Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravna bitka Darka Zuneca

U borbi za kuće makro se poziva na slučaj Bandić

02.04.2015., Zagreb -  Pocelo sudjenje na Opcinskom kaznenom sudu Zoranu Vucuru Simonu i Darku Zunecu te drugima, optuzenima za prostituciju koju su organizirali u Njemackoj. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
06.05.2015.
u 21:30


Viši sud poništio odluku da se oduzme kuća puncu i prijateljici

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je rješenje Općinskog kaznenog suda kojim je Hrvatu s njemačkim državljanstvom Darku Zunecu (50), optuženom zbog organiziranja prostitucije djevojaka iz Hrvatske po stanovima i hotelima u Njemačkoj, oduzeta jamčevina u iznosu od četiri milijuna kuna koju je položio kada je u siječnju prošle godine ponovo uhićen zbog iste optužbe.

Ponovio kazneno djelo

Zunecu je nakon prvog uhićenja određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, a u Remetincu je proveo četiri mjeseca nakon čega mu je istražni zatvor zamijenjen jamčevinom od četiri milijuna kuna. Jamčevina je zapravo bila hipoteka na dvije nekretnine s time da nijedna nije u njegovom vlasništvu – jedna je bila u vlasništvu njegova punca, a druga u vlasništvu obiteljske prijateljice. U tom rješenju u uvjetima jamčevine bilo je navedeno kako Zunec ne smije kontaktirati s dvjema svjedokinjama i ne smije napuštati mjesto boravišta. Zunec se tih uvjeta i držao, a mjesto boravišta napustio je u dva navrata, i to uz dozvolu suda. Međutim, stvar se zakomplicirala kada je u siječnju ove godine ponovo završio iza rešetaka jer ga je USKOK osumnjičio za isto kazneno djelo. Općinsko državno odvjetništvo tada je pokrenulo postupak oduzimanja jamčevine i izvanraspravno vijeće Općinskog kaznenog suda donijelo je odluku da se Zunecu oduzme jamčevina. Zunecov odvjetnik Mario Medak podnio je žalbu na to rješenje tvrdeći kako se Zunec pridržavao svih uvjeta jamčevine koji su navedeni u rješenju. Viši sud ukinuo je pak odluku o oduzimanju jamčevine navodeći da rješenje nije dovoljno dobro obrazloženo pa će vijeće Općinskog kaznenog suda uskoro ponovno o tome odlučivati.

– Nadamo se da će sud ovog puta pročitati rješenje u kojem su točno navedeni uvjeti jamstva kojih se moj branjenik mora pridržavati i da će nakon toga odbiti prijedlog za oduzimanje jamčevine. Vjerujem da će sud cijeniti i odluku Ustavnog suda u predmetu gradonačelnika Milana Bandića u kojoj je jasno istaknuto da se okrivljenik mora pridržavati točno onih uvjeta navedenih u rješenju – kaže odvjetnik Medak te napominje da je uloga suda da provodi zakone, a ne da arbitrarno oduzima imovinu građana.

Miljenić za izmjenu zakona

Može se očekivati da će tužiteljstvo i dalje ustrajati na oduzimanju jamčevine, odnosno na stavu da se Zunecu treba oduzeti jamčevina zbog ponavljanja djela jer je upravo zbog toga i završio u Remetincu. Inače, nakon situacije kada je Bandiću prvo oduzeta jamčevina od 15 milijuna kuna, a potom odlukom Ustavnog suda vraćena, i ministar pravosuđa Orsat Miljenić je u medijima govorio kako se razmišlja o izmjeni Zakona o kaznenom postupku, i to u dijelu vezanom za institut istražnog zatvora, odnosno u kojim se uvjetima on može zamijeniti jamčevinom. Naime, prema starom zakonu pritvor se mogao zamijeniti jamčevinom samo kada je određen zbog opasnosti od bijega. Izmjenom zakona ta je odredba promijenjena, odnosno istražni zatvor sada se može zamijeniti jamčevinom i onda kada je određen zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

>> Ostali su bez kuće jer je opet počeo prodavati djevojke

Komentara 1

DJ
djordje
10:12 07.05.2015.

"cosa nostra" za ove naše velikodostojnike je amater !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije