Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 'registru pedofila' 1447 osoba

U Hrvatskoj država ne nadzire što rade osuđeni pedofili

pedofilija,silovanje,zlostavljanje
Foto: Thinkstock
1/2
01.09.2014.
u 17:00

Problem je što 
u Hrvatskoj ne postoji obveza provjeravanja 
za sve poslodavce koji rade s djecom. Ako ne nadziremo svoje pedofile, kako da onda nadziremo one strane koji dolaze na ljetovanje?

U tzv. registru pedofila, koji postoji od lani, prema podacima Ministarstva pravosuđa krajem kolovoza bilo je 1447 pravomoćno osuđenih zbog seksualnih delikata na štetu djece, među kojima je oko 1,5% žena. No sudeći po prigovorima struke, registar nije ispunio svrhu – nadzor pedofila i njihovo onemogućavanje da rade na poslovima u kojima kontaktiraju s djecom.

Provjera nije obavezna

Nema jamstva da pedofili neće raditi kao animatori u hotelima te u privatnim vrtićima i školama, igraonicama, sportskim klubovima, koji rade s djecom, jer poslodavci mogu, ali ne moraju pri zapošljavanju provjeriti je li kandidat u tzv. registru pedofila. A kad ne postoji propisana obveza da se nešto mora nema ni jamstva da će se to činiti. Odvjetniku Lovri Kovačiću, kao sudioniku stručnih skupova kojeg ta tema zanima zbog općeg interesa, dobro je poznata praksa u svijetu prema pedofilima.

– Tzv. registar pedofila zapravo je baza počinitelja spolnih kaznenih djela na štetu djece koja funkcionira unutar Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji. Problem je što u Hrvatskoj ne postoji obveza provjeravanja za sve poslodavce koji rade s djecom, privatne vrtiće, igraonice, animatore u hotelima... U državnim školama i vrtićima možete, ako hoćete, zatražiti podatak je li netko u registru pedofila ili nije. Nema nikakvog nadzora nad pedofilima pa zato nema ni pritiska na pedofile, koji su bolesne osobe, da se liječe, pa dolazi do recidiva koji je kod ovih djela i do 90 %. Osuđeni pedofili nemaju obvezu javljanja mjesta zaposlenja ili adrese stanovanja, nemaju obavezu prijavljivati ni odlazak na more što kod njih umanjuje želju za samokontrolom. U Velikoj Britaniji osuđeni pedofil mora sve prijaviti, i promjenu boje kose, adrese stanovanja i putovanja na odmor. U Britaniji pedofili znaju da su kontrolirani, to im postaje rutina i nakon nekog vremena sami žele nadzor pa rado sami prijavljuju kada putuju u neku zemlju ili mjesto – kaže Kovačić napominjući i da se pedofili nastupom rehabilitacije brišu iz kaznene evidencije.

Registar pedofila je tajan odnosno pristup podacima u njemu ograničen je na ovlaštene osobe.

– Ali tajnost nema smisla ako ne postoji obveza provjeravanja, državni nadzor i obveze za osuđene pedofile. Tajnost registra prihvaćena je s obzirom na negativna iskustava zemalja koje su ga učinile javnim ili polujavnim poput SAD-a. (Tamo je dolazilo do linča pedofila koji su skrivali adrese stanovanja i bježali pa je opasnost za djecu bila još veća, nap. a). No ako, primjerice, nitko ne nadzire mog susjeda pedofila, onda ja imam pravo znati zbog zaštite djece da mi je on susjed. To je najlošiji scenarij jer bi doveo do linča, no ovakvo zakonsko rješenje ništa ne rješava – govori Kovačić.

I stranci bez nadzora

Iz uopćenog i poduljeg odgovora iz Ministarstva pravosuđa proizlazi da neće biti izmjena zakona vezanih uz nadzor pedofila i obvezu svih poslodavaca da moraju provjeravati u registru pedofila osobe koje zapošljavaju na poslovima u kojima su u kontaktu s djecom!

– Prema postojećem rješenju, koje pruža Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, moguće je provjeravanje je li netko u tzv. registru za sve poslodavce. Obvezu provjeravanja sadrže posebni propisi, Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi; Zakon o predškolskom odgoju, Zakon o volontiranju, Zakon o udomiteljstvu i dr. Ako posebnim zakonodavstvom nisu predviđena sva zanimanja u kojima se može doći u neposredan kontakt s djecom, zakonodavac je ostavio odredbu da je sve kandidate koji će raditi u kontaktu s djecom moguće provjeriti izdavanjem posebnog uvjerenja s podacima o osuđivanosti za točno određena kaznena djela uz suglasnost osobe za koju se podaci traže. Traženje te suglasnosti preventivno će djelovati te će isključiti kandidiranje za zanimanja u kojima se dolazi u redovite kontakte s djecom. Putem nadležnih ministarstava Ministarstvo pravosuđa poslalo je uputu da poslodavce treba uputiti da kod zapošljavanja osoba koje će redovito kontaktirati s djecom zatraže od Ministarstva pravosuđa podatke o osuđivanosti – drže u Ministarstvu pravosuđa.

U tzv. registru pedofila najviše je osuđenih za bludne radnje, zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnom osobom, spolni odnošaj s djetetom, podvođenje, iskorištavanje djece za pornografiju... U Ministarstvu pravosuđa drže da je nadzor pedofila moguće provoditi prema odredbama Kaznenog zakona (KZ), no KZ ne omogućuje nadzor pedofila o kojem govori Kovačić i kakav je u Britaniji. Stoga ne čudi što su se u kolovozu zaredali slučajevi stranaca pedofila koji su po plažama snimali djecu.

– Ako nemamo propisan nadzor osuđenih pedofila ni za svoje državljane, kako ćemo imati za strance koji dolaze na odmor? Velika Britanija koja ima dobro reguliran nadzor nad osuđenim pedofilima našla bi se u neobranom grožđu u slučajevima kada njihovi pedofili dolaze kod nas na more jer ne bi znali koga o tome izvijestiti. Kako će nas, primjerice, Češka izvijestiti da njihovi seksualni prijestupnici dolaze k nama ljetovati ako mi nemamo propisan nadzor? Ali da imamo, onda bi bilo lako dogovoriti suradnju između našeg i njihova MUP-a ili Ministarstva pravosuđa o ustupanju podataka o osuđenim pedofilima – kaže Kovačić.

>> Ovako izgleda pedofil nakon što ga je otac uhvatio kako mu zlostavlja sina

>> Pedofil zečevima namamio dječaka (9) i pokušao ga silovati

Komentara 12

LO
lojtra1
18:17 01.09.2014.

Pedofili ipak nisu opasni poput branitelja. Zato je samo popis branitelja objavljen!

Avatar Androkoma
Androkoma
17:23 01.09.2014.

Treba javno objaviti spisak i da je pristupacan svima i onda sve to sa adresama i fotkama spojiti na google maps da roditelji znaju gdje ti pedofili zive! Kad drzava nece da radi svoj osnovni posao!

DU
Deleted user
18:32 01.09.2014.

Mene bi zanimao i registar ubojica i dilera...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije