Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt Australke

U klubu prije nestanka Britt je pitala: Gdje su oni Hrvati?

Britt Lapthorne
Foto: Facebook
1/5
17.04.2015.
u 09:00

Roditelji vjeruju da je Britt ubijena, odbacuju objašnjenje da je smrt bila nesretan slučaj te da se djevojka survala sa stijena

Britt Lapthorne posljednji je put viđena 18. rujna 2008. između u 4.15. i 4.30 ujutro kad je napuštala dubrovački klub Fuego. Devetnaest dana kasnije lokalni ribar našao je tijelo kako pluta u uvali Danče. Analiza DNK potvrdila da je riječ o 21-godišnjoj Australki. Jučer, nakon gotovo sedam godina, službena australska istraga u slučaju Lapthorne je završila, a ova tri podatka i dalje su jedine konkretne činjenice u slučaju Lapthorne. Jučer je u Melbourneu australski mrtvozornik Ian Gray, pred Brittinim roditeljima i bratom, čiji je medijski pritisak i održao priču živom, zaključio da ne postoje dokazi kako je Britt skončala.

Roditelji vjeruju da je Britt ubijena, odbacuju objašnjenje da je smrt bila nesretan slučaj te da se djevojka survala sa stijena. Dubrovačka policija ponavlja da na tijelu nije bilo tragova nasilja. Nije, ali na tijelu nije bilo ničega. Forenzičari, hrvatski, a onda i australski, pred sobom su imali samo osam kilograma tkiva, ne računajući težinu kostiju. Ostalih 30 kilograma nestalo je u moru. Sumnju roditelja, koji redovno dolaze u Dubrovnik, podgrijavala je činjenica da ekstremiteta nije bilo, što ih je navodilo na zaključak da je tijelo netko otežao kako bi što dulje bilo na dnu.

Na fotorobotu – policajci

Istraga, novinarska, a tek onda policijska, fokusirala se na sedmoricu backpackera koji su se susreli s Britt.

– Bila je jako pijana – rekao je jedan od njih, David Barbalatt. Svi su dan kasnije napustili Dubrovnik, no javili su se policiji, australskoj i hrvatskoj, iako ih mjesecima nitko nije zvao. Na hrvatsku policiju žalili su se Brittini roditelji – zamjerali su joj, primjerice, što nisu odmah angažirani ronioci. Roditelji su bili ljutiti i što izjavu Portugalke Mariane policija nije ozbiljno shvatila.

"Gdje su oni Hrvati?", pitala je Britt u Fuegu. Nitko se tada nije obazirao na njezine riječi. Za razliku od njih, australski novinar Ross Coulthard te je riječi dobro čuo. On je autor dokumentarca koji je kao sumnjivce označio dvojicu policajaca, a koji je tadašnji hrvatski ministar policije Tomislav Karamarko nazvao senzacionalističkim.

U filmu su tri djevojke – Australke Amber i Kate te Amerikanka Jennifer – ustvrdile da su bile napadnute blizu Fuega. Kate su 2007. dvojica muškaraca ponudila vožnju u hotel da bi je odvela iz grada. Jennifer iz New Yorka odbila je dvojicu muškaraca pa se jedan predstavio kao policajac, ali se legitimirao Visa karticom. Amber je pak desetak dana nakon Brittina nestanka opazila plavi kombi iz kojeg ju je muškarac pokušao zgrabiti. Hrvatska je policija ustrajala da nitko ne otima djevojke.

Nije jasno kako se u tu konstrukciju uklapa snimka kamere koja je pokazala da se u vrijeme Brittina nestanka oko Fuega kretao tamni kombi. Upozorenje jedne Dubrovkinje objavljeno je na klupskom forumu 26. rujna 2008.

"Plavi kombi stane i izađu dva 'specijalca'. Pokažu ti značku i pokušaju te strpati u kombi." Djevojka je imala precizne informacije o dva takva incidenta.

"To je bilo prije možda dva tjedna u Gružu. Dvije cure i dva tipa iz Australije bili su u parku. Stao je kombi, pokušali su jednu djevojku strpati i onda su njeni to vidjeli i zaletjeli se prema njima, a oni pobjegli... I tako je bilo i na pošti dva-tri dana prije", piše te završava upozorenjem: "Taj specijalac koji je to rekao mojoj sestri kaže da to nije za šalu". Australski su novinari načinili dva fotorobota, glasnogovornik policije Krunoslav Borovec potvrdio je da je riječ o policajcima, da su se kretali oko Fuega, ali da su radili svoj posao.

Ipak pohvale policiji

Inače, godinu prije bili su pod istragom zbog pritužbi jednog studenta da su ga tukli, no Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu. Optužbe da je hrvatska policija loše odradila posao jučer je odbacio i zamjenik australskog mrtvozornika pohvalivši je za temeljitu istragu i trud. Brittini roditelji u to ne vjeruju.

– Učinili smo sve što smo mogli, ali znamo da se pravi uzrok smrti naše kćeri i sestre nikada neće znati. Ipak, nešto je dobro proizašlo iz ove tragedije. Backpackeri su sada oprezniji – kazao nam je otac Australke Britt Lapthorne. Zadovoljan je i što je promijenjen australski zakon po kojem obitelj mora čekati pet dana da prijavi nestanak nečiji nestanak. No Brittina majka ipak ustraje u uvjerenju da joj je dijete ubijeno i nada se da krivac pati.

Komentara 62

AN
Anasta
09:27 17.04.2015.

Šta su backpackeri?Zašto se koriste tuđice u tekstu?

Avatar tabadjija
tabadjija
09:34 17.04.2015.

Iskreno mi je žao roditelja, ali ćemu toliko blaćenje jednog grada bez ikakvih dokaza. U "razvijenim" zemljama strani turisti nestaju svakodnevno i nigdje se ne diže tolika prašina. Želio bih da se otkrije sta je tu bilo, ali prekinite vise sa tim. Ako nemate cime popuniti stranicu pišite o babi koja je uzgojila najveći kupus u lici

MA
Majur
09:34 17.04.2015.

Po Hrvatskoj prolaze i borave na tisuće backpackera i milioni ostalih turista....a Australci kad piju onda se ubijaju od alkohola... žao mi cure, ali kakve su to ženske koje nisu u stanju popit i napit se,neg se naroljaju kao najveće seoske pijandure?! Takvu može jednonogi i jednoruki nanijak silovat ili sama pasti naroljana niz litice....sve moguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije