Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oslobođen krivnje

U strahu ubio brata zbog kojeg je spavao u štaglju

Stjepan Šarko
Marko Jurinec/PIXSELL
01.11.2013.
u 21:04

Stjepan Šarko spavao je u obližnjem štaglju, a od maltretiranja je imao halucinacije u kojima je vidio brata Josipa kada ovog nije bilo nigdje u blizini

Stjepan Šarko nije ubio svog brata Josipa, već ga je usmrtio nakon što je doveden, bez svoje krivnje, u stanje jakog straha. Presudila je tako u četvrtak sutkinja Županijskog suda u Varaždinu Božica Mišak, oslobodivši nakon mučnog suđenja Stjepana Šarka optužbi da je na Martinje prošle godine u Rijeci Voćanskoj u Varaždinskoj županiji nožem ubio svog starijeg brata Josipa.

Nije imao kamo pobjeći

Ipak, Stjepan Šarko nije oslobođen svih optužbi te je zbog ranjavanja susjeda Stjepana Evačića proglašen krivim i osuđen na godinu dana zatvora. Kako je toliko vremena proveo u pritvoru, sutkinja je naložila da ga se odmah pusti na slobodu.

Podsjetimo, cijeli je događaj i suđenje zapravo otkrilo obiteljsku dramu i tragediju u kojoj se malo-pomalo razotkrivalo da je Stjepan zapravo bio dugogodišnja žrtva brata Josipa, koji je ga je psihički i fizički zlostavljao. I ne samo njega nego svakoga tko bi mu se našao na putu, a o čemu svjedoči policijsko izvješće PP Ivanec.

Josip je bratu Stjepanu prijetio da će ga sasjeći na komadiće i ispeći u peći, da će ga staviti pod lišće neka trune, tukao ga je i toliko ga zlostavljao da je Stjepan čak uredio ležaj u obližnjem štaglju. Zbog maltretiranja i halucinacija u kojima je vidio Josipa čak i kada ga nije bilo, potražio je i psihijatrijsku pomoć. No, zlostavljanje se nastavilo, a nesretni Stjepan nije imao kamo pobjeći od nasilnog brata. Na Martinje prošle godine dogodio se krvav obračun, zbog kojeg Stjepan danas žali.

Nije konfliktna osoba

Sutkinja je u obrazloženju oslobađajuće presude kazala kako je cijeli događaj imao nekoliko dijelova.

– Prvo vas je brat napao i istjerao iz kuće i vi ste otišli. Nakon toga krenuo je za vama s nožem u ruci i zaprijetio vam riječima: “Vidjet ćeš ti svoga boga.” Kad vas je sustigao, izbili ste mu štapom nož iz ruke te ga uzeli i uboli. Sud misli da ste prekoračili nužnu obranu, no zbog činjenice da se sve događalo u stanju jake prepasti, o čemu je svjedočio i vještak psihijatar, nema krivnje – obrazložila je sutkinja Božica Mišak obraćajući se Stjepanu Šarku te dodavši da misli da je u istom stanju bio kada je ubo susjeda Stjepana Evačića.

– Zbog tog stanja, činjenice da ste bili blago alkoholizirani te da niste konfliktna osoba i niste ranije kažnjavani, kao i drugih razloga, dana vam je minimalna kazna zatvora od godinu dana i mjera psihijatrijskog liječenja – objasnila je sutkinja, na kraju dodavši kako vjeruje da će Šarko znati, kao i prije, potražiti pomoć psihijatra iako je kaznu već izdržao i sada je slobodan čovjek.

Ključne riječi

Komentara 5

BO
bosutska
07:02 02.11.2013.

Covjek je cist ko suza sjecam se takovih slucajeva i u mom mjestu

SL
stalno lazu
10:46 03.11.2013.

kad sam vidio na martinje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije