Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićen Lijanović

Davali poticaje za ribnjake bez ribe i bikove za koridu?

Jerko Ivanković Lijanović
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
29.09.2015.
u 16:07

Najmlađeg Lijanovića i suradnike tužiteljstvo tereti da su od poljoprivrednika tražili da polovicu novca od poticaja "doniraju" udruzi

Jedna u nizu istraga koja se vodi protiv Jerka Ivankovića, nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, najmlađeg od četvorice braće širokobriješke obitelji Lijanović, jučer je okončana njegovim i uhićenjem više bliskih suradnika koje se sumnjiči za zloporabe poljoprivrednih poticaja kojima su nezakonito stekli 700.000 konvertibilnih maraka (oko 350.000 eura).

Famozni izvještaj

Na temelju naloga tužiteljstva Tuzlanske županije, pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u Širokom Brijegu uhitili su Jerka Ivankovića Lijanovića, koji je i potpredsjednik Narodne stranke radom za boljitak (NSRzB), njegova savjetnika u prethodnom sazivu Vlade Federacije BiH Suada Čamdžića i dopredsjednika NSRzB-a i predsjednika županijskog odbora ove stranke u Tuzlanskoj županiji Merseda Šerifovića, bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Tuzlanske županije i aktualnog ministra za trgovinu, turizam i promet Edina Ajanovića, te još jednu osobu iz Odžaka koja je bila zadužena za praćenje učinaka novčane potpore u poljoprivredi u FBiH.

Lijanović je osumnjičen da je, dok je bio ministar u Vladi FBiH, organizirao udruženje, u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, preko kojega je najmanje tri godine, od 2001. do 2014., izvodio makinacije vezane za isplatu poljoprivrednih poticaja na području Tuzlanske županije i šire u FBiH. U jednome od izvještaja koje je napravilo povjerenstvo federalnog parlamenta koje je ranije provjeravalo navode o zloporabama poticaja otkriveno je kako je Venco Anđelić iz Kiseljaka dobio 325.000 eura za dva bika koja vodi na koride, a objekti koje je prijavio da će graditi napravljeni su prije deset godina. Omer Jajić iz Kalesije (u Tuzlanskoj županiji) dobio je 68.000 eura za stočarski objekt, a kada je inspekcija došla na njegov ranč, "radnici su se razbježali jer im se ne plaćaju doprinosi". On je imao objekt napravljen prije nekoliko godina. Nedim Zajčević iz Čelića dobio je za gradnju farme za tov junadi i skladišnog objekta za stočnu hranu 52.165 eura, no vještaci tvrde da je staja napravljena prije 15 godina te da su se iz nje prije krijumčarila goveda. 'Poljoprivrednik' Husejin Salihović imao je bazen, ali u njemu nije bilo ribe iako je dobio 81.000 eura za uzgoj ribe.

Neki nisu htjeli pristati

Sustav je bio razvijen tako da je Lijanović posredstvom udruženja ucjenjivao poljoprivrednike da nakon isplate poticaja polovicu uplaćenog novca 'doniraju' u gotovini. Radi se o isplatama poticaja za sufinanciranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi. Tužiteljstvo sumnja da su Lijanović i članovi udruženja u trogodišnjem razdoblju tipičnim reketom skupili oko 350.000 eura te da su, također ucjenjivanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali.

>> U Širokom Brijegu uhićen Jerko Ivanković Lijanović

Komentara 5

IB
ivan.biljan68
16:43 29.09.2015.

Kad Nadalina muti jaja....e moj Lijane,ti bi bez rada lovu?a ima jadnička,koji rade bez love!Kažu u vas"Sačuvaj me Bože kuge,gladi i rata i četiri Lijanovića--brata",nije ,baš,rima,ali štima.

GU
gustirna
18:32 29.09.2015.

Ribnjaci su bili bez ribe zato sto je velika riba mesic bio u zagrebu....

RI
rikavac
19:22 29.09.2015.

a sta je Covicem? Zar nije taj Dragan Covic stvorio Lijanovice dozvolio im kao ministar da uvoze meso po posebnoj carinskoj tarifi pa kad su se oteli kontroli nije im mogao niko nista. Sve su to ista govna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije