ozljede vrlo teške, a u svibnju je njegov odvjetnik zatražio prekid izdržavanja kazne, objašnjavajući da Matanić u takvom stanju nije opasan za okolinu. Iako je Mataniću prekid kazne odobren od 15. srpnja do 15. prosinca, još nije realiziran pa će mu se početi računati od onog dana kada bude premješten u neku odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Sud je odlučio da mu se prekid kazne odobri jer u Matanićevoj medicinskoj dokumentaciji piše da je zadobio tešku ozljedu mozga koja je dovela do kome i nepokretnosti te da za liječenje “teške akutne bolesti” nema odgovarajućih uvjeta unutar zatvorskog sustava.

>> Terete ga za pokušaj ubojstva R. Matanića

Komentara 9

MA
majeltomoguce
22:44 03.09.2015.

Svatko to ide putem dilanja droga, mafijaških poslova i sl. što donosi prljav novac neka ima za idola gospodina Matanića! Dotični gospodin ima zakopane milijune negdje u svom vrtu, ali ne može više govoriti i nepokretan je ostao u svojoj 37. godini. I jel se isplati imati glavu o torbi samo zato da si možeš kupiti auto više klase i 100 kvadrata veći stan???

OB
Objektivno...
07:23 04.09.2015.

A šta će im u teretani metalni utezi? Jel nisu dovoljni sklekovi i trbušnjaci da se tijelo 35 godina održi u dobroj kondiciji?

KR
krizevcifranc
09:16 04.09.2015.

I sad od naših uplata u zdravstveno za vrijeme poštenog rada liječiti jednog kriminalca i ubojicu, strašno. Što ga ovaj nije zatuko kak treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije