Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
računalna prijevara

U automate ubacili viruse i "igračima" davali upute za igru

\'25.01.2010., Rijeka - U 2.30 sati u Tower Centru Rijeka, 5 kat, u automat klubu Picasso doslo do sukoba izmedu dvije osobe u kojem je jedna osoba zadobila prostrjelnu ranu lijeve noge Photo: Nel Pav
Nel Pavletić/Pixsell
17.02.2012.
u 16:19

USKOK podnio optužnicu protiv 17 osoba zbog računalne prijevare na automatima za igre na sreću

Pred Županijskim sudom u Rijeci USKOK je u petak podnio optužnicu protiv 17 "vještih kockara" koje tereti da su se udružili kako bi počinili kaznena djela računalne prijevare i pranja novca. U razdoblju od listopada 2010. godine do kolovoza 2011. godine kada su uhićeni i osumnjičeni, a desetorica su tada završila i u istražnom zatvoru, domogli su se gotovo dva milijuna kuna iz klubova u kojima su kockali na automatima u koje su prethodno ubacili računalni program koji su namjestili tako da im osigurava siguran dobitak.

Posao su osmislili Davor Permin (46) iz Ivanca Bistranskog, Dražen Šižgorić (38) iz Viškova i Zdravko Kovačević (41) iz Rijeke koji su se povezali i organizirali nabavu računalnog programa, virusa, podesnog za modificiranje verzija programa instalacijom na automate za igre na sreću. Šižgorić i Kovačević, tvrde USKOK-ovi istražitelji, pronašli su i ljude koji su tijekom servisiranja automata za igre na sreću u njih ubacili računalni softver.

Tako su izmijenili originalni softver na 90 automata za igre na sreću u više automat-klubova na području Hrvatske, navodi se u optužnici USKOK-a. Ista su trojica dogovorila podjelu korištenja takvih automata za igre na sreću i osobno koristila tako izmijenjene računalne programe, a nakon toga su angažirali ostale optužene i druge zasad još nepoznate osobe, kao "igrače" koji su imali zadatak da u točno određenim klubovima, na točno određenim automatima, uz polaganje malih uloga, ostvaruju dobitak. Uz Permina, Šižgorića i Kovačevića za računalnu prijevaru optuženi su još Pavle Gabrić (48) iz Zagreba, Marko Gabrić (36) iz Zadra, Božidar Planičić (36) iz Zagreba, Jadranko Bešenić (49) iz Zagreba, Dinko Živković (46) iz Zagreba, Zvonimir (40) i Davor Gašpar (37) iz Rijeke te još sedam osoba.

Prema uputama prve trojice optuženih "igrači" su kroz normalni tijek igre vršili prvi stupanj aktivacije virusa tako da su unosili određeni slijed karata kroz igru dupliranja uz dodjeljivanje unaprijed dogovorenih šifri prikazanim kartama na ekranu koje su potom dojavljivali telefonom. Potom su povratno dobivali kalkulaciju za unos sljedećih karata kroz igru dupliranja, uz dojavu dobivenog rezultata preko mobitela, te bi korištenjem prethodno dogovorene šifre potvrdili drugi stupanj aktivacije "računalnog virusa" čime je manipulacija ugrađenog "računalnog virusa" postala aktivna u idućih 30 igara dupliranja.

Igrači su si tako osigurali dobitke u iznosu od najmanje 1,814.540,40 kuna za koliko su oštetili više trgovačkih društava. Zarađeni novac međusobno su dijelili sukladno dogovoru i ulogama u kriminalnoj aktivnosti. Četvorica od njih terete se i za pranje novca, radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca kupovali su automobile i u više banaka otvarali račune na koje su polagali novac.

Komentara 9

BR
branko43
13:02 18.02.2012.

I šta je tu čudno pa to rade kockarnice legalno( samo obratno ) dečki svaka čast!!

NO
nobadi
15:11 19.02.2012.

softver tih automata može podešavati mogućnost dobitaka. kada kasino legalno smanji tu mogućnost sa, recimo, 40 na 15% onda, po zakonu, nitko nije prevaren, jelda. kada netko tu mogućnost promijeni u suprotnom smjeru onda je to kriminal. vrlo zanimljivo. tkoko god uspije prevariti onoga koji nudi \"igre na sreću\" ja mu skidam kapu i naklanjam se do poda.

TI
Tic984
17:37 17.02.2012.

Virus?! “Kompjuterski virus je program koji ima mogućnost razmnožavanja, a sadrži kod koji kopira sam sebe i tako može “zaraziti” druge programe modificirajući njih ili njihovu okolinu na taj način da poziv inficiranog programa zapravo upućuje na izvršavanje moguće kopijekopije viruse.” Prije \"zlocudni program\". Svi su hakeri odjednom, valjda zbog ovih Anonymusa postaje popularno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije