Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJSTVO

Ubojica policajca u pljačku banke išao s pancirkom

14.02.2003.
u 00:00

ČAKOVEC - Ubojstvo policajca Željka Murka (33) iz Mihovljana kraj Čakovca užasnulo je sve Međimurce, koji se još nisu smirili ni nakon zvjerskog ubojstva trudne blagajnice u Prelogu prošlog mjeseca U srijedu oko 15 sati, naime, tada još nepoznati muškarac opljačkao je poslovnicu Varaždinske banke u Nedelišću. Nakon oružane pljačke policija je blokirala cijelo Međimurje kako bi uhitila zločinca.

Dok je trajao očevid pokraj opljačkane banke, desetak policijskih ophodnji sjurilo se prema Varaždinu, jer su građani javili da je primijećen osumnjičenik. Policajci sdugim cijevima pretraživali su šumuna Čep između Nedelišća i Kuršanca. Našli su na crveni "golf" BiH oznaka, kojim se koristio pljačkaš.

U isto vrijeme druga ekipa specijalaca kretala se željezničkom prugom prema Varaždinu, pretpostavljajući da je zločinac pobjegao u tom smjeru. Oko 17.30 svi policajci krenuli su prema Mostu bana Josipa Jelačića, koji uz tok Drave dijeli Varaždinsku od Međimurske županije. U Kuršancu je bio i krizni policijski stožer. Pljačkaša je prvi primijetio prometni policajac Željko Murk. Dok ga je pokušavao uhvatiti, nemilosrdni zločinac u njega je pucao iz automatskog oružja, na mjestu ga usmrtivši.

Osumnjičeni Marsel Budimirn navodno je razvojačeni hrvatski branitelj. Iz više vjerodostojnih izvora doznali smo da je ubojica policajca nosio "pancirku", i da je u Murka ispalio rafal, a smrtonosni metak ga je pogodio u vrat. Nije imao pancirku i šljem, već samo službeni pištolj koji nije stigao izvaditi iz futrole. Ubrzo su dotrčali brojni policajci interventne policije i naoružani strojnicama blokirali šumu uz Dravu. Bili su vrlo oprezni, spustili su se mrak i magla. Iz šume se povremeno čula pucnjava. Bjegunac se zbog niske temperature (-14) nekoliko sati uspješno skrivao, iako je bio u okruženju oko 150 do zuba naoružanih policajaca. Preplivao je s međimurske lijeve na varaždinsku desnu obalu Drave s opljačkanim novcem, gdje su ga uhitili specijalci. Pri uhićenju nije pružao otpor. Na dnu rijeke ronioci Ronilačkog kluba "Drava" našli su automatsku pušku kojom je, najvjerojatnije, počinjeno ubojstvo.

Na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare Goran Cmrečak, načelnik PU međimurske, potvrdio je da je nađen i novac opljačkan u Nedelišću, no, nije govorio o iznosu. Kazao je da je osumnjičeni u bijegu odbacivao predmete koji su potjecali iz zločina. Cmrečak je zahvalio svima koji su pridonijeli hvatanju počinitelja. Istaknuo je dvije zaštitarske tvrtke, lovce iz Nedelišća, ronioce i hitnu medicinsku pomoć, kao i građane. I slovenska je policija bila u punoj pripravnosti, jer je na zamolbu MUP-a u pripravu stavila i termovizijsku kameru za noćno traganje.

- Smatramo da je uz policiju najzaslužniji za hvatanje počinitelja svjedok iz Nedelišća koji je vidio pljačkaša kako bježi iz poslovnice Varaždinske banke, nakon čega je policiji dao detalje o njegovu izgledu, kao i registarske oznake automobila kojim se udaljio, upisavši broj na zaslon mobitela.

Presici je nazočio i Ranko Ostojić, ravnatelj policije MUP-a.

- Ne treba se dogoditi tragedija da bi krminalci završili u zatvoru. Opća prevencija je najbolji odgovor, a tko o tomu dvoji, neka posjeti obitelj ubijenog policajca - istaknuo je Ostojić.

Vanja Haček

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije