Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji donosi

U najbrže rastućoj vrsti kriminala okrenuli šest milijardi eura

Naslovnica
Foto: VL
01.01.2017.
u 21:18

“Brokeri” migrantima nude više opcija prijevoza i odredišta. Oglašavaju se i na društvenim mrežama. Cijene variraju i u obzir se uzima odredište, rizik, posrednički udio, udobnost putovanja.

Najmanje šest milijardi eura okrenulo se prošle godine u najbrže rastućem području kriminala u Europi – krijumčarenju migranata. Izuzetno profitabilna djelatnost, koja je procvjetala nakon zatvaranja granica europskih država za neometani prolaz migranata, nagnala je na “prekvalifikaciju” kriminalce koji su se donedavno bavili švercom droge ili pak krađama, a Europol je dosad prikupio obavještajne podatke o više od 40 tisuća ljudi za koje se vjeruje da su uključeni u krijumčarenje migranata s Bliskog istoka i Afrike u Europu.

Krijumčarske mreže koje djeluju i preko Hrvatske toliko su dobro uhodane da bi im oko vođenja poslova pozavidjeli i iskusni organizatori turističkih putovanja – većina njih nudi kompletan aranžman, od polazišta do odredišta, organiziraju smještaj i zaposlenje migrantima na crno pa čak – kako bi pretekle konkurenciju –- kao dio paketa usluga nude i povrat novca ne uspiju li klijenta dovesti do željenog odredišta.

Tako bi i neki od 60-ak Afganistanaca naguranih u kombi koji je vozio bugarski državljanin, a koji je prije desetak dana zaustavljen kod Novske, mogli dobiti povrat od “čuvara novca”. Oni su važna karika u lancu krijumčarenja u kojem postoje različiti modaliteti plaćanja. Afganistanci koriste neformalni sustav plaćanja na rate, hawala.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

Donosimo i sljedeće teme:

>>Stručnjaci: Kamate na kredite u 2017. godini će padati

>>Cro Cop: Ne bih volio da se moji sinovi bave ovim sportom

>>Krstičević: Želim da jedna postrojba HV-a bude u Vukovaru

>>Velika većina novih i auta starijih od 10 godina bit će skuplja

Foto: VLm

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije